Görüş Bildir
Haberler
Biz Tanımıyoruz Ama Onları Herkes Biliyor: Dünya Çapında Epey Tanınan ve Saygı Duyulan 8 Türk Müzisyen

etiket Biz Tanımıyoruz Ama Onları Herkes Biliyor: Dünya Çapında Epey Tanınan ve Saygı Duyulan 8 Türk Müzisyen

hereditary
03.10.2020 - 18:00

Türkiye bir kültür mozaiği. Bu mozaik sanatın her alanında bizi yıllarca besledi, büyüttü ve bir çok dünyaca ünlü sanatçı çıkarmamızı sağladı. Birazdan okuyacağınız içerikteki sanatçılardan bazılarının adını belki de daha önce hiç duymadınız. Belki de duydunuz ama pek üstünde durmadınız. Ama şaşırmayın. Türk müzisyenler dünyanın her yerinde bu kültürü yaşadı, yaşattı ve yaşatmaya da devam ediyor. İşte karşınızda dünyaca ünlü Türk müzisyenler!

Adını anamadığımız yüzlerce müzisyenimizden şimdiden özür dileriz...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Leyla Gencer

1. Leyla Gencer

'La Diva Turca' lakaplı Leyla Gencer opera tarihinin gelmiş geçmiş en önemli sopranolarından biri olarak kabul görmüş ve kendine özgü şarkı söyleme yöntemi olan 'Gencerate' opera literatürüne girmiştir. Milano, Buenos Aires, San Fransisco, Roma gibi dünyanın en önemli opera sahnelerinde konser veren Leyla Gencer 1953'te La Scala'da sahneye çıkan ilk Türk'tür.

2. Asım Can Gündüz

2. Asım Can Gündüz

Kimilerimiz onu yetenekli sanatçı Asım Can Gündüz'ün babası olarak tanıyor olabilir. Ama bilenler bilir Asım Can Gündüz nam-ı diğer 'Awesome John' dünyaca ünlü bir gitar virtüözü ve rock sanatçısıdır. Eric Clapton, George Michael gibi dünyaca ünlü sanatçıların da eserlerini birebir görüşerek yorumlayan Gündüz, ABD’nin Blues Hall of Fame organizasyonu tarafından verilen Legendary Blues Artist (Efsanevi Blues Sanatçısı) ödülünü almıştır.

3. Mercan Dede

3. Mercan Dede

Tekno müziği ve ney başta olmak üzere etnik enstrümanları birleştiren Mercan Dede aynı zamanda başarılı bir prodüktör. Ney, bendir, panflüt, davul ve vokal eğitimi için geleneksel tasavvuf müziği ustalarından eğitim alan Mercan Dede Susheela Raman, Dhafer Youssef, Sheema Mukherjee, Azam Ali, Ceza ve Hugh Marsh gibi isimlerle çalışmıştır.

4. Erkan Oğur

4. Erkan Oğur

Belki de listemizdeki en popüler isim. Yani kendisinin adını duymuşsundur kesin. Ama neler yaptığını elimizden geldiği kadar duyurmak istedik ve kendisini de listeye aldık. Erkan Oğur hani o meşhur perdesiz gitar var ya onun mucidi! Yani enstrüman icat etmiş bir ustadan bahsediyoruz. Hatta Steve Vai'nin bile Erkan Oğur'dan perdesiz gitar dersi aldığı iddia edilmiş. Bu arada Erkan Oğur'un çalamadığı bir telli çalgı yok. Ya da icat edilmedi... 😎

5. Suna Kan

5. Suna Kan

Belki de dünyanın gelmiş geçmiş en büyük keman virtüözlerinden birisi Suna Kan. Hatta öyle yetenekliymiş ki daha 13 yaşındayken 1949'da 'Harika Çocukları Yasası' diye bilinen özel yasayla Fransa'ya gönderilmiş, Paris Konservatuvarı'nda Gabriel Bouillon'la çalışarak konservatuvarı birincilik ödülüyle bitirmiş. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, Rusya, Çin, Japonya, Kanada, Amerika ve Güney Amerika ülkelerinde konserler verdiğini ve birçok uluslararası ödül aldığını da belirtmeden geçmeyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İdil Biret

6. İdil Biret

Bir önceki maddede bahsettiğimiz özel yasa var ya; işte o yasanın çıkmasına vesile olan kişidir İdil Biret. 1948'te çıkan 'Harika Çocuklar Yasası' ile 7 yaşında Paris Konservatuvar'ına girmiş ve 8 yaşında Paris Radyosu'nda ilk konserini vermiştir. İdil Biret’in aldığı ödüller arasında “Lili-Boulanger” (Boston), “Harriet Cohen/Dinu Lipatti” (Londra), Polonya hükümetinin “kültür liyâkat” ve Fransız hükümetinin “Chevalier de I’Ordre National de Merite” nişanları da bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde konserler verdiğini ise söylemeye gerek bile yok sanırım.

7. Kerem Görsev

7. Kerem Görsev

Gerçek bir caz sanatçısı, piyanist ve büyük bir besteci olan Kerem Görsev; Ed Howard, Rabin Kenyata, Doris Troy, Eric Revis, Allan Haris, Steve Kirby gibi büyük sanatçılarla çalışmış ve yurt dışında birçok konser vermiştir. Günümüzde büyük caz etkinliklerinde Kerem Görsev Trio olarak konserlerine devam ediyor.

8. Altın Gün

8. Altın Gün

Altın Gün, Amsterdam'da kurulan Anadolu Rock ve Psychedelic Folk grubu.Yani 70'lerin psych rock müziğini ve Anadolu ezgilerini batılı tarzda icra eden bir grup. Bünyesinde 2 de Türk müzisyen barındırıyor. Avrupa'nın bütün büyük festivallerinde sahne alıyorlar ve radyolarda hep üst sıralardalar. Kırşehir’in Gülleri, Tatlı Dile Güler Yüze gibi hepimizin bildiği Orta Anadolu türkülerini çok güzel coverlamışlar. Hatta 2020 Grammy Müzik Ödülleri’nde “Best World Music Album” (En İyi Dünya Müziği Albümü) kategorisinde aday gösterilmeyi de başardılar. Ödülü alamadılar belki ama bizi gururlandırmayı kesinlikle başardılar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
110
52
19
16
10
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın