Görüş Bildir
Haberler
Bütün Yaşam Standartlarımızı Etkileyen Para İcat Edilmemiş Olsaydı Günlük Hayatımızda Neler Değişirdi?

Bütün Yaşam Standartlarımızı Etkileyen Para İcat Edilmemiş Olsaydı Günlük Hayatımızda Neler Değişirdi?

Simay
26.11.2019 - 08:00

Hayatımızı büyük ölçüde kontrol eden bu kağıt parçasının yok olması, dünyamızı nasıl değiştirirdi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çiftler arasında daha az ayrılık ve boşanma yaşanırdı.

Yapılan araştırmalar, ayrılıkların ve boşanmanın en büyük nedeninin parayla ilgili meseleler olduğunu ortaya koydu. Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, parayla ilgili bütün problemler de (geçim sıkıntısı ve buna bağlı hayat kalitesi vs.) ortadan kalkmış olurdu. Etrafta beraberken daha mutlu çiftler görebilirdik ve ayrılıkların sayısı da epey azalırdı.

2. Dünya'da daha az savaş, daha çok barış hakim olurdu.

Tarihteki en bilindik savaşların çoğunun nedeninin altında aslında para yatıyordu. Yüzyıllardır ülkeler kaynaklar ve yollar üzerinde kontrol sahibi olmak istedikleri için birbirleriyle mücadele etmekte... Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, Dünya üzerinde savaş çıkmasına neden olacak faktörler de epey azalmış olurdu. Mesela bir daha Amerikan devrimci savaşı görmeyebilirdik.

3. Zengin ve yoksul ülkeler arasında fark olmazdı.

Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, ekonomik farklılıklar da ortadan kalkacaktı. Ülkeler, sahip oldukları miktar bakımından eşit olurken, belki de itibar bakımından da eşit olacaktı...

4. Materyalizm azalırdı.

Birçok insan materyalizmin para sevdası ile eşdeğer olduğuna inanıyor. Bu düşünce biçimine göre eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, paraya karşı duyulan istek ve sevdi de olmayacağı için materyalizm sona ererdi.

5. Lüks ve şatafat isteği var olmazdı.

Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, en son teknoloji ürünler ya da çeşitli seyahatler ve aktiviteler herkes tarafından ulaşılabilir olabileceği için lüks kavramı varlığını sürdüremeyeceği gibi irrasyonel tüketiciler ve ayarsız tüketim çılgınlığı da var olmayacaktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Eşya ticareti için belirsiz yollar ortaya çıkardı.

Paranın yok olması, doğrudan takas sisteminin geri dönüşü anlamına gelmektedir. İnsanların ellerindeki malları, başka mallarla değişmesi üzerine dayalı bu sistemin en büyük eksiği, ticaretin neye göre adil olacağı olurdu. Ve bu da tabii ki bir ticaret krizine neden olurdu.

7. Çalışma düzeni tamamen değişirdi.

Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, istihdamda olası 2 senaryo hakkında tartışabiliriz: Ya insanlar para kazanma kaygısı olmadığı için işe giderken daha mutlu olurlardı, ya da parayla ilgili bir hedef söz konusu olmadığı için çalışmanın hiçbir anlamı olmayacaktı ve bu yüzden işe gitmeyeceklerdi.

8. Kaynaklar daha hızlı tükenirdi.

Eğer bir şeyler satın almak için paraya ihtiyaç duyulmasaydı, herkes ihtiyaçlarına kolayca ulaşabileceğinden dolayı önemli ve hayati kaynaklar daha hızlı tükenecekti.

9. Online alışveriş tarihe karışırdı.

Günümüzde epey popüler ola online alışveriş gün geçtikçe yaygınlaşmakta. büyümektedir. Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, insanların internet üzerinden ticaret yapması imkansız olacağı için online alışveriş de sona erecekti.

10. Dünya çapındaki bağlantı azalırdı.

Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, ülkeler arasında ticaret anlaşmaları ve küresel ekonomi var olmayacaktı. Avrupa Birliği gibi kuruluşlar bundan oldukça etkilenirken, ülkeler muhtemelen sınırlarını sıkılaştırırdı ve bu yüzden vatandaşların diğer ülkelere seyahat etmeleri de zorlaşırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İnsanlar evsiz kalmamış olurdu.

Bazı insanlar konut sahibi olmanın evrensel bir hak olması gerektiğini savunmaktadır. Toplumumuz bu kavramı gerçeğe dönüştürmekten uzak olmasıyla birlikte ev ve kira fiyatlarının artması da bunu pek olası kılmıyor. Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, ev satın almak veya kiralamak için paraya ihtiyaç duymacağımızdan herkesin rahatça yaşayabileceği bir yuvası olabilirdi.

12. Sömürme ve yolsuzluk azalırdı.

Paranın ortadan kalkması, yolsuzluk ve işçi sömürgesini yüksek ölçüde azaltırdı. Ödeme için para kullanılmayacağından dolayı, zenginler artık eskisi gibi zengin olarak nitelendirilmeyeceki ve işçiler de bu kadar kolay sömürülmelerine izin vermeyecekti. Bu olgu aynı zamanda siyaset dünyasını da derinden etkileyecekti ve kara para aklama gibi yolsuzluk vakalarına da tanık olmayacaktık.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
44
15
12
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
selaminko

zannediyoruz ki dünyadaki tüm savaşlar para yüzünden çıkıyor. tüm savaşlar insanların hırsları yüzünden çıkıyor. para olmasa başka şey olurdu. unutmayalım i... Devamını Gör

artuditu

Paranın bir suçu yok, ayrıca paradan önce takas sistemi vardı.. Zamanımıza uyarlarsak, Antalya'da portakal üreten bir çiftçi konut almak isteseydi, bir konut... Devamını Gör

Ulaş C. Çakmak

Aptallar, para yokken de tüm bu yukarıdaki saydığınız şeyler oluyordu. Para yokken de insanlar takas usulü ile alışverişlerini yapıyor ve ekonomi bu biçimde ... Devamını Gör