Görüş Bildir
Haberler
Bir Devir Daha Bitiyor

Bir Devir Daha Bitiyor

silviya alaskarova
24.10.2014 - 14:32 Son Güncelleme: 24.10.2014 - 14:50

Bir Devir Daha Bitiyor

Bir Devir Daha Bitiyor

1976 yılından itibaren hayatımızda yeri olan pembe ve mavi nüfus cüzdanları tarihe karışacak. Aralık ayı itibariyle “Akıllı Kimlik Kartları” dağıtılmaya başlanacak. Yaklaşık olarak 3 yıl içerisinde ise Türkiye geneline kullanılabilecek.

Yeni kimlik kartlarıyla ilgili olarak Afyonkarahisar İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü İlhan Eser yaptığı açıklamada; “Sayın Başbakanımız tarafından geçen hafta basına duyurulan yeni çipli kimlik kartları ile ilgili olarak, nüfus vatandaşlık genel müdürlüğünce gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanarak devam etmekte olup, yeni çipli kimlik kartları Sayın Başbakanımızın talimatıyla nasip olursa önümüzde ki aylarda seri bir şekilde vatandaşlarımıza verilmeye başlanacak.

“Birçok Engel Aşılacak”

Eser verdiği bilgilerde; “Yeni çipli kimlik kartlarımız, vatandaşlarımızın bürokratik engelleri aşmasında, sahteciliğin önlenmesi bakımından büyük bir önem arz etmektedir. Bura da vatandaşlarımızın şimdi kullanmakta oldukları nüfus cüzdanlarında ki mağduriyetlerinin hepsi yeni kimlik kartlarında olmayacaktır. Akıllı kimlik kartı diye tabir ettiğimiz bir kimlik kartıdır. Dünya’da birkaç tane ülkenin uyguladığı kimlik kartı sisteminden daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptir ifadelerini kullandı”.

“Sahtecilik Önlenecek”

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün, TÜBİTAK’a hazırlattığı “Akıllı Kimlik Kartı” olarak da isimlendirilen yeni kimlik kartlarının özellikleri ile de bilgiler veren Eser; “Yeni kimlik kartları ile birlikte bir de çağrı merkezi oluşturulacak, vatandaşlarımız yeni kimlik kartlarını kaybettiklerinde, oluşturulan çağrı merkezlerine Alo 199 hattından ulaşarak bilgilerini vererek kaybettikleri kimlik kartlarını iptal ettirebilecekler. Kolay taşınabilirliğinin yanı sıra taklit ve sahteciliğe imkan vermeyen kartlar olacak, ayrıca üzerinde bir de çip yer alan yeni kimlik kartları sayesinde birçok işlemde vatandaşa kolaylık sağlayacak” dedi.

“Adrese Teslim”

Eser; “Akıllı Kimlik Kartları için vatandaşlarımızın nüfus müdürlüklerince resimleri çekilip sistem üzerinden Ankara’ya gönderilecek ve posta yoluyla vatandaşlarımızın adreslerine ulaştırılacak. Üzerinde iki resim bulunacak olan kartta siyah beyaz olan resim ve bir de o resmin küçültülmüş hali olacak. Vatandaşlarımız vize problemi olmayan, vizesiz geçtiğimiz ülkelere bu kartlar sayesinde rahatlıkla geçiş yapabilecek” dedi.

“Akıllı Kimlik Kartı” (özellikleri yer alıyor internetten ulaştım)

Kimliğin içinde kişinin parmak, avuç içi ve damar izi gibi tanımlayıcı unsurlar bulunuyor.

Kimlik kartı üzerindeki çip ile, vatandaşa verilecek hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik, farklı güvenlik yöntemleri ile kimlik doğrulama yapılabiliyor.

Her kartın içinde kişiye özel sertifikalar yer alacak, bu çerçevede hem şifre istenebilecek, hem de kişinin parmak, damar ve avuç izi üzerinden biyometrik doğrulama yapılabilecek.

Kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek.

Vatandaşa ait nüfus bilgileri kartın üzerindeki yongaya güvenli bir şekilde kaydedilecek.

Öncelikli olarak eczane, aile hekimliği, otomasyon sistemli hastaneler ve sağlık ocaklarında kullanılacak.

Kartta, biri görsel, diğeri elektronik olmak üzere iki farklı bilgi tutma ortamı bulunuyor. (Bunlardan birincisinde; kart sahibine ait fotoğraf ve T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve doğum yerinin yer aldığı nüfus bilgileri, ikincisin de ise kart sahibine ait nüfus bilgilerinin elektronik olarak tutulduğu yonga bulunacak.

Kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek.

E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek.

E-imza olarak kullanılabilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği kolay ve güvenli yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük ve yolsuzluklar asgariye inecek.

Kaynak: http://www.afyonkarahisar.com.tr/habe...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0