Görüş Bildir
Haberler
Bilim Adına Atılan Bir Büyük Adım Daha: Araştırmacılar Işığı Ses Dalgası Olarak Depoladılar!

Bilim Adına Atılan Bir Büyük Adım Daha: Araştırmacılar Işığı Ses Dalgası Olarak Depoladılar!

Rinascita
18.09.2017 - 17:25

Yapılan araştırmalar ve çalışmalar doğrultusunda bilim insanları ışığı ses dalgasına dönüştürüp, veri olarak depolayabildiler. Ayrıntıları sizler için Science Alert'den derledik. 

Kaynak: http://www.sciencealert.com/breaking-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihte ilk kez bilim insanları ışık merkezli bilgiyi ses dalgaları olarak bilgisayar çipine depolayabildiler.

Tarihte ilk kez bilim insanları ışık merkezli bilgiyi ses dalgaları olarak bilgisayar çipine depolayabildiler.

Bu gelişme kulağa her ne kadar tuhaf gelse de, bu dönüşüm günümüzde kullandığımız verimsiz bilgisayarlardan kurtulup ışık hızında veri aktaran bilgisayarlara geçme konusunda hayati önem taşıyor.

Işık temelli veya fotonik bilgisayarlar, kullandığımız diz üstü bilgisayarlardan 20 kat daha hızlı çalışma potansiyeline sahipler.

Işık temelli veya fotonik bilgisayarlar, kullandığımız diz üstü bilgisayarlardan 20 kat daha hızlı çalışma potansiyeline sahipler.

Ayrıca şu an var olan bilgisayarla gibi ısı üretmiyorlar veya enerjiyi içine hapsetmiyorlar. Çünkü teoride verileri elektronlar yoluyla değil, fotonlar yoluyla işliyorlar. Teori olarak bahsediyoruz, çünkü IBM ve Intel gibi bu teknolojinin peşinden koşan dev isimlere rağmen bu teknolojiyi uygulamaya geçirmek söylendiğinden çok daha zor.

Fotonlar üzerindeki bilgiyi kodlamak aslında gayet basit. Şu an halihazırda optik lif aracılığıyla bilgi gönderirken bunu yapıyoruz.

Fakat bilgisayar çipinin fotonlar üzerindeki bilgiyi alması ve işlemesi için bir yol bulmak gerçekten çok zor. Çünkü şu an var olan mikroçiplerin okuması için fazla hızlılar.

Bu yüzden internet kablolarında dolaşan ışık merkezli bilgi, şu an yavaş elektronlara dönüştürüldü.

Fakat ışığın yavaşlatılması ve sese dönüştürülmesi çok daha iyi bir alternatif olabilirdi. Avustralya'daki Sydney Üniversitesi'ndeki araştırmacılar bunu yaptılar. 

Proje danışması Birgit Stiller; 

'Akustik haldeki çiplerimizde bulunan bilgi, optik alana göre çok daha yavaş iletilir. Bu biraz da gök gürültüsü ve şimşek arasındaki fark gibidir.' 

Yani bilgisayarlar ışık yoluyla iletilen verilerin yüksek hız, ısı konularında faydasını görebilir.

Aynı zamanda verileri yeteri kadar yavaşlatabilir, bu şekilde de bilgisayar çipleri bununla faydalı bir şeyler yapabilirler. 

'Işık merkezli bilgisayarlar ticari bir gerçeklik haline geldiler, çipler üzerindeki fotonik verilerin işlenebilmesi, yönlendirilebilmesi, depolanması ve erişilebilmesi için yavaşlatılması gerekiyor.' 

Benjamin Eggleton ise;

'Bu çalışmalar optik bilgi işlenmesi açısından çok önemli. Çünkü günümüzün ve geleceğin optik iletişim sistemlerindeki bütün gereklilikleri taşıyor.' 

şeklinde açıklamada bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Takım bunu fotonik bir mikroçip üzerinde ışık ve ses dalgaları arasında iletim gerçekleştiren, gelişmekte olan bir hafıza sistemi ile yaptı.

Bu tarz bir çip ilerleyen zamanlarda ışık merkezli bilgisayarlarda kullanılacak.

Nasıl çalıştığını görmek isteyenler için;

Önceki denemelerin aksine, bu sefer sistem geniş bir bant üzerinde çalıştırıldı. Bu da sistemin verimliliğini arttırmaya yardımcı oluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
195
57
35
10
7
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gürkan Erdoğan

Bence bu haber, imam hatiplerin nufus sartina takilmadan daha kolay acilabilmesi yaninda bir hic. onedio turkiyenin superguc oldugunu kiskandigi icin boyle i... Devamını Gör

SRVIUNT

Türkiye süpergüç DEĞİLDİR. Türkiye bir kere Gelişmiş Ülkeler sıralamasında değil, Gelişmekte Olan Ülkeler sıralamasında. -Yok Türkiye sevilmiyor ondan sırala... Devamını Gör

Cenkc

Organik hoşaf daha teknolojik ve önü açık bunlar ne bizim bir organik hoşafımıza değişmem:))

Ozgul Gulerman

Hangi 3 kişi neden bu haberi beğenmemiş acaba? Sürekli bilimsel gelişme haberlerini beğenmeyenlerin nasıl insanlar olduğunu düşünüyorum.