Görüş Bildir
Haberler
Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Şebnem Sucu
21.10.2021 - 10:00

Hemoglobin (Hgb) kırmızı kan hücrelerinde demir taşımaktan sorumlu bir protein olarak bilinir. Vücuttaki demir miktarını gösteren önemli bir parametre olan hemoglobin, kansızlık ve demir eksikliklerini belirlemeye yardımcı olur. Yaş, genetik yapı, cinsiyete göre değişik seviyelere sahip olan hemoglobin, yenidoğan bebeklerde yüksek seviyelerde izlenir, ancak birkaç haftanın ardından birçok bebekte hemoglobin değerlerinde düşüklük meydana gelebilir. Peki, bebeklerde hemoglobin değerleri kaç olmalı? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hemoglobin, yapısında demir ve protein yer almaktadır. Kandaki alyuvarlarda bulunan bir protein olan hemoglobin, oksijen ile birlikte karbondioksitin iletimini sağlar. Bebeklerde, çocuklarda ya da yetişkinlerde demir eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların erken tanısı için hemoglobin değerleri önemli role sahiptir. Yenidoğan bebeklerde yaygın görülen bir durum olan hemoglobin düşüklüğü yani kansızlık, bu durumun yanı sıra farklı belirtiler taşımadığı sürece geçici ve normal kabul edilmektedir. Peki, bebeklerde hemoglobin değerleri kaç olmalı? İşte yanıtları…

Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Bebeklerde hemoglobin değerlerine bakıldığında özellikle 6-8 haftalık olduklarında anemi ile karşılaşılmaktadır. Uzmanlar, bunun nedeni olarak bebeklerin doğduklarında tükenen kırmızı kan hücrelerinin yenilenmemesinden kaynaklı olduğunu düşünmektedir.

Bebeğinizin cildine solukluk, güçsüzlük, iştahsızlık, aşırı ağlama nöbetleri, çarpıntı, nefes darlığı gibi demir eksikliği ve kansızlık belirtileri gözlemliyorsanız bebeğinizin hemoglobin değerlerinin tespiti için doktorunuza başvurunuz. 

Bebeklerde hemoglobin değerleri ay ve yaşa göre farklılık gösterir;

• Yenidoğan bebeklerde hemoglobin değeri 13,5-24 gr/dL

• 0 ila 3 yaş aralığındaki bebeklerde hemoglobin değerleri 11-13 gr/Dl

• 3 ila 11 yaş aralığındaki çocuklarda hemoglobin değerleri 12-14 gr/Dl arasında olmalıdır.

Hemoglobin Testi Nasıl yapılır?

Hemoglobin Testi Nasıl yapılır?

Hemoglobin testinin yapılması için bir hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Daha sonra Hemogram testi yaptırmak için gerekli işlemler yapılmalıdır. Bebeğiniz için hemogram testi yaptırmak istediğinizde kan örneği topuktan alınmaktadır.

 Aç karnına ya da tok karnına gibi bir durum gerektirmeyen hemogram testi, her şekilde yapılabilmektedir. Alınan kan örneği laboratuvar ortamında incelenecektir. Sonuçlarla akalı bilgiler size en kısa sürede ulaştırılacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi genellikle bebeklerin hemoglobin değerlerinde düşüklük görülebilir. Çoğu zaman geçici olan bu durum hakkında doktorunuzdan detaylı olarak bilgi alabilirsiniz.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın