Görüş Bildir
Haberler
Birlikte Olduğunuz İnsanda Bu Özellikler Varsa Geçmiş Olsun, Hayatınızda Bir Narsist Var!

etiket Birlikte Olduğunuz İnsanda Bu Özellikler Varsa Geçmiş Olsun, Hayatınızda Bir Narsist Var!

Bir narsist veya sosyopat olabileceğinden şüphelendiğiniz biriyle ilişki kuruyorsanız, yaşadıklarınıza anlam yüklemeniz zor olabilir. Mesela ilişkinizde günden güne yalnızlık çekmeye başlayabilirsiniz ama bunun niçin olduğuna dair elinizde hiçbir kanıt yoktur. Ağzınızdan çıkan her cümle yanlışmış ve partnerinizi kızdırıyormuş gibi gelebilir ama bunun sebebini bir türlü bulamıyorsunuzdur. O zaman size bunları bizzat tecrübe etmiş birinin deneyimlerinden bahsedelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Donna Andersen, bir sosyopat ile evlenmiş ve berbat bir evlilik hayatı yaşamış. Daha sonra bu tecrübelerinden yola çıkarak LoveFraud.com adlı bir site kurmuş.

Bu site, benzer şeyler yaşayanların imdadına yetişmesi için kurulan, etrafınızdaki sosyopat veya narsist olma şüphesi taşıyan kişileri tanımanız ve onlardan kaçınmayı öğreten oldukça popüler bir site. Biz de sizler için bu siteden hareketle, narsist bir partnerin nasıl davranışlar gösterdiğini anlatacağız. Dilerseniz, başlayalım.

1. İlişkinin başlarında sizi ilgi bombardımanına tutarlar.

Bir narsistle ilk tanıştığınızda sizi sevgisi ve ilgisiyle şımartacaktır. Muhtemelen başkalarından ne kadar farklı olduğunuzu vurgulayacak, aradıkları doğru kişinin 'siz' olduğunu ve mutlaka birlikte olmanız gerektiğini söyleyeceklerdir. İltifat bombardımanları ve hediyelerle de aklınızı başınızdan almaları mümkün.

Ancak psikologların da belirttiği gibi, onlar sizin zannettiğiniz beyaz atlı prens ya da prenses değiller...

Siz sadece bir hedefsiniz ve sizi elde etmek için en büyük zayıflıklarınızdan faydalanmak zorundalar. Sevgiye duyulan açlık ve ilgi görmek de hepimizin en zayıf noktasıdır. İşte, onlar tam da bu noktadan vururlar. Sanmayın ki, bunların hepsi gerçek ve ilişkiniz mükemmel gidiyor. Dr. Steven Stosny, bununla ilgili yazısında şöyle diyor:

'Bir ilişkinin çok hızlı ilerlediğini düşünüyor ve ortada herhangi bir problem olmamasına rağmen sanki yolunda olmayan bir şeyler varmış gibi hissediyorsanız, bu cidden bir problem olduğuna işarettir. Eğer birisi size çok çabuk ilan-ı aşk edip sizin ruh eşiniz olduğunu söylerse ve yoğun ilgisiyle sizi bunaltırsa o zaman ondan gelen şefkat sandığınız gibi iyi niyetten kaynaklanmıyordur.'

2. Bu kişiler avını arayan bir yırtıcıdan farksızdır, çünkü kolayca sömürebilecekleri birini bulmak zorunda olduklarını bilirler.

Hatta sizi terk etmeye niyetlenmişlerse, yeni bir hedef belirlemeden bu niyeti hayata geçirmezler. Narsistler, cazibeleriyle baştan çıkarabilecekleri ve tuzağa düşürebilecekleri kişiyi dikkatle incelerler ve bu konuda da oldukça iyilerdir. Terapist Silvia Horvart, bu tarz insanların kendilerine hedef olarak genellikle düşük özgüvenli ve derinlerde öz benlik saygısı sorunları olan kişileri seçtiklerini söylüyor. Bunun altında yatan sebep ise bu kişilerin savunmasız olduğu noktaları belirleyip bu noktaları kendi çıkarları için kullanmak...

Bununla birlikte, diğer insanlar için bir şeyler yapmaya çok istekli bir kişi de onların avı olabilir.

Eğer aileniz, arkadaşlarınız veya kariyeriniz için tutkuyla hareket eden ve sürekli etrafınızdakilere yardım etmeye çalışan biriyseniz, narsist bir kişinin gerçek yüzünü fark etmeden önce onun iyi yönlerini görmeye çalışırsınız. Bu da narsistin işlerini kolaylaştıracaktır.

Bazen bir narsist sizinle iletişime geçmeden önce bile sizi tanıyor olabilir. Sosyal medyadan takip edilmiş veya etrafta görülmüş olabilirsiniz. Bunun sebebi de sizin iyi bir hedef olup olmadığınızı belirlemektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Korku değil, sempati duyulsun isterler. Geçmişte yaşadıkları kötü tecrübeleri anlatarak sizin sempatinizi kazanmaya çalışırlar.

Eğer birisi size sürekli geçmiş acılarından bahsedip ne kadar kötü ilişkiler yaşadığını söylüyorsa, bir durup düşünün deriz. Çünkü, bunu size içini dökmek için değil sempatinizi kazanmak için yapıyor olabilirler. Kastettiğimiz şey, anlattıklarının doğru veya yanlış olması değil; bunları ne amaçla anlattıkları. Yani dikkatli olmanızda fayda var.

Narsist bir kişi, kendini acındırarak sizde empati yaratmaya çalışacak ve onunla aranızda bir bağ kurmuşsunuz gibi hissetmenizi sağlayacaktır. Asıl amaçları, yakınlık yanılsaması yaratmaya çalışmak ve bu sözde yakınlığı size karşı kullanmaktır.

4. Sizi bir kukla gibi oynatırlar ve yalanlarıyla kendi gerçekliğinizi sorgulamanıza neden olurlar.

Tıpkı bir kurbağanın tencerenin içinde kaynatıldığını fark etmeden yavaş yavaş haşlanması gibi narsist kişiler de yalanlarıyla yavaş yavaş sizi avuçlarının içine alırlar. Mesela size kötü davrandıktan sonra ufak bir iltifat veya övgüyle bir anda o kötülüğü örtmeye çalışırlar. Böylelikle sizin kendi gerçekliğinizi sorgulamanıza ve kafa karışıklığı yaşamanıza sebep olurlar. Sonuçta elinizde karşınızdaki kişinin kötü olduğuna dair bir kanıt yoksa, siz bunu nasıl ispat edebilirsiniz ki?

Ayrıca sadece sizi değil, çevrenizdeki insanları da bu yalana ortak ederler.

Eğer ortada bir sorun varsa bu sorunun kendilerinden değil de sizden kaynaklandığını öne sürerler. Öylesine kendinden emin hareket ederler ki, çevrenizdeki insanları da buna inandırırlar. Siz bile kendinizi sorgularken çevrenizdekileri kandırmak onlar için oldukça kolay olacaktır.

5. Narsist kişiler, bir dakika önce tatlı ve nazikken bir dakika sonra kaba bir canavara dönüşebilirler.

Bu Jekyll ve Hyde davranışı, narsist istismarcıların sıklıkla kullandıkları bir yöntemdir. Sizi sürekli bu çizgide tutmak için dengelerinizle oynarlar. Terapist John Taylor, narsist kişilerin sizin yanınızda kaba ve küfürlü konuşurken; ailenizin ve arkadaşlarınızın yanında bir anda büyüleyici ve sevecen birine dönüşebildiklerini söylüyor.

Bir evin mahremiyeti ile dışarıdan bir izleyicinin varlığı tüm dengeleri değiştirebilir.

Bunu yapmalarının bir sebebi de sorunun sizden kaynaklandığını düşünüp kendinizi sorgulamanızdır. Ancak şunu unutmayın, başlarda size gösterdikleri o romantik ve sevecen kişilik zaten onların gerçek yüzleri değildir. Bunları bir maske gibi kullanıp sizi kandırırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sizi tüketene kadar sömürüp ihtiyaçları kalmadığında da bir kenara atarlar. Çünkü artık onlara verecek bir şeyiniz kalmamıştır.

Narsist kişiler, başlangıçta sizi dünyanın en önemli kişisi gibi hissettirirler. Ama sizi tamamen sömürüp tükettikten sonra bir kenara fırlatırlar. Artık narsist kişi için hiçbir yararınız yoktur, bu yüzden sizi etrafında tutmasına da gerek kalmamıştır. 

Arkadaşlarınız ve ailenizden de destek görmekte zorlanırsınız, çünkü inandıkları kişi artık siz değil de narsist partnerinizdir. Narsistler bunu bilinçli olarak yaparlar, çünkü yalnız başlarına çalışmaktan hoşlanmazlar. Hayatınızı mahvetmek için onları size karşı kışkırtmak, sıklıkla kullandıkları bir yöntemdir.

7. Narsistler, mutlaka eski avlarına geri dönerler. Pişman olduklarını ve değiştiklerini söyleyerek sizi tekrar avuçlarının içine almaya çalışabilirler.

Eğer onların gerçek yüzünü görüp kurtulmaya çalışırsanız, peşinize düşmeleri yüksek bir ihtimal. Çünkü narsistler içlerinde terk edilme korkusu taşıyan insanlardır ve genellikle ayrılık sonrasında tekrar birleşmeye çalışırlar. Hatalarını fark ettiklerini, size karşı yanlış yaptıklarını söylerler ve her seferinde sizi daha mutsuz olacağınız bir ilişkiye sürüklemeye çalışırlar. Bu yüzden onları hayatınızdan çıkardığınız an, sizinle iletişim kurabilecekleri bütün yolları kapatın. Telefonlarını ve sosyal medya hesaplarını engelleyin ve ortak arkadaşlarınızla iletişimi kesin. Emin olun, bu sizin yararınıza olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
485
221
77
54
40
22
19
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın