Görüş Bildir
Haberler
Christopher Nolan'ın Son Efsanesi Oppenheimer'ı İzleyip Sevenlerin Beğeneceği Tarzda Filmler

Christopher Nolan'ın Son Efsanesi Oppenheimer'ı İzleyip Sevenlerin Beğeneceği Tarzda Filmler

Ezgi Bulut
24.07.2023 - 20:23

Christopher Nolan'ın ünlü fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatından esinlenerek çektiği Oppenheimer filmi son yılların en çok beklenen yapımlarından biriydi. Vizyona henüz yine giren film, şimiden tüm dünyayı etkisi altına almaya başladı.

II. Dünya Savaşı sırasında ilk nükleer silahın yapıldığı Manhattan Projesi'nde görev alan Oppenheimer, 'atom bombasının babası' olarak biliniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Senaryosunu da Nolan'ın kaleme aldığı film, Kai Bird ve Martin J. Sherwin'in yazdığı Pulitzer ödüllü "Amerikalı Prometheus" kitabına dayanıyor.

Senaryosunu da Nolan'ın kaleme aldığı film, Kai Bird ve Martin J. Sherwin'in yazdığı Pulitzer ödüllü "Amerikalı Prometheus"  kitabına dayanıyor.

Filmin oyuncu kadrosunu ise Cillian Murphy, Emily Blunt ve Matt Damon gibi isimler oluşturuyor.

Böylesine inanılmaz bir film hem nükleer savaşı işlemesi bakımından hem biyografik nitelikte olmasıyla hem de Nolan'ın imzası olan beyin yakan tarzıyla çok farklı bir tatta.

Bu içerikte, Oppenheimer'ı sevenlerin beğeneceğini düşündüğümüz ve yukarıda saydığımız farklı kategorilere ait filmleri listeledik. 

İlk olarak nükleer savaş filmlerinden, ardından bilim adamlarının biyografik hikayelerini işleyen filmlerden ve son olarak da Nolan'ın çok katmanlı ve düşünmeye sev eden filmlerinden örnekler veriyoruz.

İyi seyirler dilerim.

1. Testament (1983)

1. Testament (1983)

IMDb: 6.9

Film, bir nükleer savaşın ardından toplulukları ve sağlıkları gerileyen Kaliforniya'daki bir aileyi konu alıyor. Oppenheimer'dan farkı bu filmde bombalamalardan sonraki teröre odaklanılmasıdır.

Herkes elinden geldiğince hayatına devam etmeye çalışsa da, atom serpintisinin ölümcül etkileri her şeyi imkansız kılıyor ve dünyanın sonundan sonraki yaşamın kasvetli ve gerçekçi bir tasviri yapılıyor.

Yönetmen: Lynne Littman

2. The Day After (1983)

2. The Day After (1983)

IMD: 7.0

Film, ABD ve Sovyetler Birliği birbirini bombaladıktan sonra Kansas'taki bir grup insanı konu alıyor. Bu film ilk gösterime girdiğinde gerçeğe dönüşmeye çok yakın olduğu için, nükleer yıkımın ve kaotik serpintilerin gerçekçi tasviri sayısız izleyiciyi dehşete düşürmüştü.

Yönetmen: Nicholas Meyer

3. On The Beach (1959)

3. On The Beach (1959)

IMDb: 7.1

Yıl 1964. Kuzey yarımkürede yaşam olmuştur. Amerikan denizaltısı Avustralya’da demir atar. Küresel bir nükleer savaşın ardından, Avustralya sakinleri, tüm yaşamın birkaç ay içinde yok olacağı gerçeğini kabul etmek zorunda kalırlar. 

Yönetmen: Stanley Kramer

4. The Road (2009)

4. The Road (2009)

IMDb: 7.2

Aynı isimli bir kitaptan uyarlanan gelecek anlatısı filmde, kıyamet sonrası Amerika adeta bir cehennemdir. Ellerindeki tek savunma aleti tüfek olan bir baba ile oğlu hayatta kalma savaşı verirler. Hem bilim kurgu hem Western türünde özel bir filmdir.

Yönetmen: John Hillcoat

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Godzilla (1954)

5. Godzilla (1954)

IMDb: 7.5

Film, bir atom bombası testiyle uyanan ve ardında ölüm, yıkım ve keder bırakan itibarlı canavarı tasvir ediyor. Yeni Godzilla filmlerindeki 'sıkıcı' insan karakterlerinin aksine orijinali, yaratığın öfkesinden etkilenenlerin mücadelelerini göstermesiyle müthiş bir iş çıkarıyor.

Oppenheimer'a benzer bir bilim adamı, insanlığın canavarı silah haline getirip benzer bir felakete neden olacağından korkarak onu yok edebilecek yeni bir cihaz kullanmak konusunda isteksizdir. Bu nedenle film, adeta insanlara Oppenheimer'ın yarattığı yıkıcı gücü kötüye kullanmaya devam ederse neler olabileceğini gösteriyor.

Yönetmen: Ishirô Honda

6. Watchmen (2009)

6. Watchmen (2009)

IMDb: 7.6

Alan Moore'un sevilen çizgi romanına dayanan film, 1985'te Richard Nixon'ın hâlâ ABD başkanı olduğu, maskeli kanunsuzların yaygın olduğu ve kıyamet saatinin neredeyse gece yarısına ulaştığı alternatif bir dünyayı ele alıyor. Bu filmin çatışması, ABD ile Sovyetler arasında nükleer savaşın çıkmasını engellemeye çalışan karakterlerin etrafında dönüyor.

Oppenheimer'a çok benzeyen Watchmen, insanlığı yıkımdan korumakla görevlendirilenlerin nasıl kendilerinin de yok ediciler haline gelebileceğinin bir analizi olarak önemli bir yapıt

Yönetmen: Zack Snyder

7. The Day The Earth Stood Still (1951)

7. The Day The Earth Stood Still (1951)

IMDb: 7.8

Soğuk Savaş'ın ilk günlerinde geçen bu bilimkurgu klasiği, uzaylı Klaatu'nun gezegenin yıkımını önlemek için bir barış mesajı iletmek üzere Dünya'ya gelişini anlatıyor. Oppenheimer'ın, Nazilerin atom bombası kullanmasını engellemeye çalıştığı gibi, Klaatu da kendi gezegenini ortadan kaldırmaya karar vermeden önce insanlığın kendi nükleer bombalarını kullanmasını engellemeye çalışır.

Yönetmen: Robert Wise

8. Offret (1986)

8. Offret (1986)

IMDb: 7.9

Tarkovski'nin son filminde gazeteci, filozof ve oyuncu olan Alexander doğum gününde tüm aileyi bir araya getirmek ve oğluyla özel şeyler paylaşmak ister. Ancak Üçüncü Dünya Savaşı'nın şafağında, dünyaya barışı geri getirmenin bir yolunu aramak zorunda kalır ve karşılığında bir şeyler vermesi gerektiğini anlar.

Yönetmen: Andrei Tarkovski

9. Black Rain (1989)

9. Black Rain (1989)

IMDb: 7.9

Masuji Ibuse'nin romanından uyarlanan Japon drama filmi, Hiroşima bombalamasının ardından yaşananların hikayesini konu alıyor.

Yönetmen: Shôhei Imamura

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Fail Safe (1964)

10. Fail Safe (1964)

IMDb: 8.0

Eugene Burdick ve Harvey Wheeler'ın 1962 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan filmde, bir grup ABD bombardıman uçağını Moskova'yı yok etmeye gönderen kritik bir hatanın neden olduğu bir kriz ve ardından bombardıman grubunu nükleer bir saldırı başlatmadan önce durdurma girişimleri işleniyor.

Yönetmen: Sidney Lumet

11. Threads (1984)

11. Threads (1984)

IMDb: 8.0

Nükleer savaşın ve Kuzey İngiltere'deki Sheffield şehri üzerindeki etkilerinin dramatik bir anlatımı olan film, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında bir çatışma patlak verirken iki aileye odaklanır. NATO ile Varşova Paktı arasındaki nükleer değiş tokuş başlarken, nükleer savaşın tıbbi, ekonomik, sosyal ve çevresel sonuçlarına da değinilir.

Yönetmen: Mick Jackson

12. Hacksaw Ridge (2016)

12. Hacksaw Ridge (2016)

IMDb: 8.1

Okinawa Muharebesi sırasında görev yapan II. Dünya Savaşı Amerikan Ordusu Doktoru Desmond T. Doss, insanları öldürmeyi reddeder ve Amerikan tarihinde tek kurşun atmadan Onur Madalyası alan ilk kişi olur.

Yönetmen: Mel Gibson

13. Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love The Bomb (1964)

13. Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love The Bomb (1964)

IMDb: 8.4

Paranoyak bir ABD generali Sovyetler Birliği'ne bir saldırı başlattığında, Amerika'nın beceriksiz başkanı ve aynı derecede beceriksiz kabinesi küresel kıyameti başlatmasını engellemeye çalışır. Ancak çabalarına rağmen saldırı, tüm dünyayı yok eden bir Rus cihazını ateşlemeyi başarır.

Bu film, Oppenheimer'dan daha ironik ve hicivli olsa da Stanley Kubrick'in bu klasiği, nükleer silahlar ve kontrolü elinde bulunduranların onları nasıl yanlış kullandığı hakkında çok şey söylemesi bakımından önemlidir. 

