Görüş Bildir
Haberler
TV
Çerkesçe TRT Kanalı İsteyenlere TRT Türk Önerildi

Çerkesçe TRT Kanalı İsteyenlere TRT Türk Önerildi

Çerkesçe TRT Kanalı İsteyenlere TRT Türk Önerildi

Canberk Apiş / Demokrat Haber

TRT Televizyon Dairesi Başkanlığı Çerkesçe bir TRT kanalı açılması isteyenlere TRT Türk ve TRT Avaz kanallarını önerdi.

Çerkes Soykırımı ve Demokratik Haklarımızın Tanınması İçin Mücadele Grubu yaklaşık 1 aydır hükümetin Çerkesçe yayın yapan bir TRT kanalı açması için “BİMER” üzerinden kampanya başlattı.

Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden yapılan başvurulara Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü, Televizyon Dairesi Başkanlığından cevaplar gelmeye başladı.

Kampanyaya katılan Çerkesler, hükümetin ilgili yetkilisinden 24 saat yayın yapan Çerkesçe televizyon kanalı talep ederken, Televizyon Dairesi Başkanlığı’ndan gelen cevap, talebe karşılık vermekten ziyade neredeyse “Çerkesler Türktür” anlamına gelecek ifadeler kullanıldı.

ÇERKESLERE TRT TÜRK ÖNERİLDİ

TRT Televizyon Dairesi Başkanlığından BİMER üzerinden başvurulara “Kanallarımızdan TRT AVAZ Kanalı Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan, Türkçe konuşan insanların ve devletlerin ortak değerlerine vurgu yaparak Türk halkları arasında kültürel bir köprü olmanın yanında Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve Ortadoğu’ya yönelik yayınlarla Türkiye’nin ve Türk devletlerinin, Türk insanının tanıtılmasını sağlamak, Türkiye ile diğer Türk devletleri arasında dil birliği oluşturmak kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur” paragrafıyla başlayan bir cevap verildi.

Ve şöyle denildi: “Ayrıca TRT Türk ve TRT Avaz kanallarımız da ‘Kafkas Müslümanları’, ‘Kafkaslardan Esen Yeller’, ‘Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’ gibi Çerkes ve Kafkas toplumlarının kültürlerini, tarihlerini anlatan programlar yapmıştır. TRT Müzik kanalımızda “Sesler-Renkler-Yüzler” ve “Kafkas Rüzgarı” programlarında Çerkes ve Kafkas toplumlarının müzik kültürlerini yansıtan eserler yayınlamıştır”

KAMPANYA CHANGE.ORG’TA

Gelen cevapların aynı olmasıyla harekete geçen grup üyeleri bu defa change.org’ta hükümetin talepleriyle ilgili yetkili kişisine yönelik kamuya açık bir kampanya daha başlattılar ve BİMER üzerinden yolladıkları metnin aynısını oradan da paylaştılar:

'Sayın Numan KURTULMUŞ,

Bu ülkenin kuruluşunda ve gelişmesinde en az diğer halklar kadar rolü olan, herkes gibi zihinsel, bedensel ve maddi katkıda bulunan, herkes kadar vergi veren biz Çerkesler, Türkiye’nin geleceğini de hep birlikte inşa edeceğimize inanıyoruz. Ama halkın vergileri ile finanse edilen ve kâr amacı gütmeyen TRT’nin Çerkesce TV ve Radyo yayını yapmamasını anlamakta zorlanıyoruz. Halka eşit hizmet verme yükümlülüğü bulunan, Kürtçe, Arapça, Azerice yayın yapan bir kamu kurumu, Çerkesce yayın yapmayarak eşit hizmet verme ilkesini de yerine getirmemiş olmaktadır.

Bu nedenle kurumunuzdan Adige ve Abaza dillerinde Radyo ve TV yayınının bir an önce hayata geçirilmesini Çerkes kökenli bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak talep etme hakkımızı kullanıyor, gereğini arz ediyoruz.'

SİZ DE KATILABİLİRSİNİZ

Çerkeslerin Change.Org üzerinden başlattıkları kampanyaya aşağıdaki adresten siz de destek verebilirsiniz: change.org

Kaynak: http://www.demokrathaber.org/medya/ce...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın