Görüş Bildir
Haberler
ChatGPT - Open AI’ın CEO’su Sam Altman kimdir?

etiket ChatGPT - Open AI’ın CEO’su Sam Altman kimdir?

Ufuk Tarhan
06.02.2023 - 22:09 Son Güncelleme: 19.02.2023 - 16:07

Tarihin en hızlı büyüyen adeta salgın gibi yayılan ve sadece iki ayda 100 milyon kullanıcıya erişen uygulaması ChatGPT'nin / Open AI’ın CEO’su Sam Altman hakkında aşağıdaki özeti derledim. Keyifli okumalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her şeyden önce Sam Altman Open AI’yı 2015’te Elon Musk, Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman ve Wojciech Zaremba ile birlikte kuranlardan biri.

Her şeyden önce Sam Altman Open AI’yı 2015’te Elon Musk, Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman ve Wojciech Zaremba ile birlikte kuranlardan biri.

Sam Altman

Elon Musk

Greg Brockman

Ilya Sutskever

John Schulman

Wojciech Zaremba

Open AI, başlangıçta kâr amacı gütmeksizin, yapay zekanın kötücül kullanımını ve insanlık için yaratacağı tehditleri öngörerek önlemek amacıyla kurulan bir platform. 2019’a kadar özellikle  Khosla Ventures, Microsoft, Elon Musk gibi bağışçılardan alınan fonlarla ilerledi. 2019’da şirketleşerek sınırlı karlılık hedefleri ile büyümesine karar verildi. 

2020 yılında GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) adı verilen bir API hizmetinin beta versiyonunu kurumsal müşterilere ve araştırma amaçlı kullanıcılara abonelik bedelleri alarak açtı. Makine öğrenmesi tabanlı yapay zekâ modellerini kolayca entegre etmeyi ve kullanmayı mümkün kılan bir platform olarak geniş kitlelerde büyük merak ve heyecan yarattı. 

2022’nin sonunda Dall-E 2 isimli görüntü işleme ve üretme uygulaması, ardından da konuşma tabanlı sohbet botu Chat GPT herkesin kullanımına açıldı. Ve işte ne olduysa bu noktadan sonra oldu . Tüm dünya bir anda şaşkınlık, hayranlık ve panik duygusu yaşamaya başladı. “Yapay zekâ insanların yerini alacak.” korkusu zaten vardı. ChatGPT ile yediden yetmişe herkes bunun artık olacağına kesin gözü ile bakar oldu. Bir müddettir “ChatGPT bugün neleri başardı, hangi mesleki sınavı geçti.”, vb. haberlerinden başka bir şey konuşulmuyor. Ve bundan sonra da böyle sürecek gibi görünüyor.  

Sonuçta Open AI artık kâr amacı gütmeyen bir inisiyatif, platform değil. Kâr amacı güden, profesyonel hizmetler vermeye başlamış olan bir şirket. Zaten bunu hepimiz, abonelikler ödemeye başlayanlar olarak görüyoruz😊 Üstelik de başta Microsoft olmak üzere (Open AI zaten önemli destekçilerinden olan Microsoft’tan Ocak 2023’te e 10 milyar dolar daha yatırım aldı.) çok önemli fonlardan milyarlarca dolar yatırım alıyor. Google’ın en önemli rakibi ve ona en büyük tehdit olarak görülüyor. Geleceğe emin adımlarla yürüyor. 

Alt not: Bu arada, bu taşın altından da Elon Musk çıktı. Dünyayı değiştiren ve daha da değiştirecek tüm belirleyici, gelecekçi sektörlerin altında Elon Musk var. Lütfen Yarının İşini “Yarına Bırakma” kitabımın “Bir gelecek masalı” kısmını mutlaka okuyun. Oradaki CEO hangisi acaba?

Haliyle CEO’su Sam Altman’de hayli merak ediliyor.

Haliyle CEO’su Sam Altman’de hayli merak ediliyor.

-Samuel H. Altman, 22 Nisan 1985’de Amerika da Chicago, Illinois’de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. St. Louis, Missouri'de büyüdü 16 yaşında ailesinin yanından ayrıldı. Internette, gay olduğu için gençliğinde zorlu zamanlar geçirdiğine dair bazı bilgiler var. Annesi dermatolog. Çok araştırmama rağmen babası hakkında hiçbir bilgiye erişemedim.  Tabii ki ChatGPT’ye sordum. Bu yazıyı yazarken o hâlâ “Üzgünüm ama Sam Altman'ın babasıyla ilgili bilgiler halka açık değil.” diye yanıt veriyordu. Belki sonra bilgi edinir ve güncellenir😊

-Annesi “Sam kuruntuludur. Başı ağrısa Google’da araştırır, bana sorar, içi içini yer. Onu Menenjit veya lenfoma olmadığına, bunun sadece stres olduğuna dair ikna etmem gerekir” diye anlatıyor. 

-Çocukluğundan beri vejetaryen. Eşcinsel. 9 yıl Loopt'un kurucu ortağı Nick Sivo ile yaşamış. Sıkı bir LGBT hakları savunucusu.