Yönetmen: Stanley Kubrick

Gelelim biyografik filmlere...

Bilim adamlarının risk, heyecan ve cesaretle dolu hayat öykülerini ele alması açısından Oppenheimer'a benzeyen birkaç film örneği vermek gerekirse...

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Radioactive (2019)

14. Radioactive (2019)

IMDb: 6.3

Hakkında daha fazla konuşulması gereken bir kadın fizikçi olan Marie Curie'nin hayat öyküsünü işleyen film, dünyayı değiştiren Nobel Ödüllü eserinin inanılmaz gerçek hikayesini ortaya koyuyor.

Yönetmen: Marjane Satrapi

15. The Man Who Knew Infinity (2015)

15. The Man Who Knew Infinity (2015)

IMDb: 7.2

Matematik alanında dikkate değer bir öncü olan Hintli matematikçi Srinivasa Ramanujan'a odaklanan film Birinci Dünya Savaşı yıllarını anlatır. Film, Robert Kanigel'in 1991 yılında aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. 

Yönetmen: Matt Brown

16. The Theory of Everything (2014)

16. The Theory of Everything (2014)

IMDb: 7.7

Büyük astrofizikçi Stephen Hawking hakkındaki bu film, Hawking'in karısı tarafından yazılan 2007 tarihli Traveling to Infinity: My Life with Stephen adlı anı kitabından uyarlandı. Hawking, bir motor nöron hastalığından muzdarip olduktan sonra bile bilim alanına, yaşadığımız topraklardan daha büyük şeyleri keşfetmemize yardımcı olan bazı kusursuz katkılar yapmaya devam etti.

Yönetmen: James Marsh

17. The Day After Trinity (1981)

17. The Day After Trinity (1981)

IMDb: 7.9

Bu Peabody Ödüllü belgesel, J. Robert Oppenheimer'ın ve Manhattan Projesi'nin hayatını araştırıyor ve bombanın yapımında gerçekten çalışan bilim adamlarının tanıklıklarını ve bombanın geliştirilmesine ilişkin arşiv görüntülerini içeriyor.

Nolan'ın Oppenheimer'ı gibi, The Day After Trinity de, bombanın yaratılmasına dahil olanlar bu bilim adamının neler başardıklarını düşünürken, onun olağanüstü ve öncü zekasını keşfediyor. 

Yönetmen: Jon Else

18. The Imitation Game (2014)

18. The Imitation Game (2014)

IMDb: 8

İngiliz kriptoloji uzmanı Alan Turing, bir matematikçi ekibinin yardımıyla, II. Dünya Savaşı'nı sona erdirme umuduyla Nazi partisinin Enigma makine kodunu kırmaya çalışır. Film, Andrew Hodges'ın çok satan kitabı Alan Turing: The Enigma'dan uyarlanmıştır.

Yönetmen: Morten Tyldum

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sıra geldi Christopher Nolan'ın imzası filmlere!

36 Oscar adaylığı ve 10 ödülü bulunan ünlü yönetmenin filmleri, doğrusal zamandan uzaklaşan öykü anlatımıyla adeta bilmece çözdürür nitelikte. İşte bur tarz birkaçı filminden örnekler:

19. Tenet (2020)

19. Tenet (2020)

IMDb: 7.3

Tüm dünyanın hayatta kalması için savaşan bir kahraman, gerçek zamanın ötesinde bir şeyde ortaya çıkacak bir görevle uluslararası casusluğun alacakaranlık dünyasına yolculuk ediyor.

Oyuncular: John David Washington, Kenneth Branagh, Robert Pattinson

20. Memento (2000)

20. Memento (2000)

IMDb: 8.4

Kısa süreli hafıza kaybı yaşayan bir adam, karısının katilinin izini sürmeye çalışır.

Oyuncular: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

21. The Prestige (2006)

21. The Prestige (2006)

IMDb: 8.5

Trajik bir kazanın ardından, 1890'ların Londra'sındaki iki sahne sihirbazı, birbirlerini alt etmek için sahip oldukları her şeyi feda ederken nihai illüzyonu yaratmak için bir savaşa girerler.

Oyuncular: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine

22. Inception (2010)

22. Inception (2010)

IMDb: 8.8

Rüya paylaşım teknolojisini kullanarak şirket sırlarını çalan bir hırsıza, bir CEO'nun zihnine bir fikir yerleştirmek gibi ters bir görev verilir ancak trajik geçmişi, projeyi ve ekibini felakete mahkum edebilir.

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Elliot Page

Bu içerikler de dikkatinizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın