Görüş Bildir
Haberler
Kendilerini Feda Ettiler: Dünyayı Daha İyi Bir Yer Haline Getirmeye Çalışırken Yaşamını Yitiren Mucitler

Kendilerini Feda Ettiler: Dünyayı Daha İyi Bir Yer Haline Getirmeye Çalışırken Yaşamını Yitiren Mucitler

Erdem Yılmaz
03.04.2019 - 11:01 Son Güncelleme: 10.03.2022 - 12:27

İnsanlığı bir adım ileriye taşıyabilmek için gece gündüz demeden çalışan ve icatlarını hayata geçirirken yaşamlarını yitiren bilim insanı ve mucitlere çok şey borçluyuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Horace Hunley

1. Horace Hunley

Erken dönem denizaltılarının mucidi olarak anabileceğimiz Hunley bu alanda çok fazla çalışmaya imza attı. Yıllar sonra onun yöntemleriyle önemli teknikler geliştirildi fakat o bir denizaltı keşif sürüşü esnasında geçirdiği kazanın ardından hayatını kaybetti...

2. Jean-François Pilâtre de Rozier

2. Jean-François Pilâtre de Rozier

Dünyanın ilk 'baloncusu' olan Jean-François Pilâtre de Rozier kendi adını taşıyan ve gelecek yıllarda hayat kolaylaştıracak Rozière balonlarından birini kullanırken geçirdiği kazada hayatını kaybetti.

3. Sylvester H. Roper

3. Sylvester H. Roper

Roper, belki bugün kullanılmıyor ama buhar enerjisiyle çalışan bisikletin mucidi. Bu bisikletleri ortaya çıkarırken deney aşamasında kalp krizi geçiriyor ve bir kaza geçiriyor. Bu kaza onun hayatına mal oluyor fakat ortada bir soru işareti var, o da şu: Kalp krizinin mi kazaya neden olduğu, yoksa geçirdiği kazanın mı kalp krizini tetiklediği bilinmiyor.

4. William Bullock

4. William Bullock

1813 yılında doğan mucit, baskı makineleri üzerine yaptığı çalışmalarla bugün bile anılıyor. Malesef yaşama veda şekli de bu makinelerdi, ürettiği baskı makinelerinden birinin montajı esnasında üzerine devrilmesinden dolayı yaşamını yitirmişti.

5. Otto Lilienthal

5. Otto Lilienthal

Planör teknolojisinin, dolayısıyla uçak teknolojisinin babası sayılan Otto Lilienthal’ın yaptığı uçuş deneyleri Wright Kardeşler için öncü niteliğindeydi. Hayalleri ve insanlık faydası için öylesine özveriyle çalışıyordu ki Lilienthal icat ettiği planör ile deneme uçuşları gerçekleştirirken yere çakılarak hayatını kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Franz Reichelt

6. Franz Reichelt

İcatlarını göklerde arayan bir diğer mucit, Reicheit. İmal ettiği kumaş paraşütle deneyler yaptığı yıllarda bir gösteri olmasını umarak Eyfel kulesinin tepesinden atlamayı planladı. Bu planı gerçekleştirirken yaşadığı bir aksaklık onun onlarca metre yükseklikten yere çakılmasına neden oldu.

7. Marie Curie

7. Marie Curie

Marie Curie'yi tanırsınız, Radyum ve Polonyumu keşfeden bilim insanıydı. Curie bu başarılı bilim yaşamının olumsuz bir sonucu olarak aplastik anemiden dolayı hayatını kaybetti.

Bu hastalık uzun süreli radyasyona maruz kalma ertesinde meydana geliyor ve bunu o zamanlar kimse bilmiyordu.

8. Alexander Bogdanov

8. Alexander Bogdanov

Rus bilimci Bogdanov kan değişimiyle sınırsız genç kalışın yöntemini arıyordu. Bu uğurda bir öğrencisinin kanını kendi bedenine enjekte etti fakat yaşanan komplikasyon sonucu hayatını kaybetti. 

Olayın sebebi sonradan anlaşıldı ki bu kan ya sıtmalıydı ya da farklı bir kan grubuna aitti.

9. Henry Smolinski

9. Henry Smolinski

Fütüristik bir tasarıma hayat vermişti Smolinski. AVE Mizar adını verdiği ve bir Ford modeline eklediği kanatlarla tasarladığı uçan araba modelini denerken geçirdiği kazada hayatını kaybetti.

AVE Mizar'ı merak edenler için, uçak-otomobil böyle görünüyordu.

AVE Mizar'ı merak edenler için, uçak-otomobil böyle görünüyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Fred Duesenberg

10. Fred Duesenberg

Duesenberg Dünyayla rekabet halinde olan bir otomobil üreticisiydi. 1932 yılında Kendi firması olan ve adını taşıyan Duesenberg marka bir otomobili sürerken yaptığı talihsiz kazadan sonra hayatını kaybetti.

11. Thomas Midgley Jr.

11. Thomas Midgley Jr.

Bilim tarihinde pek iyi anılmayan Midgley kurşunlu benzini icat etmişti, o yıllarda kurşunun ucuz olmasından kaynaklı bu madde pek çok yerde kullanıldı, özellikle de otomobillerde. O yıllarda bazı fabrikalarda sadece bu maddenin kullanımı sebebiyle yüzlerce işçi yaşamını yitirmişti.

O da bu lanetin ardında kendi icadı olan mekanik yatağın ipleri boynuna dolanınca nefessiz kalarak hayatını kaybetti.

12. İlk modern deniz fenerini tasarlayan Winstanley, kulenin dayanıklılığını ölçmek için bir fırtına esnasında kuleyi terk etmedi. Fırtınada yıkılan kule, aynı zamanda onun mezarı oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
107
33
18
5
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın