Görüş Bildir
Haberler
Bir Hiç Uğruna Yok Oldu: Define Bulunamayan Dipsiz Göl'de Kazı Sonlandırıldı

etiket Bir Hiç Uğruna Yok Oldu: Define Bulunamayan Dipsiz Göl'de Kazı Sonlandırıldı

Batuhan
14.11.2019 - 11:57

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası'nda kaynağı ve akarı olmayan, doğal güzelliğiyle görenleri etkileyen Dipsiz Göl'de, yasal izinle yapılan kazının sırrı ortaya çıktı. 5 gün süren ve herhangi bir bulguya ulaşılamayan kazıda, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı öğrenildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gölde iddiaya göre var olduğuna inanılan altın arandı. Jandarma görevlileri, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Dipsiz Göl’de, 5 gündür sürdürülen kazı çalışmaları define bulunamayınca sonlandırıldı.

15. Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandı

15. Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandı

Dipsiz Göl'de, herhangi bir bulguya ulaşılamayan kazıda, iddiaya göre bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı öğrenildi. Altın olduğuna inanılan göldeki kazının kim tarafından yapıldığı ise halen sır gibi saklanıyor.

"Gelecek kuşakların belki de ihtiyaç duyacağı böyle bir kaynak fütursuzca yok edildi"

"Gelecek kuşakların belki de ihtiyaç duyacağı böyle bir kaynak fütursuzca yok edildi"

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir, define araması sırasında suyu boşaltılan Dipsiz Göl'ün son buzul döneminde oluştuğunu ve en az 12 bin yaşında olduğunu belirtti. Kandemir, 'Dünya üzerindeki buzul göller, son buzul çağından kalmadır ve yaşları 18 bin ile 12 bin yıl arasında değişir. Ülkemizde başta Kaçkar Dağları olmak üzere, dağlarımızın yüksek kotlarında buzul göller bulunur. Böyle kıymetli bir oluşuma, kendi kafalarına göre hiçbir uzmana danışmadan nasıl müdahalede bulunuyorlar? Buzul göller, dünyadaki en temiz sulardır ve küresel ısınmanın konuşulduğu şu günlerde gelecek kuşakların belki de ihtiyaç duyacağı böyle bir kaynak fütursuzca yok edildi. 12 bin yılda oluşan bu gölü nasıl olacak da siz doldurarak eski haline getireceksiniz? 12 bin yıllık bir değer ve ekosistem göz göre göre yok edilmiştir' dedi.

"12 bin yıllık veritabanı yok olmuş durumda"

"12 bin yıllık veritabanı yok olmuş durumda"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Doğa Koruma Alanları Uzmanı Doç. Dr. Ertan Düzgüneş de define söylentisiyle gölün boşaltılmasının talihsiz bir olay olduğunu belirterek şunları dedi: 'Dipsiz Göl'ün suyunun boşaltılmasıyla ekosisteme darbe vurulmuştur. 12 bin yıllık veritabanı yok olmuş durumda. Tekrardan buranın suyla doldurulacağı söyleniyor ama doldurulacak su şimdi kullandığımız su. Gölde yapılan tahribatın yarattığı kayıp çok büyük. Bu talihsiz girişim sonucunda alanın turistik değerini konuşmak bence yanlış. Burada ekosistem tahribatı var ve bu ekosistem geri dönülemez biçimde yok olmuştur. Tekrardan doldurulduğu taktirde 12 bin yıllık belleği geri kazanabilecek miyiz? Kazanamayacağız. Dolayısıyla kendi kendini rehabilite edebilir mi? Bu da onlarca veya yüzlerce yıl sonra görülebilir.'

Ne olmuştu?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
540
129
56
30
11
10
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
futaba-desu

-Sayın valim, en azından kazmadan önce yüksek teknolojili zemin taramas... -Eha, siz kazın bi bakalım ehahohehi sonra tegnoloji yabarız.

Atlas

Yav ne gerek var öle işlere benim yiğen var zaten belediyede verin eline kepceyi gazsın kerata ehehehe

mercedesmna339

bu kadar gerizekalı ile aynı ülkede yaşamak bana acı veriyor

Sedat Yılmaz

cehalet, rezillik, açgözlülük hepsi bir arada. parayı bastıran gölü boşaltıyor, ormanı talan ediyor, dağ keçilerini vuruyor. tek ihtiyacımız para mı?