Görüş Bildir
Haberler
Bilgisayar Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler ve Asus D515DA Laptop İncelemesi

etiket Bilgisayar Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler ve Asus D515DA Laptop İncelemesi

Tuğba Erdem
20.07.2021 - 16:28

Yeni bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz noktasında aklımıza gelen birçok soru var. Ram kaç olmalı? Hızını nasıl anlarım? Hangi laptop markası daha iyi? Ya da şu an aklıma gelmeyen nice sorular.. Kendime bilgisayar alırken araştırdığım bu konuyu elimden geldiğince size de anlatmaya çalıştım. Keyifli okumalar!

'Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bilgisayarınız artık sürekli donuyor ve kapanıyorsa yeni bilgisayar almanın zamanı gelmiş demektir.

1. Bilgisayarınız artık sürekli donuyor ve kapanıyorsa yeni bilgisayar almanın zamanı gelmiş demektir.

Fiyatları düşünürken fenalık geçirmeye başladıysanız ihtiyaçlarınıza uygun olanı bulmak ve harcadığınız paranın hakkını vermek için bilmeniz gereken birkaç nokta var.

2. Temel olarak 3 ana amaç için laptop alınıyor: ofis kullanımı, oyun ve genel kullanım.

Önceliğiniz amacınızı belirlemek olsun. Daha sonrasında ise bu amaca göre özellikleri belirleyeceğiz. Örneğin sadece film izlemek için kullanacağınız bir laptoptan yüksek performans gerekleri için yeterli donanımı beklemenize gerek yok. Bu gereklerin karşılanması demek maliyet ve cebinizden fazla para çıkması demek. Bunu istemeyiz.

3. İşlemci ile başlayalım.

İster Intel, isterse de AMD olsun bilgisayar alırken güncel işlemcilere yönelmeniz daha iyi olacaktır. Uzun soluklu bir birliktelik planlıyorsanız sizi uzak mesafe koşusuna çıkarabilir. Eğer yüksek performansla işiniz yoksa daha düşük işlemcileri de tercih edebilirsiniz elbette. 

Genel kanı AMD Ryzen oyun ve video işleri dışında hızlı olabilir ancak oyunda liderlik hala Intel'in elinde. 

Örneğin LENOVO ideapad L3 ofis kullanımı düşük performanslı kullanım alanları için önerilen bir bilgisayar.

4. Peki Ram nedir, ne işe yarar?

4. Peki Ram nedir, ne işe yarar?

Kısaca Ram bilgisayarınızda o an yaptığınız işleri kalıcı olmayan bir hafızaya doldurmaya yarayan donanımdır. Örneğin tarayıcınızdaki sekme sayılarını istediğiniz gibi arttırabilmeniz Ram kapasitesine bağlıdır. Ram düşük olursa bilgisayarınız 'kasar'.   Elbette bu kapasite sizin kullanımınızla belirlenecek bir durumdur. RAM'in DDR4 ve minimum 8 GB olması sizi rahat ettirir.

LENOVO Legion 5 özellikleri ile oyun bilgisayarınız olmaya aday.

5. Ekranın özelliklerinde nelere dikkat etmeli.

Bu konuda birkaç nokta var. Boyut, çözünürlük, ekran yenileme hızı ve IPS ekran paneli. 1920 x 1080 piksel Full HD bir ekran sizi rahat ettirecektir.  IPS ekran ise tam karşıdan bakma gereği duymamanızı, yansımadan doğan kayıpları ve açıya göre renk değişimlerini engeller.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Laptop pil ömrü kaç olmalı?

6. Laptop pil ömrü kaç olmalı?

16 saat gibi uzun pil süresine sahip laptoplar size konforlu mobil bir kullanım sağlayabilir. Uzun süre fişten uzaksanız tercih edilebilir bir süre.  Kullanım süreniz darsa 12 saat ya da daha düşük olanları tercih etmenizde bir sakınca yok.

7. Oyun bilgisayarı arıyorsanız;

SSD, RAM, işlemci ve  ekran kartı gibi kalemlerin yüksek kapasiteli olmasına özen göstermelisiniz. Eğlencenizi yarım bırakmamak için fazladan para harcamaya değer. 

Ofis bilgisayarı arıyorsanız bu kalemlerin düşü/orta seviyede olması yeter de artar bile. Özel çizimler, video editleri işinizin bir parçası değilse tabii.

8. ASUS D515da seçme nedenlerimin başında bütçe ve beklentiler geliyor.

8. ASUS D515da seçme nedenlerimin başında bütçe ve beklentiler geliyor.

İnsan bütçesine göre bir bilgisayardan beklentisini optimize edebiliyor. ASUS D515da temel düzeyde ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir ürün.

8gb yerine 4 gb ram hafızalı olan seçeneği de mevcut. Ancak biraz kasabilir. Aynı anda fazla işlem yapmıyorsanız tercih edebilirsiniz.

9. Ryzen 5 i5 işlemciye eşit gibi düşünebilirsiniz.

9. Ryzen 5 i5 işlemciye eşit gibi düşünebilirsiniz.

Birçok açıdan teknik farklar olsa da nesil olarak aynı gibiler. İlk yola çıkışım 4bin TL altı bir bilgisayar bulmak olduğundan (ben alırken bu skaladaydı)  Asus mantıklı geldi.  

4 aylık kullanım sonucunda beklentilerim olan bol sekmeli araştırmalar ve kaliteli film keyfini bana eksiksiz sundu.

4bin TL ve altı laptopları burada bulabilirsiniz.

Eğer oyun oynamak için bir laptop arayışınız varsa uzak durmalısınız. Bu performansı daha iyi sunabilecek buradaki bilgisayarlar göz atabilirsiniz.

10. Laptopla birlikte faremi de yeniledim.

10. Laptopla birlikte faremi de yeniledim.

Hızlı gezinmelere ve hafif yapıya ihtiyaç duyuyorsanız Lenovo 400 Kablosuz 1200 DPI Mouse beklentinizi fazlasıyla karşılar. Kısık sesli klik sesi de cabası.

Sıcak yaz günlerinde ferah ferah çalışmak için USB şarjlı mini vantilatörleri de önerebilirim. Satın almak için tıklayın!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. ASUS D515da modelinin diğer bir güzel özelliği ise hafifliği.

11. ASUS D515da modelinin diğer bir güzel özelliği ise hafifliği.

Kolunuzu ya da sırtınızı asla yormayacak bir ağırlığı var. Bu özellik bilinçli olarak seçtiğim bir şey olmasa da şimdi iyi ki diyorum. Çünkü eski laptobum aşırı ağırmış. Taşırken işkence çekiyormuşum resmen. 

Taşımak için buradaki çantayı aldım. Aşırı şık ve güzel.

Benzer çantalar için şurayı ziyaret edebilirsiniz.

Sizin de beğenip memnun kaldığınız laptopları yorumlarda yazmayı unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
3
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın