Görüş Bildir
Haberler
Bu Yazıyı Okumadan Başarısız Olmayın

etiket Bu Yazıyı Okumadan Başarısız Olmayın

Mehmet Onur
07.09.2022 - 13:20

Çoğumuzun gerçekleştirmek istediği hayalleri ve bu hayalleri gerçekleştirip başarılı olması için se tamamlaması gereken hedefleri vardır. Peki lafta; hayaller ve yapılması gereken onca şey havalarda uçuşurken biz neden hep yerimizde sayar ve yapmamız gerekenleri hep öteleriz?

Esasında sorunun cevabı kendisinde gizli; çünkü yapmak istediğimiz birçok şeyi aralarından seçim yapamadığımız ve onları iyi organize edip planlayamadığımız için gerçekleştiremiyoruz. Ama unutmayın ‘’başlamak başarının yarısıdır.’’ Siz de bu yazıyı okuduktan sonra hedeflerinize sıkı bir başlangıç yapabilirsiniz.

Hiçbir şey tamamlanmamış bir işin havada kalması kadar sinir bozucu değildir. Öncelikle her şeye kendinize karşı dürüst olarak başlayın. Eğer yapacaklar listenizde yer alan yıllık, aylık, haftalık, günlük işleri bitirememekten hatta onlara hiç başlayamamaktan şikayetçiyseniz yalnız değilsiniz. Aşağıdaki formüllerden kendinize en uygunu seçip bu sorununuzun köküne kibrit suyu dökebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yazın yazın yazın!

Yazın yazın yazın!

Eğer yapılması gereken ve gerçekleşmesini istediğiniz şeylerin listesini yaparsanız yarışa her zaman bir puan önde başlamış olursunuz. Yapılan araştırmalar planlarını yazıya dökenlerin diğerlerine oranla %42 daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Waren Buffet’in bir bildiği olmalı…

Bir demecinde “İnsanlar korktuklarında sürü halinde korkuyorlar güven ise sırası ile geliyor. Hırslandıklarında da sürü halinde hırslanıyorlar. Başkalarından daha akıllı olmak zorunda değiliz, sadece başkalarından daha disiplinli olmak zorundayız. Biz sadece başkalarının hırslı oldukları zamanlarda korkak, korkak oldukları zamanlarda hırslı olmaya çalışıyoruz.’’ diyen ve dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Waren Buffet’ın 5/25 ismini verdiği üretkenlik formülüne göre hedeflere ulaşmak imkânsız değil. Buffet’e göre:

• Gerçekleştirmek istediğiniz 25 hedefi önem sırasına göre yazın.

• Sadece ilk beş hedefe odaklanın.

• Ve diğer 20’sini aklınızdan çıkarın. Çünkü 25 hedefi aynı anda başarmak imkansızdır. Kendinizi sadece bu ilk beş hedefi gerçekleştirmek için disipline edin.

Eisenhower matrisi

Eisenhower matrisi

“İki tür problemim var, acil ve önemli. Aciller önemli değildir ve önemliler ise asla acil değildir.” diyen Eski ABD başkanlarından Dwight Eisenhower, aşağıdaki matrise ilham kaynağı olmuştur:

Ünlü eğitimci Stephen Covey, Eisenhower’ın bu ilginç demeci üzerine oluşturduğu matris ilk olarak neye odaklanmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak bir çizelge. Buna göre yapılacak işler 4 sınıfta sınıflandırılır.

1- Önemli ve acil olmayan işleri ne zaman yapacağına karar ver,

2- Önemli ve acil işleri hemen yap,

3- Önemli olmayan ve acil olmayan işleri başka bir zamana ötele,

 4- Önemli ama acil olmayan işleri ise delege et.

Çizelgeye göre gününüze en önemli işlerle başlayın. Kendinize günün en verimli zamanı için derin odaklanma bloğu oluşturun. Derin odaklanma bloğu, acil ve en önemli görevler üzerinde çalışmak için ayırdığınız zaman bloğudur. Bu yüzden buna odaklanmışken çevrenizde dikkatinizi dağıtacak her şeyi ortadan kaldırın.

Pomodoro tekniği

Karşınızda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna da iyi gelen pomodoro tekniği. Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bu zaman yönetimi tekniği ismini Cirillo’nun zamanı ölçmek kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan alıyor. Çalışmak için ayırdığınız zamanı 25 dakikalara bölüp her 25 dakika sonunda 5 dakika ara verin. Bunu 4 kere yaptıktan sonra ise  30 dakikalık molalar verin. Özellikle konsantrasyon problemi yaşayan insanların tercih ettiği bu teknikte verdiğiniz molalarda iş ile ilgili hiçbir şey düşünmemeye ve haftanın sonunda ne kadar verimli olduğunuzu kontrol etmeyi unutmayın.

Alışkanlıklar edinin.

Alışkanlıklar edinin.

Hedeflerinize ulaşmanın en basit yolu bunları alışkanlık haline getirmektir. Kontrol edebildiklerinize karşı kontrol edemediklerinize yani sonuçlara odaklanın. Eğer iyi bir yazar olmak istiyorsanız her gün yazı yazın. Eğer iyi bir koşucu olmak istiyorsanız her gün koşun. Tutarlı ve planlı olun gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

5 dakika kuralı

5 dakika kuralını, yapmak istediğimiz ya da yapmamız gereken bir işi sadece 5 dakikalığına yapmak olarak tanımlayabiliriz. Örneğin egzersiz yapmak istiyorsunuz ve bir türlü motive olamıyorsunuz. Kendinize günlük 5 dakikalık bir egzersiz programı hazırlayın. Mesela günde sadece 5 dakikanızı mekik çekmeye ayırın. Evet sadece beş dakika ne eksik ne de fazla. Bunu  her gün yapmayı başarırsanız bu sürenin sürekli arttığına şahit olacaksınız.

Başarı doğrudan motivasyonla ilgilidir. Dünya üzerindeki tüm örneklerde başarının sürekli ve yüksek bir motivasyon ile sürdürülen işlerin sonucu olduğunu görmek mümkündür.

Twitter

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Başarısızlık zirvesi panelinde duyduğum bir söz çok hoşuma gitmişti her girişimci mutlaka başarısızlığı tadacaktır :) daha iyi özetlenemezdi