Görüş Bildir
Haberler
Bulunduğu Yerde Ekosistemi Kendine Göre Düzenleyen 10 İstilacı Canlı

Bulunduğu Yerde Ekosistemi Kendine Göre Düzenleyen 10 İstilacı Canlı

sanane
08.05.2017 - 11:46 Son Güncelleme: 09.05.2017 - 17:14

Mikroskobik boyutlu bakterilerden bitkilere, mantarlardan böceklere, deniz canlılarından memelilere kadar neredeyse tüm türler birer istilacıya dönüşebilir.

Ortak noktaları dışarıdan gelmeleri. Kargo taşıyan yük gemileriyle ya da başka bir canlı türü ile mücadele etmeleri için yer değiştirmeleri sağlanıyor.

Kısa sürede hızla çoğalıp ekosistem içindeki dengeyi kendine özgü şekilde dizayn ediyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çılgın sarı karınca

1. Çılgın sarı karınca

Ünlerini heyecanlı ve coşkun hareketlerine borçlular. 18 ay gibi kısa sürede Hawai, Zanzibar adalarını istila ederek 3 milyon yengecin ölmesine neden oldular. İşin kötüsü sadece bu adaya özgü kuş türleri, soylarının tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya.

2. Kahverengi ağaç yılanı

2. Kahverengi ağaç yılanı

Avusturya, Endonezya ve Papua Yeni Gine Adaları'na özgü bu yılan türünün 1950'lerde adaya inen askeri uçaklara sızıp gizlenerek seyahat ettiği düşünülüyor. Yılanlar yüzünden başlayan değişim hızla yayıldı ve uzun süreli elektrik akıntılarına ve kuş türlerinin yok olmasına sebep oldular.

3. Yaban domuzu

3. Yaban domuzu

Bu tür neredeyse dünyanın her yerine dağılmış durumda. Ekinlere zarar veren insanlara saldıran ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıkları gittiği her yere bulaştıran, otları eşelemeleri yüzünden doğal bitki örtüsüne zarar veren yaban domuzu... Hepçil olan domuzlar yavru deniz ve kara kaplumbağası,su kuşları ve bazı sürüngenler ile besleniyor.

4. Katil yosun

4. Katil yosun

1984 yılından itibaren Akdeniz'i tehdit etmeye devam ediyor. Akvaryumdan kaçıp denize ulaşmayı başaran yosun ufacık bir parçasından bile yeni bir koloni hareketi başlatabiliyor ve her noktada deniz habitatını kontrol altına alarak yerel yosun türlerini yok ediyor. İstilanın akvaryumunu temizleyenlerin yosunlu suyu yağmur suyu şebekesine dökmesiyle olduğu anlaşıldı.

5. Su sümbülü

5. Su sümbülü

Güney Amerika'da bulunan su sümbülü dünyanın en zararlı su otları arasında. Hızla büyüyen ve kısa sürede suyun yüzeyini kaplayabilen bitki sadece 12 gün gibi kısa sürede işgal alanını ikiye katlayabiliyor. Göllerin üzerini yeşil bir halı gibi kaplayan su sümbülü güneş ışınları ve oksijeni bloke edip suda yaşayan canlılar için büyük tehlike oluşturuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Asya firavunfaresi

6. Asya firavunfaresi

Küçük boyutlu firavunfaresi doymak bilmeyen fırsatçı bir saldırgan. İran'dan Hindistan ve Myanmar'a kadar olan bölgelerde hüküm süren firavunfaresi fare sorunu çözmesi için pek çok adaya taşındı. Fakat adada çevik memeli avcıların bulunmaması sonucunda savunmasız pek çok canlı çaresiz kaldı. Hint firavunfaresi kuduz hastalığının yayılması konusunda vektör olarak hareket ettiği için tüm türler için büyük tehlike.

7. Güllü salyangoz

7. Güllü salyangoz

Bu minik canlı güneydoğu ABD'ye özgü bir tür. Saldırgan salyangoz Hint Okyanusu ve Pasifik'teki adalara, daha tehlikeli olduğu düşünülen salyangoz türleriyle savaşması için getirildi. Yetiştiği ortamda beceriler geliştirebilen yararlı salyangoz türlerine de saldırmaya başlayınca birçoğunun soyu tükendi. Mücadele için biyolojik ajan olarak kullanılan bu tür gittiği her yere felaket getirdi.

8. Dev kara kurbağası

8. Dev kara kurbağası

Boyu 20 santimetreyi aşabilen kara kurbağası Avustralya'da 1930'lu yıllarda şeker kamışı tarlalarına zarar veren böcekleri yok etmesi için getirildi. Kıtaya sadece 102 tane getirilen kurbağaların sayıları şimdi 1,5 trilyonun üzerinde. Öyle ki sayılarını azaltmak için okullar arası kurbağa avı yarışları düzenleniyor.

9. Nil levreği

9. Nil levreği

Bir tatlı su balığı olan Nil levreği Afrika'da yaygın bir balık türü. Afrika'nın doğusundaki Viktorya Gölü'ne getirildiğinde aşırı avlanma nedeniyle sayıları azalan balık türlerinin yerini doldurması hedeflenmişti. Oysa boşluğu doldurmakla yetinmeyip 200'den fazla yerel türün yok olmasına neden oldular. Boyu 2 metreyi bulan balık geçimlerini bu sulardaki balıklardan sağlayan halkların büyük zarar görmesine neden oldu.

10. Savaşı kazanan: Quagga midyesi

10. Savaşı kazanan: Quagga midyesi

Ukrayna'nın Dinyeper Nehri'ne özgü bir tür olan bu midye evinden dışarı adım attığında önce Karadeniz'e sonra dünyanın çeşitli yerlerine kargo taşıyan yük gemileriyle her yere seyahat edebildi. Bu midye türü istila ettiği tatlı sularda savaşı kazanıp, çevresindeki bazı doğal parkların kapanmasına neden oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
10
8
6
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın