Görüş Bildir
Haberler
Bu Resimlere Uzun Süre Bakmak Beyninizi Alt Üst Ediyor

Bu Resimlere Uzun Süre Bakmak Beyninizi Alt Üst Ediyor

Mehmet P.
25.09.2015 - 13:22

McCollough Etkisi'ni daha önce duymuş muydunuz? Duymadıysanız bir daha hiç unutmamak üzere öğrenmeye hazır olun.

McCollough Etkisi renkli bir cisme veya görüntüye uzun süre baktıktan sonra özellikle beyaz bir cisme veya görüntüye bakıldığında ilk bakılan renkleri görmenize neden olan bir olay. Etkinin en ön plana çıkan özelliği ise çok uzun zaman boyunca sürmeye devam edebilmesi.

Bu etkinin uzun sürmesinin nedeni olaraksa diğer illüzyon temelli gif'ler veya resimlerin aksine gözleri değil, direkt olarak beyni etkiliyor olması gösteriliyor. Bu nedenle birazdan yapacağımız mini deneyde ne kadar zaman harcadığınıza bağlı olarak süresi 1 saat ile tam 3 ay arasında değişen etkilere maruz kalabilirsiniz, o yüzden baştan uyarmış olalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deneyin ortaya çıkışı ise 1965'e denk geliyor. Celeste McCollough adlı bilim insanı bir çift dikey ve yatay çizgilerden oluşan görsel hazırlıyor. Ek olarak da bu görsellerin renkli versiyonlarını yapıyor. Deneyin amacı ise siyah beyaz olan setin beyin tarafından renkli olarak algılanmasını sağlamak. 

Aşağıdaki görsellere kendi sağlığınız için uzun süreli bakmamanız gerektiğini, hatta herhangi bir rahatsızlığınız varsa hiç bakmamanız gerektiğini tekrar hatırlatarak deneye başlayalım.

İlk olarak bu resmin ortasına 1-2 dakika kadar bakın.

İlk olarak bu resmin ortasına 1-2 dakika kadar bakın.

Daha sonra bu resimdeki iki farklı renge bakmaya başlayın.

Daha sonra bu resimdeki iki farklı renge bakmaya başlayın.

Bir kaç saniye kırmızı bölgenin merkezine, bir kaç saniye de yeşil bölgenin merkezine bakın ve bu döngüyü 3-4 dakika kadar devam ettirin. Süre dolduktan sonra bir yukarıdaki resme geri dönün (yazıdaki ilk resme değil).

Bu süreç sonrasında üstteki net şekilde siyah beyaz olan resmi renkli olarak görmeye başlayacaksınız. Eğer böyle bir etki sizde oluşmadıysa süreleri biraz daha arttırıp tekrar deneyebilirsiniz, ancak fazla abartmayın; uzun süren olumsuz etkileri olabilir.

Bu deneyin etkilerine dönecek olarsak; Jones ve Holding tarafından 1975'te yapılan ve etkilerin 3 ay sürdüğünü gösteren çalışmaya yönelik bazı farklı araştırmalar da mevcut. Örneğin C.C.D Shute adlı araştırmacı deneyin 3-4 saatte bir tekrarlanmasıyla etkilerin ilginç bir şekilde giderek zayıfladığını iddia ediyor.

Deneyden daha iyi sonuç alabilmeniz için tasarlanmış bir çok video da bulunmakta. Tekrar tekrar söyleyelim; bu tip görsellerle tetiklenen herhangi bir rahatsızlığınız varsa kesinlikle bu videoyu izlemeyin.

İşte böylesine küçük bir illüzyon bile beynimizi ve algılarımızı alt üst edebiliyor, inanılmaz değil mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deney üzerinizde etki etti mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
17
9
8
7
3
1