Görüş Bildir
Haberler
Çoklu Kişilik Bozukluğundan Muzdarip Karakterleri Konu Alarak Herkesi Büyülemiş 18 Sayko Film

Çoklu Kişilik Bozukluğundan Muzdarip Karakterleri Konu Alarak Herkesi Büyülemiş 18 Sayko Film

Melissa
12.06.2020 - 10:00

Disosiyatif kimlik bozukluğu(çoklu kişilik bozukluğu) ile ilgili filmlerin ne kadar ilgi çekici olduğunu biliyoruz; listeye bir göz atın bakalım, bu türde izlemediğiniz hangi yapımlar kalmış:

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Davetsiz / The Uninvited (2009)

18. Davetsiz / The Uninvited (2009)

IMDb: 6,4

Anna, acılar içinde yaşamını sürdürmeye çalışan bir gençtir. Annesinin çok kısa bir zaman önce ölerek yaşattığı travmayı kolay atlatamamıştır. Bu beklenmedik ve trajik kayıptan sonra hastanede geçirdiği süreç sonrası evine döner. Yaşadığı dertler tam azalırken babasının annesinin hemşiresi Rachel ile nişanlandığını öğrenince tekrar depresyona girecektir. Anna, o gece annesinin hayaleti tarafından ziyaret edilir ve Rachel’in yapmak istedikleri için annesi onu uyarır. Bunun üzerine Anna ve kız kardeşi, babalarını aslında nişanlısının göründüğü gibi olmadığına inandırmaya çalışırlar. Bu durum artık üvey anne ve üvey kızlar arasında ölümcül bir çatışmaya dönmüştür.

17. İçerideki Sesler: Truddi Chase’in Yaşamları / Voices Within: The Lives of Truddi Chase (1990)

17. İçerideki Sesler: Truddi Chase’in Yaşamları / Voices Within: The Lives of Truddi Chase (1990)

IMDb: 6,5

Film gerçek bir öyküye dayanıyor. 92 alteri bulunan Truddi Chase, 2 yaşından 16 yaşında evden kaçana kadar üvey babasının cinsel ve fiziksel istismarına kalıyor. Dissosiyatif kimlik bozukluğunu ‘kendinle, zihninin içindeki seslerle bir konuşma yapıyormuşsun gibi’ şeklinde tarif eden Chase, kendisinden bahsederken ‘ben’ yerine, ‘biz’ zamirini kullanıyor ve alterlerini ‘Askeri birlik/Troops’ olarak adlandırıyor.

Truddi’nin çocukluk döneminde yaşadığı travmatik olaylara kısaca değinen film, daha çok dissosiyatif kimlik bozukluğunun Truddi’nin hayatını nasıl etkilediğini ve onun bu rahatsızlıkla nasıl baş etmeye çalıştığını anlatıyor.

16. Gizli Pencere / Secret Window (2004)

16. Gizli Pencere / Secret Window (2004)

IMDb: 6,6

Gerilim romanlarıyla ünlenen başarılı bir yazar olan Mort Rainey, karısı Amy'nin kendisini aldattığını gördüğünde büyük bir psikolojik yıkıma uğrar. Karısından boşanan ve aynı zamanda 'yazar tıkanıklığı' sorunuyla karşılaşan Rainey, hem yeni kitabı üzerine çalışabilmek hem de zor zamanları atlatabilmek için New York'un ıssız bölgelerinden birine, Tashmore gölünde bir kulübeye yerleşir. Bir gün kapısını çalan John Shooter isimli esrarengiz adam, Rainey'i kendi hikayesini çalmakla suçlar. Başta adamı dikkate almayan Rainey, zamanla olayın büyüklüğünün ve tehlikesinin farkına varır.

15. Ben, Kendim ve Sevgilim / Me, Myself & Irene (2000)

15. Ben, Kendim ve Sevgilim / Me, Myself & Irene (2000)

IMDb: 6,6

Charlie Bailygates, Rhode Island polis teşkilatının uzun soluklu memurlarından bir tanesidir. Çevresindeki insanlara sıcakkanlı yaklaşımıyla çevresindekiler tarafından fazlasıyla sevilmektedir. Bir anda psikolojik olarak baş gösteren kişilik bölünmesi problemleri Charlie'nin hayatını kökünden etkiler. Charlie, artık olmak istediği kişiyi seçememektedir ve üç ayrı kişilik arasında gidip gelmektedir. Bu hengameden kurtulabilmesi için bir çıkış yolu aramaktadır.

14. Üç Ruhlu Kadın / The Three Faces of Eve (1957)

14. Üç Ruhlu Kadın / The Three Faces of Eve (1957)

IMDb: 7,2

Bir doktor çoklu kişilik bozukluğundan muzdarip bir kadını tedavi etmeye çalışır. Gerçek bir vakadan beyaz perdeye uyarlanan filmde varlığından haberdar olmadığı üç farklı karakteriyle yaşamını sürdürmeye çalışan Eve White’ın başından geçenleri izliyoruz.

Sessiz sakin kendi halinde bir ev hanımı olan White, şiddetli baş ağrısı çekmekte ve sık sık bayılmaktadır. Psikiyatrist Dr. Luther’a giden kadın, hipnoz sırasında bambaşka bir kişiliğe bürünür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Mr. Brooks (2007)

13. Mr. Brooks (2007)

IMDb: 7,3

Earl Brooks, son derece saygı duyulan bir iş adamıdır ve yakın zamanda Portland’da yılın adamı seçilmiştir. Ancak o korkunç bir sır saklamaktadır. Aslında bir seri katildir. Bazı toplantılara katılmaktadır. Aslında öldürmeye karşı olan bağımlılığını iki yıl süreyle kontrol altında tutmayı başarmıştır. Ancak öteki kişiliği olan Marshall yeniden ortaya çıkar ve onu yeniden öldürmeye iter. Brooks bunun üzerine sevişmekte olan bir çifti öldürür. O sırada başka bir katil tarafından görünür ve fotoğraflanır. Bu sırada cinayeti soruşturmakta olan bir polis dedektifinin de kendi sorunları vardır. Berbat bir boşanma sürecindedir ve aynı zamanda da vahşi bir suçlu hapisten kaçmıştır ve yıllar öncesinin intikamını almanın peşindedir.

12. Kimlik / Identity (2003)

12. Kimlik / Identity (2003)

IMDb: 7,3

Karanlık ve felaket kokan bir gecede ortaya çıkan bir kasırga o sırada farklı dertler peşinde koşan on yabancıyı bir araya getirir. Birbirini daha önce görmemiş olan bu on yabancı çeşitli sebepler nedeniyle bir otele sığınmak zorunda kalır. Bu izbe otelde dışarıdaki dünyayla iletişimini kaybeden bu yolcular kısa bir süre içerisinde çeşitli tuhaf durumlara tanık olmaya başlarlar. Kim olduğunu bilmedikleri bir güç, seri bir şekilde cinayetlere imza atmakta, hayatta kalmak anbean daha da zorlaşmaktadır.

11. Parçalanmış / Split (2016)

11. Parçalanmış / Split (2016)

IMDb: 7,3

Çoklu kişilik bozukluğundan muzdarip genç adam Kevin'ın 23 ayrı alter egosu vardır. Bu alter egoları arasında en baskın olanı da suça meyilli olan bir karakterdir. Market çıkışında 3 kız kardeşi kaçıran Kevin onları bodrumuna hapseder. Farklı alter egoları aracılığıyla kızlarla farklı ilişkiler kuran adam kızların varlığı ile yavaş yavaş dağılmaya başlar. Farklı alter egolarının çarpışması ile iyice kafası karışmaya başlayan Kevin tehlikeli bir hal alır. Kızlar kurtulmanın yolunu ararken hem Kevin'ın tehlikeli alter egolarını tetiklemekten kaçınmaya hem de onun iyi niyetli alter egoları aracılığıyla kaçış yolunu bulmaya çalışırlar.

10. David and Lisa (1962)

10. David and Lisa (1962)

IMDb: 7.4

Ruhsal tedavi gören iki gencin yakınlaşmasını konu alan filmde, Dokunulmaktan ölesiye korkan bir deha ve ağır psikolojik sorunları olan Lisa'nın hikayesi anlatılıyor.

9. Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931)

9. Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931)

IMDb: 7,7

Dr. Henry Jekyll, bir insanın iki tarafı olduğuna inanan bir bilim adamıdır: Şeytan tarafı ve melek tarafı. Bu iki taraf ayrılırsa insanın özgür olabileceğini düşünmektedir. Bunu başarabilmek amacıyla birtakım kimyasal deney gerçekleştirdikten sonra içtiği iksir onu korkunç suçlar işleyen Hyde'a dönüştürür. 

Ara sıra kendine gelebilen Dr. Jekyll, Hyde olduğu sıralarda sürekli birilerine zarar verir, bir şeytana dönüşür. İçindeki Hyde'la savaşarak ondan kurtulmaya çalışan Jekyll'e arkadaşı Lanyon yardım eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. İlk Korku / Primal Fear (1996)

8. İlk Korku / Primal Fear (1996)

IMDb: 7,7

Tanınmış bir psikoposun öldürülmesi, büyük bir yankı uyandırır. Bu cinayet sırasında olay yerinden kaçmakta olan Aaron, görgü tanıkları tarafından suçlu olarak ilan edilir ve suçu işlediğin neredeyse kesinleşmiştir. Son derece prestijli bir avukat olan Martin Vail ise olayların bu şekilde geliştiğinden tam olarak emin değildir ve Aaron'ı savunma görevini üstlenir. Aaron'ın suçluluğu o derece nettir ki Vail'in bu göreve atanması beyhude bir uğraş olarak addedilir. Ancak kısa bir süre sonra davanın seyri tam anlamıyla değişir.

7. The Machinist (2004)

7. The Machinist (2004)

IMDb: 7,7

Bir yıldır uykusuzluk hastalığı çeken Trevor, bir fabrikada işçi olarak çalışmaktadır. Dinlenememekten ötürü vücudu bitik bir haldedir. Öte yandan işi dikkat gerektirir ve en ufak bir hatanın bedeli ağır olacaktır. Trevor ise her şeye çok zor konsantre olmaktadır. Trevor, kendisine birtakım notlar bırakmaya ve giderek azalan kilosunu kağıtlara yazıp dairesine asmaya çok meraklıdır. Hayatında duygusal olarak bir şeyler yaşadığı fahişe Stevie ile bir yandan da tutku duyduğu Maria vardır. İş arkadaşları kendisine, gözle görünür kilo kaybı ve bedensel çöküşün arkasında ne olduğunu bilmemekten ötürü güven duymazlar.

6. Sybil (1976)

6. Sybil (1976)

IMDb: 8,0

Çocukluğunda yaşadığı tacizler nedeniyle çoklu kişilik bozukluğuyla mücadele eden genç bir kadının dramı.

5. Siyah Kuğu / Black Swan (2010)

5. Siyah Kuğu / Black Swan (2010)

IMDb: 8,0

New York’ta yaşayan Nina genç ve yetenekli bir balerindir. Hayatının tamamını kapsayan dans en büyük tutkusu, yaşam amacıdır. Nina, eski bir balerin olan ve kızına sürekli dans konusunda hırs aşılayan annesi ile birlikte kalıyordur. Kuğu Gölü balesini sahneye koyan bale yönetmeni Thomas Leroy, yeni sezonda Beyaz Kuğu'yu canlandıran baş balerini değiştirmeye karar ve ilk tercih olarak da Nina'yı görür. 

Yönetmen; zarif, masum ve saf Beyaz Kuğu ile kötülüğün, şehvetin ve bilinmezliği temsilcisi Siyah Kuğu'yu aynı anda canlandırabilecek bir balerin arıyordur. Nina bunu gerçekleştirebilmek için elinden geleni yapsa da, bu rol için başka bir rakibi daha vardır ve o da yönetmen Leroy'u etkilemeyi başarmıştır. Beyaz Kuğu rolünde harikalar yaratan Nina ne kadar çok çalışırsa çalışsın içindeki Siyah Kuğu'yu ortaya çıkaramıyordur. Fakat rakibi Lily Siyah Kuğu performansında Nina'dan çok daha iyidir. İki genç balerin arasındaki rekabet ilginç bir dostluğa dönüşürken Nina da kendi karanlık tarafıyla yüzleşmeye başlamıştır. Bu yüzleşme her ne kadar onu mahvedebilecek türden bir kayıtsızlığa dönüşse bile...

4. Persona (1966)

4. Persona (1966)

IMDb: 8,1

Persona, sessizliğe gömülen bir kadın ve ona refakat eden bir hemşirenin hikâyesini anlatıyor. Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Zindan Adası / Shutter Island (2010)

3. Zindan Adası / Shutter Island (2010)

IMDb: 8,1

Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığırından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır.

2. Sapık / Psycho (1960)

2. Sapık / Psycho (1960)

IMDb: 8,5

Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkına varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman'ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir...

1. Dövüş Kulübü / Fight Club (1999)

1. Dövüş Kulübü / Fight Club (1999)

IMDb: 8,8

Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir 'insomnia' hastalığından şikayetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile... Durden, Jack'in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack'i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan 'Dövüş Kulübü' ile tanıştıracaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
95
32
15
9
8
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?