Görüş Bildir
Haberler
Bir Dedenin Torunlarına Olan Sevgisinin Göstergesi Olan Kamondo Merdivenleri

Bir Dedenin Torunlarına Olan Sevgisinin Göstergesi Olan Kamondo Merdivenleri

Nur YILMAZ
20.09.2022 - 22:22

İstanbul'un mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olan Kamondo Merdivenleri, kentin sembollerinden birisidir. Günümüzdeki görüntüsüne ulaşması 3 seneyi alan Kamondo Merdivenleri Banker bir aile tarafından inşa ettirilmiştir. Gün boyu dolu görebileceğiniz bu yapıyı İstanbul'a uğrarsanız kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kamondo Merdivenleri Hikayesi

Kamondo Merdivenleri

Kamondo Merdivenleri ya da diğer ismi ile Aşıklar Merdiveni, Abraham Salomon Kamondo tarafından yaptırılmıştır. 19. yüzyılın sonlarında yaptırılan bu merdivenler Avusturya Lisesi’nde okuyan torunlarının okuldan eve ya da evden okula gidişini kolaylaştırılmak için inşa ettirdi.

Abraham Salomon Kamondo modern bankacıların öncüsü olarak bilinen bir Banker ailesinin mensubudur. Abraham Salomon Kamondo modern kentleşmenin hızlanması, okulların inşa edilmesi gibi pek çok alanda kendini gösteriyordu.

Kamondo Merdivenleri Mimarı

Kamondo Merdivenleri

Art Nouveau tarzında inşa edilen Kamondo Merdivenlerinin mimarı, Salomon Kamondo'dır. İtyalyan bir Yahudi olan Salomo Komondo yaşadığı zamanın önemli finansörlerinden ve hayırseverlerinden biri olarak anılmaktadır. Tarihi açıdan bakıldığında önemli olan merdivenlerde dekoratif süslemeler, ince işçilikle çalışılmış bir mimari ve zarif kıvrımlar dikkat çekmektedir.

Bu merdivenlerin iki tane girişi bulunmaktadır. Bu iki giriş ortada birleşir ve tekrar ikiye ayrılır. İstiklal Caddesi ya da Galata Kulesi'ne gitmek isteyenlerin uğrak noktası olan Kamondo Merdivenleri, turistik amaç ile İstanbul'u ziyarete gelenlerin kesinlikle görmesi gereken bir yerdir.

Peki neden merdiveneler çapraz geliyor, hiç merak ettiniz mi? Merdivenlerden yuvarlanma ihtimali olduğu için yuvarlanan kişinin aşağıya kadar düşerek zarar görmemesi için bu şekilde tasarlanmıştır.

Kamondo Merdivenleri Nerede?

Kamondo Merdivenleri
www.geziyourum.com

İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde yer alan Kamondo Merdivenleri Bankalar Caddesi ve Voyvoda Caddesi kesişiminde yer almaktadır.

Adres: Bereketzade, Bankalar Cd. NO:10, 34421 Beyoğlu/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Kamondo Merdivenlerine Nasıl Gidilir?

Kamondo Merdivenleri
www.istanbulgazetesi.com.tr

Marmaray ile gidebileceğiniz Kamondo Merdivenleri'ne dilerseniz otobüs ile de gidebilirsiniz. Giderken tercih edebileceğiniz otobüsler:

  • 28T,

  • 30D,

  • 74A,

  • 99A.

Toplu taşıma ile ulaşımı oldukça basit olan Kamondo Merdivenleri İstiklal Caddesi, Galata, Tünel, Şişhane, Karaköy gibi konumlara oldukça yakındır.

Kamondo Merdivenleri Gezgin Yorumları

Kamondo Merdivenleri

'Karaköy'den metro falan kullanmadan Galata'ya gidiyorsanız eğer, o zaman bu merdivenlerden geçmenizi ve kullanmanızı öneririm. Tarihi ve güzel bir yer. biz ilk defasında diğer daha basit yollarla gittik ve baya yorulduk (zaten b u yüzden her kes tünel-metro kullanıyor). Ama işte buradan bu merdivenlerden gidince hiç yorulmuyorsun hatta keyif bile alıyorsun.'

'Kamondo ailesinin okula giden çocukları için yaptırdığı merdiven. Pek tabiiki kendi gayrimenkullerinin değerini de arttırma amacı olabilir. Bu dönemeçli biçimi sayesinde birisi merdivenden yuvarlanırsa dönemeçlerde durur ve aşağı kadar yuvarlanmaz. Fayda odaklılıkta Kamondo gibi ol 👌🏻'

'Galata'dan Kabataş'a inerken bu zarif merdivenleri kullanarak sanat ile tarihin eşliğinde kısa bir zaman yolculuğu yapabilirsiniz. Sokak sanatçıları ve turistlerin eşliğinde canlı bir Piazza havası oluşmuş. Kült fotoğraf mekanlarından birisi ancak çok fazla bilinmiyor. Galata'ya her gittiğimde şöyle karşısına geçip 2 dk seyretmeden geçemiyorum...'

'Galata'ya çıkarken Bankalar Sokağı'ndan çıkarsanız bu merdivenleri görebilirsiniz. Adını 1850'li yıllarda banker olan Kamondo ailesinden almış. Fotoğraf çekinmek için perspektifi çok güzel bi merdiven.'

'İstanbul'un en ilginç yapılarından biri. Gayrimüslim bi banker tarafından torunları burayı kolay inip çiksin diye yaptırılmış diye okumuştum.'

'İstanbul’da bana aşk çeşmesini andıran , galata kulesine çıkan merdivenleri.'

'Galata Kulesi'nden Karaköy sahile doğru inerken görülmeye değer tarihi unsurlardan biri. Görmeden önce hikayesini okumanızı tavsiye ederim. Farklı mimarisi olan bu merdivenler herkesin ilgisini çekiyor.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
19
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın