Görüş Bildir
Haberler
Burun estetiğinden sonra burun neden akar?

Burun estetiğinden sonra burun neden akar?

Op. Dr. Barış Çakır
27.11.2014 - 10:01 Son Güncelleme: 27.11.2014 - 10:26

Burun estetiğinden sonra burun neden akar?

Burun ameliyatını çok yapınca, binlerce ameliyat görüşmesi yapıyoruz. Bu görüşmelerden bir kısmı daha önce ameliyat olan hastalardır. Mutlu olmayan insanların birçok şikayetleri oluyor. Şekil problemlerini anlamak kolay oluyor ama bazı şikayetlere anlam biz de veremiyoruz.

Bunlardan birisini örnek olarak vermek istiyorum.

-Ben daha önce burun estetiği oldum.

-Peki

-Ameliyat olduktan sonra sürekli burnum akmaya başladı, çantamda artık sürekli selpak (ürün yerleştirme yaptım :), selpaktan telefon bekliyorum :)) )taşıyorum.

-hım

-Özellikle sol burun deliğimin tepesi sürekli ıslak

Bu şikayeti çok duymuştum ama bir anlam verememiştim. Hatta bazı hastalar, burnum akıyor aktığını hissetmiyorum diyorlar. 

-Peki lütfen muayene koltuğuna tekrar oturun, içeriye bakmak istiyorum.

-Peki

Sol burun deliğinin içine tekrar baktım. Spekulumla burun deliğinin tam tepesini açıp, ışıkla daha dikkatli inceledim. Hastam biraz hapşurdu ama sonunda suçluyu buldum sonunda. 

Burun ameliyatında bildiğiniz gibi kemeri alıyoruz. Burun kemerinin üstünde deri olduğu gibi, içinde de mukoza dediğimiz kırmızı derimiz var. Kemeri alınınca, mukoza fazlalığını da yönetmek gerekiyor. Hastanın mukoza fazlalığı içeriye kıvrılmış ve boylu boyuna bir katlantı oluşmuş. Mukoza bildiğiniz gibi sümük üretiyor. Normalde sümüğün burun boşluğuna oradan da boğaza doğru akar. Bu katlantı, burun ucuna doğru kanal halini almış. Burun kemerinin altındaki fazla mukoza katlantısının ürettiği sümük, burun deliğinin tepesine doğru akıyor. Son derece fizyolojik olan havayı nemlendiren ve tozları tutan sümüğün akış yönü değişmiş ve hastamızı rahatsız edici hale gelmişti. Açık rinoplasti tekniğinde, burun ucunda bazen uyuşukluk meydana geliyor. Arkadaşlarınızın kaşısında burnunuz akıyor ve siz de hissetmiyor durumuna düşebiliyorsunuz. 

Burun akması nasıl önlenir?

Mukoza diseke edilmeden upper lateral kıkırdakları spreader flap gibi tekniklerle içeriye kıvırmak mukoza ceplerine neden olabiliyor. Dorsal rezeksiyon ve rekonstrüksiyon teknikleri uygulanmadan önce internal valve mukozası diseke edilirse bu şikayet çok nadir oluşur diye düşünüyorum. Biraz teknik oldu ama bazı makaleler sadece hastalar için değil tabiki :)

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın