Görüş Bildir
Haberler
Birgül Ayman Güler CHP'den İstifa Etti

Birgül Ayman Güler CHP'den İstifa Etti

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler partisinden istifa etti. Güler yazılı açıklamasında 'Bugünkü yapı, ideolojisi bakımından milletvekili olduğum CHP değildir. İstifa ettiğim parti CHP değil, politik bakımdan tutarsız bir yapıdır' dedi.

Güler, Parti Disiplin Kurulu'nun kendisi hakkındaki kararını beklemeden istifa dilekçesini Meclis Başkanlığı'na sundu. Yazılı bir açıklamayla kararını duyuran İzmir Milletvekili Güler parti yönetimine sert eleştiriler yöneltti. Güler CHP'nin Anayasa'dan Türk vatandaşlığını kaldırma hedefine destek veridiğini, çözüm sürecinde 'üçüncü göz'e kapı açan yasal düzenlemelere ortak olduğunu savundu. 'Bugünkü yapı, ideolojisi bakımından milletvekili olduğum CHP değildir.' ifadelerini kullanan Güler 'Gerçek dışı soykırım suçlamalarının, yeni CHP yöneticileri tarafından Türkiye’nin kendini ifade etme olanakları bastırılarak desteklendiğini' öne sürdü:

Güler 1915 olaylarının 100.yılında 'soykırımla yüzleş' pankartını taşıyan genel merkez yöneticilerinin bu desteği somut şekilde ilan ettiğini öne sürdü, diğer gerekçelerini şöyle sıraladı: 

'Laiklik ilkesini sekülerlik haline dönüştürme gayreti, eğitimi geriletip parçalayan saldırılara sözde pedagojik gerekçeli etkisiz muhalefette ve inkarla örtülen ittifaklarda kanıtını bulmuştur. Yeni-chp, ulusal ekonomi anlayışını terk etmiş, ulusal üretken sektörler için değil küresel mali piyasaların faiz çıkarlarını gözeten bir yapı olmuştur. Gelir dağılımında adalet ilkesini terk edip, neo-liberalizmin yoksullukla mücadele politikalarına sıkışmıştır. Devletçilik ilkesi zamanı geçmiş sayılırken, özelleştirme adeta doğal politika olarak kabul edilmiştir. Halkçılık içi boş retorik olarak nitelendirilip bir yana atılmış, planlama ve sosyal devletle kalkınma yerine piyasa dinamikleriyle küresel ekonomiye bağlılık teslimiyeti getirilmiştir.'

'Yeni CHP, partiyi ve örgütünü tasfiye etme işlevi görüyor'

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler CHP'deki yeni yapının parti programına ve kurucu ilkelerine aykırı olduğunu, yetkili kurullar dışlanarak ortaya çıktığını savundu. Güler, Kılıçdaroğlu'nun yeniden genel başkan seçildiği olağanüstü kurultayda 'delegelerin oyunu alamayanların hile ile parti yönetimine sokulduğunu' iddia etti:

'Genel başkanlık, yetkili kurulların dışında alınan kararların tek kişilik yürütme makamına dönüşmüştür. Yetkililerin sorumluluğu ve hesap verme zorunluluğu yok edilmiştir. Son Kurultay, kırılma noktasıdır. Kurultay delegesinin onayını alamayan kimselerin Kurultay’a karşı hile yoluyla yönetici koltuklarına oturtulması da başka söze gerek bırakmaz. Hiçbir gerçek neden yokken ilçe – il kongreleriyle Kurultay’ın ertelenmesi, tüzüğe aykırı yönetmelik değişiklikleri yapma cüreti sergilenmesi, değişiklik adı altında Parti’nin Altıok Programı’nı ortadan kaldırma hazırlıkları, disiplin sürecinin tasfiye amacıyla kullanılması, Parti’nin cumhuriyetçi ve halkçı olmayanların istila harekatını tamamlama adımlarıdır.'

'Halk için değil iktidar için güvence'

Güler, CHP'nin halka güven vermediğini, seçmeni ve parti üyelerini umutsuzluğa sürüklediğini savundu. Güler, 'CHP yabancısı bu yapı 2015 seçimlerinde ve sonrasında halkımız ve seçmenimiz için değil, mevcut iktidar için güvencedir.' ifadelerini kullandı. 

Güler İzmir Bağımsız Milletvekili olarak görevini sürdüreceğini, 2015 seçimlerinde 'Cumhuriyet için büyük birliğin sağlanması, bağımsız Türkiye hedefiyle Mustafa Kemal Atatürk ve Altıok Programı çerçevesinde güçlü bir siyasal seçenek üretilmesi için üzerine düşeni yapacağını' da açıklamasında vurguladı. 

Güler'le ilgili süreç

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, 30 Mart seçimlerinde partisinin Cemaat ile ittifak yaptığını öne sürdü, 'İllerde ve ilçelerde Cemaatin çeşitli unsurlarının CHP ile yürüdüğünü hepimiz gördük' dedi. Güler, bu sözleri nedeniyle 'parti suçu oluşturan tutum ve davranışları' gerekçe gösterilerek 'kınama cezası' ile cezalandırılmak üzere, parti tüzüğünün 68'inci maddesi uyarınca Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildi. 

Güler, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın başkanlığını yaptığı YDK'ya yazılı savunmasını gönderdi. Güler YDK'nın bu savunmasının ardından vereceği kararı beklemeden partisinden istifa etti

YDK dışında Güler, grup yönetimi tarafından bir yıl süreli geçici olarak gruptan çıkarma istemiyle bu kez Grup Disiplin Kurulu'na sevk edilmişti. 

  • Al Jazeera
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0