Görüş Bildir
Haberler
13 Maddede Chiptune (Çip Müzik)

13 Maddede Chiptune (Çip Müzik)

Mori Grey
11.02.2015 - 02:54 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 14:16

Chiptune (Çip Müzik) Hakkında Birkaç Ufak Bilgi

Chiptune(Çip Müzik) diğer adıyla '8bit müzik' (eski bilgisayar ve video oyun konsolları ses yongaları müzik türü).Çip Müziği olarak bilinen chiptune günümüze göre basit ve çözünürlük olarak düşük kalitede olan, çeşitli osilatör ve filtrelerle sentezlenmiş elektronik müzik türüdür.Biraz daha açmak gerekirse çip müziğini oluşturan yongalar veya yazılımlar sinüs dalgasi,kare dalga,testeredişi dalga ve üçgen dalga olmak üzere temel dalga çeşitleri ve genelde Whitenoise’un zarflarının (ADSR) değiştirilmesiyle ve örneklemelerle oluşturulur.Elektronik amfileme yöntemiyle de sinyalin gücü arttırılır.

1. Başlangıcı

1. Başlangıcı

Çip Müziği'nin başlangıcı erken bilgisayar müziği dönemine dayanır.1951'de CSIRAC ve Ferranti Mark 1 isimli bilgisayarlar ilk 'Anlık Dijital Müzik Sentezleme' işlemini başarmış olanlardır.Resimde CSIRAC'ı görüyoruz.

2. Çip Müziğin Hayatımıza Girmesi - Gun Fight Video Oyunu (1975)

3. İlk Arka Plan Müziği Olarak Çip müzik - Space Invaders Video Oyunu (1978)

4. Çip Müziğin İlk Kez Döngüsel Arka Plan Müziği Olarak Kullanımı -RALLY X Video Oyunu(1980)

5. Yazıyı Sese Dönüştüme Yöntemini Kullanan İlk Oyun - Stratovox (1980)

6. Çip Müzik'te Dönüm Noktası

6. Çip Müzik'te Dönüm Noktası

Çip müzigindeki en büyük gelişmelerden biri de Frekans Modülasyonu Sentezlemesidir (Frequency Modulation Synthesis (FM synthesis)).İlk ticarileştiren Yamaha'dır.Dijital sintisayzırları için ve kendi FM ses çipleri için kullanmışlardır.Oyunlarda kullanımı da çok sürmeden 1983'te, Konami'nin atari oyunu Gyruss'ta kullanıldı.Gyruss'ta digital- analog dönüşümü olan 5 sentezleyici ses çipi bulunuyordu., Bunlar  J. S. Bach'ın Toccata ve Fugue'in D Minor'ünü çalabilmek için kullanıldı. Diğer frekans modülasyonu yapan sentezleyici çip kullanan kompozitörlerin çıkması da çok sürmedi.

7. Çip Müziğin Müzik Dünyasına Girişi

8. Çip Müziğin Gelişimi

9. Çip Müziğin Crack,Keygen vb Yazılımlarda Kullanılması

9. Çip Müziğin Crack,Keygen vb Yazılımlarda Kullanılması

1990'larda Chiptune aynı zamanda crack,warez dedigimiz korsan yazılımların çalışması için kullanılan küçük boyuttaki yazılımların da gözbebeği olmaya başlamıştır.Bunun başlıca sebebi bu crack takımlarının küçük boyuttaki tanıtım demoları için chiptune boyutunun çok uygun olmasıdır.90'ların başlarında dijital ses işlemenin hardware kısmının ilerlemiş olması ve yavaş yavaş DAW'ların piyasaya çıkmasıyla (96 cubase ,1993 Samplitude Studio) duraklama ve sadece nostaljik olma konumuna gelmiştir.

10. Film Müziklerinde Çip Müzik

11. Büyük Müzik Şirketlerinden Yayınlanan İlk Çip müzik Albümü

12. Çip Müzik Hakkında Bir Belgesel !

13. Çip Müzik Festivali - Blip Festival

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın