Görüş Bildir
Haberler
Buğday, Petrol, Şeker, Doğal Gaz, Bakır Gibi Ticarete Konu Olan Mallara Verilen İsim: Emtia Nedir?

Buğday, Petrol, Şeker, Doğal Gaz, Bakır Gibi Ticarete Konu Olan Mallara Verilen İsim: Emtia Nedir?

Nur YILMAZ
15.01.2023 - 16:01

Meta kelimesinin çoğulu olarak kullanılan emtia kelimesi Arapça'dır. Emtia, ticareti yapılarak gelir elde edilen ürünlere verilen isimdir. Bu ürünlere pamuk, kahve, doğal gaz, buğday gibi pek çok ürün örnek olabilir. Emtia nedir, emtia çeşitleri nelerdir, emtia nereden, nasıl alınır? Şimdi sizlerle...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emtia Nedir?

Emtia Nedir?

Ticarete konu olan gümüş, altın, pamuk, petrol, kahve gibi malların tümüne emtia denmektedir. Bunların alım satım işlemlerinin yapıldığı piyasaya ise emtia borsası denmektedir. Ülkemizde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı 133 tane emtia borsası bulunmaktadır.

Mevsimsel değişiklikler, doğal afetler, arz talep ve ekonomik faaliyetler emtia fiyatlarının değişiminde etkili olan faktörler arasındadır. Bu yatırımı yapmak isteyen kimselerin bu faktörleri dikkate alarak yatırım yapmaları daha doğru olacaktır.

Emtia Çeşitleri Nelerdir?

Emtia Çeşitleri Nelerdir?

Tarım ürünleri, metal emtialar ve enerji piyasası ürünleri olmak üzere üç farklı emtia çeşidi bulunmaktadır. 

  • Tarım Ürünleri: Pamuk, kakao, buğday, mısır...

  • Metal Emtialar: Bakır, alüminyum, altın, gümüş, platin, çinko, nikel...

  • Enerji Piyasası Ürünleri: Petrol ve doğal gaz...

Emtia Nereden Alınır?

Emtia Nereden Alınır?

Emtia işlemleri bankalardan ya da emtia borsaları üzerinden yapılmaktadır. Emtia borsalarında alım satım işlemleri haftanın 5 günü 24 saat olduğu için canlı ve anlık bilgilere ulaşabilirsiniz.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı olan emtia borsası Odalar ve Borsalar Kanunu'na uygun olarak kurulmuştur. Bu borsalarda ister alıcı isterseniz de satıcı olun kayıt oluşturarak alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Emtia Nasıl Alınır?

Emtia Nasıl Alınır?

Bankalardan emtia almak isteyen kimseler ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) hesabı açarak işlem yapabilir. Bunun yanında kişi Türkiye Ürün İhtisas Borsası yani TÜRİB'de de kayıt oluşturabilir. Bireyler TÜRİB'e kayıt olmak için banka şubesine gitmeli ve gerekli evraklara ıslak imza atmalıdır. Eğer bir bankanın üyesiyseniz ve o bankadan bu işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız, bankanın mobil uygulamasından ya da internet sitesi üzerinden başvuru da bulunabilirsiniz. 

Emtia borsalarında işlem yapmak isteyen kişiler VIOP ya da Forex şirketleri ve borsaların hesaplarından faydalanabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın