Görüş Bildir
Haberler
'Mavi Ay' İstanbul'da Böyle Görüldü

'Mavi Ay' İstanbul'da Böyle Görüldü

Batuhan
31.07.2015 - 10:37 Son Güncelleme: 01.08.2015 - 15:36

Dünya, üç yıl aradan sonra yeniden Mavi Ay'a tanık oldu. Dünyanın çeşitli yerlerinden bu özel günün fotoğrafları gelirken Reuters ajansı,  fotomuhabiri Murad Sezer'in Çamlıca Tepesi'nin üzerinde görüntülediği 'Mavi Ay' fotoğrafını paylaştı. Ayrıca bu kozmik olayın Ay'ın rengi ile bir bağlantısının olmadığını da belirtelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Murad Sezer / Reuters

Mavi Ay olarak adlandırılan kozmik olay, Ay'ın yaklaşık her üç yılda bir takvim nedeniyle ek olarak beliren Dolunay görünümünü temsil ediyor.

Dünya’da meydana gelen volkanik patlama ve orman yangınlarının neden olduğu toz bulutlarının hareketi sırasında mavi tonlarında görünen dolunay, ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü.

Aslında Ay’ın renginin değişmediğini, toz bulutları sebebiyle öyle göründüğünü bildiren gökbilimciler, mavi tonuna en yakın dolunayın 1991 yılında görüntülendiğini açıklıyor.

Mavi Ay Nedir?

Mavi Ay Nedir?

New York'ta, 'Mavi Ay' ve Özgürlük Anıtı aynı karede / Reuters

Aka Okulları Gözlemevleri Sorumlusu Astronom Erkan Arı, bir ay içerisinde ayın iki kez dolunay evresinde olmasına 'Mavi Ay', iki kez yeni ay evresinde olmasına ise ‘Kara Ay’ adı verildiğini,  bu adı ilk olarak 1946 yılının mart ayında yayınlanan Sky and Telescope dergisinin yazarı J Hugh Pruett’in ortaya attığını söyledi. 

Arı, “Her ne kadar daha önce ismi duyulmuş olmasa da ve çok  nadir geçekleştiğini sandığımız bu gök olayı yaklaşık olarak her 2,5 yılda bir meydana gelir. Ay’ın aynı evresini tekrar görebilmemiz için 29,5 gün geçmesi gerekir ve buna sinodik periyot adı verilir.

Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yani ayın dolunay evresini tekrar görebilmemiz için 29,5 gün geçmesi gerekir ve şubat ayı hariç tüm aylarda 'Mavi Ay' görülebilmesi mümkündür. En son 2 temmuz 2015 tarihinde dolunay evresinde bulunan Ay, 31 temmuz 2015 tarihinde Dünya’ya yaklaşık olarak 372 bin 179 kilometre uzaklıkta bulunacak. Bu da Dünya’ya yaklaşık 13 bin kilometre yakın konumda olacak demektir” dedi.

Bir dahaki Mavi Ay’ın 2018 ve 2020 yıllarında yaşanması bekliyor. 

Ajanslar |  Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
22
13
12
8
6
4