Görüş Bildir
Haberler
Bilgisayarınızda Bulunuyorsa Güvenlik ve İşlevsellik İçin Silmeniz Gereken 7 Gereksiz Program

Bilgisayarınızda Bulunuyorsa Güvenlik ve İşlevsellik İçin Silmeniz Gereken 7 Gereksiz Program

Burak Kaya
10.05.2022 - 07:00

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık bazı programlara ihtiyaç duyulmuyor ve bu programlar güvenlik açıkları yaratıyor. Bu programlar bazen Windows ile birlikte yüklü gelirken, bazen de kullanıcılar tarafından bilgisayarlara yükleniyor.

Eğer içeriğimizdeki programlar bilgisayarınızda yüklüyse, bir sonraki işiniz bu programları silmek olabilir.

Kaynak: https://www.makeuseof.com/tag/10-wind...
İçeriğin Devamı Aşağıda

7. QuickTime

7. QuickTime

Apple tarafından geliştirilen QuickTime, Mac'lerde güncel olmasına rağmen 2016 yılından beri Windows için gelişme almıyor.

Bu programa desteğin kesilmesinden bir süre sonra QuickTime'ın içinde büyük güvenlik açıkları bulundu. Apple tarafından Windows sürümüne herhangi bir güncelleme gelemeyeceği için, bu programı silmeniz güvenliğiniz için önemlidir.

QuickTime yerine VLC gibi video oynatma programları kullanabilirsiniz.

6. CCleaner

6. CCleaner

Geçmişte bilgisayardaki çöpleri temizlemek için iyi bir program olan CCleaner, Avast tarafından satın alındıktan sonra çeşitli güvenlik problemleri yarattı. 

Kendi kendine veri toplama ve kapatsanız bile arka planda çalışmaya devam etmesiyle CCleaner, güvenlik konusunda kullanıcıların güvenemeyeceği yazılımların başında geliyor.

Tavsiyemiz CCleaner'i silmeniz ve farklı temizlik araçları bulmanız. En güvenli yöntem olarak Windows'un araçlarını kullanabilirsiniz.

5. uTorrent

5. uTorrent

Torrent'ten güvenilir bir şekilde bir dosya indirmek için uzun yıllar boyunca kullanılan uTorrent, günümüzde güvenirliği konusunda endişeler var.

Reklam içeren uTorrent, geçtiğimiz yıllarda da kullanıcılarından habersiz arka planda madencilik yaptığından dolayı itibar kaybı yaşadı.

Bu sebeplerden dolayı torrent için farklı bir yazılım kullanmanızı öneririz.

4. Adobe Flash Player

4. Adobe Flash Player

2021'in Ocak ayında itibaren Adobe Flash Player'e destek kesildi. Günümüzde artık güncel tarayıcılarda da Adobe Flash Player'in kullanılmaması, programı gereksiz kılıyor.

Gelecek dönemlerde Adobe Flash Player'da bulunabilecek olan bir güvenlik açığından etkilenmemek için yazılımı bilgisayarınızdan kaldırmanızı tavsiye ederiz.

3. Java

3. Java

Günümüzde artık Java'ya olan ihtiyaç neredeyse 0. Eğer Android bir uygulama geliştiricisi veya Java'ya ihtiyaç duyan programlar kullanmıyorsanız, sizin için gereksiz bir program olan Java'yı silmenizi öneriyoruz.

Bunun sebebi ise bilgisayarınızda daha çok yer açmak ve gelecekte olabilecek olan bir güvenlik açığının önüne geçmek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Microsoft Silverlight

2. Microsoft Silverlight

Web sitelerindeki medyaların yüklenmesi/görüntülenmesi için bir eklenti olarak geliştirilen Microsoft Silverlight, artık günümüzde neredeyse kimse tarafından kullanılmıyor.

Bundan dolayı eğer bu programı/eklentiyi kullanmak zorunda olduğunuz bir yazılım kullanmıyorsanız, bilgisayarınızdan Microsoft Silverlight'i silebilirsiniz.

1. WinRAR

1. WinRAR

Uzun yıllar boyunca bilgisayarlarda özellikle zip uzantılı dosyaların açılması için kullanılan WinRAR, günümüzde artık işlevsel bir program değil.

Programı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz fakat her gün WinRAR'ı satın almanız için size hatırlatmalar gelecektir. Ayrıca artık daha iyi programlar ile birlikte uzantılı dosyaları açabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
4
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
01011o011

Torrent hiçbir zaman güvenilir bir program olmadı. Bunu ilk defa kullananlar da iyi bilir. Çünkü peer-to-peer (eşleşmeli) sistemi kullanılıyor. Başka bilgisa... Devamını Gör

Ömer

Utorrent'e alternatif ne önerirsiniz?

Kadir

Adobe flash player programı yerine bir alternatif olursa silebiliriz ama hala bir çok kişi dosyalarını bu formatta kullanıyor ve karşı tarafla paylaşıyor.

Kuzey Buca

Java ve WinRAR ı kullanıyorum gerisini bayandır kullanmıyorum