-Business Insider’da yer alan bir habere göre Altman öldürücü sentetik bir virüsün türemesinden, yapay zekanın insanlara saldırmasından ve nükleer savaştan korkuyor. Hayatta kalmak için önlemler aldığını belirtip, herkesin tedbirli olması gerektiğini söylüyor. Hatta; çok fazla düşünmemeye çalıştığını  ama gereğinde Big Sur’a kaçabilmek için İsrail Savunma Kuvvetlerinden silahlar, altın, potasyum iyodür, antibiyotikler, piller, su, gaz maskeleri ve büyük bir arazi aldığından bahsediyor. 

-Sıkı bir Demokrat. Biden’a önemli destekler verdiği, onun için bağış topladığı biliniyor. Trump’ı hiç sevmiyor ve açık açık da belirtiyor. 

-Yarış arabalarına ilgisi var. İkisi McLaren ve bir de eski Tesla olmak üzere beş arabası var. Ayrıca uçak kiralamayı ve onlarla Kaliforniya'da dolaşmayı seviyor 

-Altman'ın bir İK yönetimi platformu olan Lattice'de kurucu ortak ve CEO olan Jack adında bir erkek kardeşi var. Kardeşiyle 2020 de kurdukları ve moonshot* girişimlere finansman sağladıkları Apollo adlı bir fon da yönetiyorlar. 

* Moonshot: Piyasaları hatta dünyayı değiştirmeyi amaçlayan ve devrimsel yenilikler yaratmak isteyen çok iddialı, çok riskli ama başarılı olursa kazancı da çok yüksek teknoloji sektöründeki startup demek oluyor.

Kariyer gelişimi

Kariyer gelişimi

-Altman’a ilk bilgisayarı (Apple Macintosh) sekiz yaşında alındı. Kod yazmayı bu bilgisayarı söküp, kurcalayarak öğrendi.

-Liseyi John Burroughs School'da okudu. Ardından Stanford Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne başladı. Ancak 2005'te 20 yaşındayken arkadaşlarıyla ilk girişimi olan Loopt’u kurmak için okulu bıraktı. Daha sonra, 2017’de Waterloo Üniversitesi'nden fahri derece aldı. 

-Konum tabanlı mobil bir sosyal ağ uygulaması olan Loopt 30 milyon dolar girişim sermayesi toplayarak 175 milyon dolarlık bir değerlemeye ulaşsa da yeterince ilgi görmediği için 2012'de 43.4 milyon dolara Green Dot Corporation’a satıldı. 

-Altman, Loopt’dan sonra, 2011 yılında erken dönem startup’lara yatırım yapan, fon sağlayan Y Combinator'da (YC) yarı zamanlı ortak olarak işe başladı. Şubat 2014'te de grubun başkanı oldu.  Daima zor ancak önemli alanlarda çalışan ve yatırım almakta zorlanan startup’ların yolunu açmaya çalıştı.  

-Aralarında Airbnb, Reddit, Pinterest ve Asana gibi şimdi artık herkesin bildiği teknoloji şirketlerinin de olduğu ,Stripe, Teespring, Zenefits, FarmLogs, True North, Shoptiques, Instacart, Optimizely, Verbling, Soylent, Reserve, Vicarious, Clever ve Notable PDF gibi pek çok şirkete erken aşamada yatırım yapan Y-Combinator’dayken, CEO Yishan Wong'un istifa etmesinden sonra sekiz gün boyunca Reddit'in de CEO'luğunu yaptı. Steve Huffman'ın CEO olarak geri dönmesinden sonra da görevi bıraktı. .

Altman, yapay zekanın yanı sıra dünyanın ucuz ve temiz enerji ihtiyacının karşılanması için füzyon enerjisine yatırım yapıyor.

Altman, yapay zekanın yanı sıra dünyanın ucuz ve temiz enerji ihtiyacının karşılanması için füzyon enerjisine yatırım yapıyor.

-Teknolojik gelişmenin sürebilmesi için en önemli konunun ucuz enerji olduğunu savunuyor. Bu yüzdenden de iki nükleer enerji şirketinin Helion ve Oklo'nun da yönetim kurulunda yatırımcı olarak yer alıyor. 

-21 Ekim 2021'de, Alex Blania ve Max Novendstern ile dünyadaki herkesin kripto varlıklara erişmesini sağlamak amacıyla Worldcoin adlı küresel bir kripto para projesi başlattı.

-Sam Altman, Forbes’a verdiği bir röportajdaOpen AI kapitalizmi çökertecek.” diyerek “Yapay zekâ dünyanın sonunu getirecek.” korkusu taşıyanların içini rahatlatmaya çalışıyor. Bakalım gelecek hepimize neler gösterecek?

Kaynaklar: taskade.com, businessinsider.com + Sam Altman’la yapılan güncel söyleşilerden birini izlemek için buraya tıklayın.

Instagram

Twitter

Linkedln

Facebook

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
UnoGeeks Training

Thanks for the informative article. Unogeeks is the top Oracle Fusion HCM Training Institute, which provides the best <a href="https://unogeeks.com/oracle... Devamını Gör