Görüş Bildir
Haberler
Başsavcılık: Ankara Saldırısının Amacı Seçimleri Erteletmekti

Başsavcılık: Ankara Saldırısının Amacı Seçimleri Erteletmekti

Onedio Medya
28.10.2015 - 14:08 Son Güncelleme: 28.10.2015 - 17:20

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ekim'de Barış Mitingi öncesinde gerçekleşen bombalı saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Eylemin IŞİD'den gelen talimatla gerçekleştirildiğini açıklayan başsavcılık, Ankara saldırısının 1 Kasım seçimleri erteletmek amacını taşıdığı bildirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara saldırısıyla ilgili soruşturmada gelinen aşamayla ilgili açıklama yaptı ve Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Gaziantep merkezli hücre tipi bir yapılanma modeli oluşturduğu belirtildi.

19 Ekim'de bazı şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen çok miktarda dijital materyal olduğu ve bunun yüzde 5 gibi bir kısmının çözülebildiği kaydedildi.

Çözülen dijital bilgilerde 'Ankara saldırısını düzenleyen örgüte dair çok önemli bilgiler elde edildiği' vurgulandı ve Gaziantep'teki hücre tipi yapılanmanın IŞİD'in Suriye'deki merkezinden talimat ve düzenli para akışı aldığı belirtildi.

Örgütün Türkiye'de yeni eylemler planladığını ve bir askeri üsse intihar saldırıs düzenlemeye hazırlandıklarını aktaran Başsavcılık, 'Özellikle Suriye'den mülteci olarak yurdumuza gelmiş olan ve terör örgütleri ile bağlantısı bulunmayan Suriye'li gençleri örgüte çekmeye çalışıyorlar' vurgusunu yaptı.

Başsavcılık açıklamasında, örgütün Türkiye'deki Yahudi ve Hristiyanlara yönelik saldırılar düzenleyebilmek için IŞİD'in Suriye'deki merkezinden izin istediği de belirtiliyor.

Ankara'daki saldırıyla ilgili olarak ise 'Sıhhiye meydanında yapılması düşünülen barış mitingine katılacak grupları açık kaynaklardan tespit ederek bu gruplara karşı bombalama eylemi gerçekleştirmek amacıyla hedef tespiti yapmıştır' denildi. 

Başsavcılık Ankara saldırısının 'tespit edilebilen' amaçlarını ise şöyle sıraladı;

  • Yaklaşan seçimleri sabote ederek siyasi istikrarı bozmak ve seçim sonucunda çıkacak siyasi tablodan herhangi bir şekilde hükümet kurulmasını zorlaştırmak,

  • Bombalama eyleminde hedef seçtikleri kitleye karşı saldırıyı gerçekleştirip, bu sebeple hedef seçtikleri kitlenin marjinal kesimlerini sokağa dökmek, protesto ve eylemleri çoğaltıp ülkeyi istikrarsızlığa, kavgaya ve kargaşaya sürüklemek,

  • Yine kendi gerçekleştirdikleri bu eylemden devletin sorumlu tutulmasını sağlayarak PKK'nın Türkiye'ye saldırılarını meşrulaştırmak,

  • Eylemi başkent Ankara'da gerçekleştirerek Türkiye'ye gözdağı vermek,

Başsavcılık açıklamasında ayrıca örgütün saldırıyı Suriye'deki örgütten aldığı izinle gerçekleştirdiğini ve bu eylem için özellikle Türk uyruklu canlı bombacı talep edildiği vurgulandı.

AA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
8
5
2
1
1
0