Görüş Bildir
Haberler
Bebeğin Cinsiyetini Belirlemek

Bebeğin Cinsiyetini Belirlemek

Selin Bahar
26.08.2014 - 14:45 Son Güncelleme: 26.08.2014 - 16:45

Bebek bekleyen çiftlere “kız mı erkek mi istersin” sorusunu sorarsanız, alacağınız cevap klasiktir. “ Sağlıklı olsun, eli ayağı düzgün olsun yeter” Oysa ki tüm ebeveynlerin hatta diğer aile bireylerinin gönlünden geçen bir cinsiyet vardır. Kimse birbirine belki söylemez ama içinde azıcıkta olsa kız ya da erkek olsun isteği vardır. İlk bebeklerde pek dillenmese bile, özellikle sonraki bebeklerde farklı cinsiyette çocuk sahibi olma isteği açığa çıkar.

Yüzyıllardır gebelikten önce cinsiyeti belirlemek için uygulanan yöntemler olmuştur. Bunların çoğu kocakarı inanışı denen, bilimsel olmayan yöntemler olsa dahi istenen cinsiyette bebek için epey bir kafa yormuşlardır. Neler yeneceği, nasıl ilişkiye girileceği ile ilgili çiftlere bolca öğütler verilmiştir.

Cinsiyeti belirlemenin etik tarafına gelirsek, bir kere hep erkek çocuk ya da kız çocuk doğması doğanın dengesine aykırıdır. Zaten siz hangi yöntemi seçerseniz seçin yine de doğa müdahalesini yapacaktır. PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı)  dışında hiçbir yöntemin %99 garantisi yoktur. PGT bile %1 yanılma payına sahiptir. Zaten tüp bebekte aşılama sırasında, embriyo seçimine dayalı PGT yöntemi ülkemizde yasal değildir.

Bebeğin cinsiyetini belirlemek anneye ait bir özellik değildir. Anne sadece hamile kalınacak zamanı belirleyebilir. Geleneksel olarak erkek çocuk isteyen ailelerde,  kız doğurduğu için suçlanan annelere mutlaka rastlamışsınızdır. Gebe kalabilmek için, annenin yumurtası ile babanın sperminin anne rahminde birleşmesi gerekir. Annenin yumurtlama dönemi, her adet döneminde yaklaşık bir haftadır. Yani bu bir hafta dışında ilişkiye girilse dahi bebek olması mümkün değildir. Adet dönemi her kadına göre değişse bile, adetin ilk günü başlayıp bir sonraki adetin ilk gününe kadar geçen süredir. Genellikle adet döngüsü 28 ile 32 gün arasındadır. Artık bu döngü yaygın cep telefonu uygulamalarıyla kolayca takip edilebilmektedir.

Ne zaman hamile kalabilirim diye sorarsanız, yüzyıllardır uygulanan ve maalesef güvenilir olmasa dahi gebelikten korunmak için kullanılmış Takvim Yöntemi hakkında bilgi vereceğim. Adetinizin başladığı günü takvimde işaretliyorsunuz. Birkaç ay takip etiğinizde, düzenli adet görüyorsanız adet döngünüz ortaya çıkar. Diyelim ki 28 günde bir adet görüyorsunuz.  Tam ortası yani 14. gün yumurtlama günü olarak kabul edilir. 14. günün 3 gün öncesi ve sonrası hamile kalabileceğiniz dönemdir. Yani adetiniz biter bitmez isteseniz de gebe kalamazsınız. Örneğin adetinizin ilk günü ayın beşi ve 28 günlük döngüye sahisiniz. Ayın 15’il ile 21 arası hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu zamandır. Yüzde yüz güvenilir midir? Hayır çünkü tüm kadınlar bilir ki; duygusal durum, hava değişikliği, ateşli hastalıklar gibi bir çok bedensel ya da ruhsal değişiklik adet döngümüzün değişmesine sebep olur. Kesin yumurtlama tarihini gösteren kan, idrar, tükürükle ya da ultrasonla yapılan ovulasyon testi çeşitleri bulunmaktadır.

Hamile kalabileceğimiz günü biliyoruz, bununla cinsiyet belirlenebilir mi? Kesin olmasa da mümkündür. Uzun yıllardır uygulayıp başarıya ulaşanlar var. Cinsiyeti babadan gelen üreme hücresi yani sperm belirler. Anne yumurtası XX kromozomlarına, baba spermi ise XY kromozomlarına sahiptir. Yani babanın bazı spermleri X, bazıları ise Y kromozomu taşır. Yumurta X ile döllenirse kız, Y ile döllenirse erkek bebek dünyaya gelir. Kız özelliği taşıyan X’ler yavaş ama dayanıklıdırlar. Erkek özelliği taşıyan Y’ler ise hızlı fakat dayanıksızdırlar.

Mantık çok basit aslında, anne yumurtası 24 saat dayanabilir. Eğer yumurtlamadan hemen önce ya da tam yumurtlama gününde ilişki gerçekleşirse, şampiyon Y hızlı yüzecek ve kızlardan önce yumurtaya ulaşacaktır. Erkek bebek doğurmak mümkün olacaktır. Yumurtlamadan 2 gün önce ilişkiye girilir ve 5 gün ilişkiye girilmezse dayanıksız Y ölür ve güçlü X hayatta kalır ve yavaşta olsa artık yumurtaya ulaşmak için önünde engel kalmayacaktır. Kız bebek doğurmak mümkündür.

En başında da dediğimiz gibi, hiçbir yöntem size istediğiniz cinsiyette bebeği doğurmayı % 100 garantileyemez. Bizimki biraz bilim biraz eğlence, hem denemekle ne kaybedersiniz. Zaten meyve seçer gibi bebek seçmek ne kadar insani bir yöntem olabilir ki. Hayatımızdaki her şeyi kontrol etmek zorunda değiliz. Kız ya da erkek, en önemlisi sağlıklı bebek.

Kaynak: http://kadiniz.org/bebegin-cinsiyetin...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın