Görüş Bildir
Haberler
BM'den İklim Krizi Uyarısı: Gelecek 10 Yıl Felaketlerle Geçecek

BM'den İklim Krizi Uyarısı: Gelecek 10 Yıl Felaketlerle Geçecek

Birleşmiş Milletler (BM), gelecek ay Glasgow'da düzenlenecek olan Cop26 zirvesi öncesinde, dünya liderlerine 'son uyarı' niteliğinde bir rapor yayımladı. Ülkelerin iklim taahhütlerinin yeterli olmadığı belirtilen raporda, yüzyılın ortalarından itibaren küresel sıcaklıkların en az 2,7 derece artabileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca, gelecek 10 yıl boyunca aşırı iklim olaylarının neden olacağı felaketlerin art arda geleceği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler (BM),  ülkelerin mevcut İiklim taahhütlerinin 2030 yılına kadar karbonu yalnızca yaklaşık yüzde 7,5 oranında azaltacağı konusunda uyardı. Bu rakam bilim insanlarının küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derece ile sınırlanması için gerekli olan yüzde 45’ten çok daha az.

BM Genel Sekreteri António Guterres, bulguları dünya liderlerine “bir uyandırma çağrısı” olarak nitelendirirken, uzmanlar fosil yakıt şirketlerine karşı sert eylem çağrısında bulundu.

İklim felaketi yaşanacak

İklim felaketi yaşanacak

Bununla birlikte, 100'den fazla ülke yüzyılın ortalarında net sıfır emisyona ulaşma sözü vermiş olsa da, iklim felaketini önlemek için yeterli olmayacak. Net sıfır taahhütlerinin birçoğunun belirsiz ve emisyonlarda katı kesintiler görülmedikçe, gelecek 10 yıl boyunca birçok iklim felaketi yaşanacak.

'Daha kaç tane uyarıya ihtiyacımız var'

'Daha kaç tane uyarıya ihtiyacımız var'

Guterres, 'Isınma devam ediyor ve bu raporun içeriğinin de gösterdiği gibi, ihtiyacımız olan liderlere sahip değiliz. Ülkeler, Covid-19 pandemisi ile birlikte gelen büyük bir fırsatı çarçur ediyor. Dünya liderleri Cop26'ya hazırlanırken, bu rapor başka bir uyandırma çağrısıdır. Daha kaç tanesine ihtiyacımız var?' diye konuştu. Raporu hazırlayan BM Çevre Programı'nın (UNEP) yönetici direktörü Inger Andersen küresel ısınmanın artık geleceğin sorunu olmadığını vurguladı:

“Küresel ısınmanın etkilerini şu anda yaşıyoruz ve bunu avilen çözmemiz gerekiyor.  Küresel ısınmayı 1.5 derecei ile sınırlama şansına sahip olmak ve sera gazı emisyonlarını neredeyse yarıya indirmek için sekiz yılımız var: Saat çok hızlı işliyor.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
5
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Develop ER

ohooo oo sevigili BM biz ne krizler gördük atlattık.. İklim krizi gelse ne yazar..

Can Arat

yok yok, siz bence milyarlarca maske üretip, ziyan etmeye devam edin, nüfusu azaltacak kadar bile insan öldürmeyen virüsünüze aşı üretmek için milyarlar dökü... Devamını Gör