Görüş Bildir
Haberler
Beyin Bedava ama Onu da Hor Kullanmamak Lazım

etiket Beyin Bedava ama Onu da Hor Kullanmamak Lazım

Cansel Poyraz Akyol
09.08.2023 - 21:54

Bilgiye ulaşmanın hiç bu kadar kolay olmadığı ama aynı zamanda bilgiye ulaşmanın hiç bu kadar zor olmadığı garip bir dönemden geçiyoruz. Sosyal medya, yapay zekâ, bir tuşla dünyanın tüm kütüphanelerine, koleksiyonlarına ulaşılan bir zamandayız. Öte yandan, her gün yüzlerce yalan, yanlış, manipülatif bilginin bombardımanı altındayız. Tarihin belki de hiçbir döneminde olmadığımız kadar eleştirel, sorgulayıcı ve şüpheci olmamız gereken bir çağa denk geldik.

Sosyal medyada rt tuşuna basarken, whatsapplarımıza gelen “Kaynımın amcasının oğlu görmüş…” gibi mesajları yaymadan, en önemlisi göçmenler, kadına şiddet, azınlıklar, engelliler, yaşlılar ve tüm kırılgan gruplarla ilgili haberleri okurken, hiç olmadığımız kadar uyanık olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu sebeple, bu köşeden mümkün olduğunca, paylaşacağım. İşte bunlardan ilki:

Bu sebeple, bu köşeden mümkün olduğunca, paylaşacağım. İşte bunlardan ilki:

EUvsDisinfo

EUvsDisinfo dezenformasyonla mücadele konusunda hayata geçirilen, uluslararası enformasyon alanında manipülatif ve şüpheli içerikleri doğrulama odaklı bir site. Dünyada olup biten meselelere ilişkin, dezenformasyon konusunda bir farkındalık yaratmayı amaçlayan, başka bir yerde bu konulara ilişkin emin olmadığınız içerikler olduğunda, göz atabileceğiniz bir site. Sayfayı incelerseniz özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı sonrası yaşanan gelişmelere ilişkin yanlış ya da yanıltıcı içeriklerle ilgili yazılmış makaleleri görebilirsiniz. Hem sayfaya, hem de Karadeniz Tahıl Girişimi meselesine ilişkin güncel makalelere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

How to buy friends and deceive people

Sweet-talk and pressure on Africa

Afrika’ya tatlı dil ve baskı – um:ag Gazeteciler Platformu

Cehalet Bilimi

Sözcü Televizyonu ekranlarında yayınlanan Başka Bir Söz Programı’nda misafir ettiğim Prof. Tayfun Uzbay’ın “Cehalet Bilimi” isimli kitabını okutmanızı tavsiye ederim.

Tayfun Uzbay 'Cehalet Bilimi' kitabında bilimsel gibi görünen pek çok safsatanın nasıl pazarlandığını akıcı bir üslupla anlatıyor.

Özetle, beyin bedava ama onu da hor kullanmamak lazım.

Sevgiler

'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın