Görüş Bildir
Haberler
Benim Madam Curie'm

Benim Madam Curie'm

Selcan Vildan Akyol
22.02.2014 - 17:35 Son Güncelleme: 22.02.2014 - 17:41

Kızlarımız 'Benim Madam Curie'm ' diyecekler..

BENİM MADAM CURİE'M

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, kız çocuklarının meslek seçimi konusunda kalıplaşmış meslekler dışında alternatif rol modelleri geliştirmeye hedefleyerek Türkiye'deki demokratik vatandaşlık ve insan haklarının gelişmesindeki en önemli engellerden biri olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçmek için yeni bir proje yürütüyor.

Eğitimde, meslek seçimi konusunda çoğu kez çocukların yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda değil, cinsiyet rollerine uygun yönlendirmelerle eşitsizliği yeniden üretiliyor. 'Benim Madam Curie'm' projesi, bu gerçeğe dikkat çekip sadece kız ve erkek çocuklarda değil, örgün eğitim kurumlarında görev alan öğretmenler, eğitim uzmanları ve velileri de kapsayan paydaşlarda da farkındalık ve toplumsal cinsiyet duyarlılık yaratılması sağlamayı amaçlıyor.

Ankara'nın Pursaklar ilçesinin 10 ilköğretim okulunda 4. sınıf öğrencilere öncü olan dört bilim kadınını anlatan animasyon filmleri gösterilecek. Astrofizikçi Dilhan Eryurt, patalog Kamile Şevki Mutlu, kimyager Remziye Hisar ve siyaset bilimci Nermin Abadan Unat’ın yaşamlarını, bilim dünyasına katkılarını ve mesleklerinde ilerlemek için verdikleri mücadeleyi anlatan bu filmlerle, özellikle kız çocuklarının meslek edinme konusunda ufuklarını açmaya ve tutumlarını değiştirmeye çalışılacaktır.

Film gösterimlerinden önce, bu 10 okulun 4. sınıf öğretmenleri ve rehber öğretmenleriyle toplumsal cinsiyet farkındalık atölyeleri gerçekleştirilecektir. Bu atölyeler, gösterilecek filmlerin izletilmesi sürecinde öğretmenlerin çocuklarla kuracağı iletişimin de toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı gerçekleşmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, gösterilecek filmlerin etkisini ölçmek için, gösterimlerin öncesi ve sonrasında çocukların meslek konsunda içselleştirdikleri cinsiyet rollerini saptayan bir tutum ölçeri uygulanacak.

İlköğretimin birinci kademesinden başlayarak kadınların eşit vatandaşlar olduğu algısını yayarak kadınsız demokrasi olmayacağını erken yaşta öğretmeyi planladığımız projemiz pilot olarak düşünülmüş ancak sürdürülebilir ve bütün ülkeye yayılabilir şekilde planlanmıştır.

Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle AB Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Hibe Programı kapsamında yürütülen ve 14 ay süren proje Ekim 2014'te sona erecek.

Daha fazla bilgi için 'Benim Madam Curie'm' websitesine ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: http://www.benimmadamcuriem.org/
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın