Görüş Bildir
Haberler
'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik' Suçlamasıyla Tutuklanan Barbaros Şansal: 'Hiciv Yaptım'

'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik' Suçlamasıyla Tutuklanan Barbaros Şansal: 'Hiciv Yaptım'

Deniz Gök
02.01.2017 - 21:59 Son Güncelleme: 04.01.2017 - 11:28

Sosyal medyada kendine özgü paylaşımları ve sert çıkışlarıyla tanınan ünlü modacı Barbaros Şansal, KKTC'den sınır dışı edildi. Sınır dışı işlemine gerekçe olarak da Şansal'ın yılbaşı gecesinden önce paylaştığı bir videodaki sözleri gösterildi. Pazartesi günü 23:30 sularında Atatürk Havalimanı'na inen Barbaros Şansal'a bir grup linç girişiminde bulundu. Saldırı anları saniye saniye kaydedilirken, saldırganların elinden güçlükle kurtarılan Şansal gözaltına alındı. Saldırıya karışan bir TGS görevlisinin ifadesinde 'Milli duygularımıza hakim olamadık' dediği öğrenildi. 

Saldırganların aprona nasıl girdikleri ise yeni bir tartışmaya neden oldu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yaptığı açıklamada aprona dışarıdan kimsenin girmediğini belirtti. Gözaltındaki Barbaros Şansal ise çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle KKTC'den sınır dışı edilerek gözaltına alınan modacı Barbaros Şansal, bu akşam sevk edildiği mahkeme tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla tutuklandı.

Dün polise verdiği ifadede Şansal’a, Reina’ya yönelik saldırı üzerine yazdığı, “Mal sahibi Musevi (Alarko), davacı Sünni (Doğuş Holding), işletmeci Alevi... Noel Baba ha HS...” paylaşımıyla ne kastettiği soruldu.

Şansal, “Kastolunan herhangi bir din ve mezhep çatışması olmadığı. Noel Baba’nın da bunu yapmayacağı hicvini kullanarak, HS şeklinde argo bir rumuz koydum. Hiciv üslubumla bunun bir din ve mezhep çatışması olmadığını ifade etmek için yazdım.” dedi. 

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre yeni yıla girildikten sonra saat 01.00 sularında “B... boğul” cümlesinin geçtiği bir video çekip yayınladığını da kaydeden Şansal, “İki yıl kadar önce bir internet sitesinde yaptığım röportajın anısına sosyal paylaşım sitesinde zaman zaman bu espriyi de kullanarak video çekimleri yayınlamaktayım” diye ifade verdi. Yılbaşı gecesi Kıbrıs’ta katıldığı bir partideyken video çekip yayınladığını belirten Şansal, şöyle konuştu:

“Videonun çarpıtıldığını cep telefonlarımın sürekli çalmaya başlamasıyla anladım ve cep telefonlarımı kapattım.”

Avukatı: "Tweetler onun değil"

Avukatı: "Tweetler onun değil"

Barbaros Şansal’ın avukatı Efkan Bolaç da, “İşletmecisi ve tüm çalışanları Alevi olduğu için Noel Baba kılığındaki Sunni Müslümanlar İstanbul’da silahla insanları taradı, özeti budur” şeklindeki bir ‘tweet’e ait ekran görüntüsünün dosyaya girdiğini, ancak bu ‘tweet’in daha saldırı olmadan önce Türkiye’den yazılmış gibi göründüğünü, oysa müvekkilinin Kıbrıs’ta olduğunu belirtti. Aynı içerikteki bir başka ‘tweet’in de müvekkiline ait olmadığını söyledi.

Neler olmuştu?

Neler olmuştu?

Haberkıbrıs.com sitesi dün Barbaros Şansal'ın yılbaşından önce paylaştığı bir video nedeniyle KKTC İçişleri Bakanlığı'nın harekete geçtiğini ve ünlü modacının gözaltına alındığını duyurmuştu. 

Şansal hakkında sınır dışı kararı verildiğini de belirten site, yetkililerin konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapmadığı da vurgulamıştı.

Barbaros Şansal paylaştığı videoda ne demişti?

Barbaros Şansal, tartışmaların odağındaki videosunda 'Bana sefaletin adını yazabilir misin Abidin? Bu kadar gazeteci tutukluyken, bu kadar çocuk taciz ve tecavüz görürken, bu kadar yolsuzluk, rüşvet almış başını giderken, bağnazlar sokaklarda size pislik dağıtırken, sizler hâlâ yeni yılı mı kutluyorsunuz?' ifadelerini kullamıştı. 

Ünlü modacı videoyu 'Siz kutlamaya devam edin. Bu kadar pisliğin, rezaletin, sefaletin içinde. Bokunda boğul Türkiye' sözleriyle sonlandırmıştı.

Bazı Kıbrıslılar, Barbaros Şansal hakkında suç duyurusunda bulundu

Bazı Kıbrıslılar, Barbaros Şansal hakkında suç duyurusunda bulundu

Görsel: Twitter / @HalilOzturk60

Yolcularla Şansal arasında tartışma yaşandı, uçuş gecikti

Yolcularla Şansal arasında tartışma yaşandı, uçuş gecikti

Anadolu Ajansı akşam saatlerinde Barbaros Şansal'ın Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla İstanbul'a gönderildiğini duyurdu.

Hürriyet ise Barbaros Şansal ile uçaktaki yolcular arasında gerginlik yaşandığını, tartışmanın büyümesi üzerine olaya polisin müdahale ettiğini ve uçuşun bu nedenle geciktiğini duyurdu.

23:30 sularında İstanbul Havalima'nına iniş yapan uçağı kalabalık bir grup bekliyordu. Barbaros Şansal uçaktan inerken bu grubun linç girişimine maruz kaldı

Barbaros Şansal'ın içerisinde bulunduğu uçağı Atatürk Havalimanı'nda kalabalık bir grup karşıladı. 

Şansal'ın uçaktan indiğini gören grup linç girişiminde bulundu. O anlarda kameralar da kayıttaydı.

Saldırganların elinden güçlükle kurtarılan Şansal gözaltına alındı

Gözaltına alınan Şansal Güvenlik Şube'ye götürüldü

Gözaltına alınan Şansal Güvenlik Şube'ye götürüldü

Saldırganların ifadesi alındı: 'Milli duygularımıza hakim olamadık'

Saldırganların ifadesi alındı: 'Milli duygularımıza hakim olamadık'

Olaya karıştığı belirlenen saldırganların Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü’ne ifadeleri alındı. DHA'nın haberine göre, Şansal’a saldıranlar milli duygularına hakim olamadıkları için bu eylemi yaptıklarını söyledikleri öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre olay sonrası ulaşılan bazı personelin ifadelerinde şöyle denildi:

'Uçağı açığa park ettirdik. Daha sonra prosedüre göre ilk önce veya en son indirilmesi gerekiyordu. Kişi ortalarda ekonomide oturuyordu. Yolcuları indirdikten sonra en son aldık. Bu arada polis arkadaşlar diğer yolcuları otobüse almıştı. Uçakta gelirken fiziksel temasta bulunulmuş. Çıkan arbade nedeniyle uçak KKTC’den de rötarlı kalktı. KKTC’den bir polis nezaretinde geldi. Uçaktan aldık. İndirilirken apronda çalışanlar direkt şahsa doğru saldırıya geçti. Polis arkadaşlar da koruma kalkanı yaptı. Şahısta herhangi bir darp yok. Hızlıca merdivenden indirip arabaya yönlendirilirken ayağı kaydı ve yere düştü. Merdivende kaldırıp arabaya getirdik.'

Bu arada 12 TGS yer görevlisinin de ifadesinin alındığı öğrenildi.

TGS görevlilerinden birisinin de,'Milli duygularımıza hakim olamadık. Bağırdık. Polis kalkanından dolayı da herhangi bir şey yapmadık' şeklinde ifade verdikleri belirtildi.

DHMİ de soruşturma başlattı: 'Aprona dışarıdan kimse girmedi'

DHMİ de soruşturma başlattı: 'Aprona dışarıdan kimse girmedi'

Şansal'a saldırı ile ilgili Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) de bir açıklama yaparak soruşturma başlatıldığını bildirdi.

DHMİ tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“ 02 Ocak 2017 gece saatlerinde KKTC'den sınır dışı edilerek İstanbul Atatürk Havalimanı'na getirilen Barbaros Şansal'a, darp girişiminde bulunulduğu öğrenilmiştir. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir. Sıkı güvenlik tedbirlerinin her zaman çok titiz bir şekilde uygulandığı Atatürk Havalimanı uçak park alanlarına, yolcu ve görevlilerin haricinde kimsenin ulaşmasına imkân bulunmamaktadır. Nitekim bu darp girişimi esnasında da aprona dışarıdan kimsenin girmediği tespit edilmiştir. Bu olayda, Genel Müdürlüğümüzün faaliyetleri kapsamında herhangi bir ihmal ve zafiyet kesinlikle söz konusu değildir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. “

"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklandı

"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklandı

Barbaros Şansal'a savcılık sorgusunda sadece video paylaşımı değil başka tweet'leri de soruldu. 

Şansal, suçlandığı bu paylaşımlardan sadece bir tweet'i kabul ederek, 'Buradaki amacım üç farklı inanca sahip insanların mağdur edildiğine ilişkindir. Kesinlikle ayrımcı, nefret ve kin dili kullanılmamıştır' dedi.

"2015'te verdiğim bir röportajın başlığı "B... boğul Türkiye" idi. Videoda bu sözleri ayrımcılığa karşı bir hiciv olarak paylaştım"

"2015'te verdiğim bir röportajın başlığı "B... boğul Türkiye" idi. Videoda bu sözleri ayrımcılığa karşı bir hiciv olarak paylaştım"

Şansal, söz konusu videoyu ise saat 00.13 sıralarında yeni yıl mesajı olarak paylaştığını söyleyerek '19 Ekim 2015'te Reportare isimli internet sitesinde bir röportaj vermiştim. Bu röportajın başlığı da 'B... boğul Türkiye' idi. Videoda bu sözleri ayrımcılığa karşı bir hiciv olarak paylaştım. Hackerler tarafından bana telefonda hakaretler başladı. Bu nedenle tüm hesaplarımı ve iletişimimi tamamıyla kapattım. 1 Ocak 2017'den sonra hiçbir iletişim aracım yoktur. Suçlamayı kabul etmiyorum' dedi.

'Sahte ekran görüntüleri paylaşıldı' iddiası

'Sahte ekran görüntüleri paylaşıldı' iddiası

Barbaros Şansal’ın paylaştığı öne sürülen başka bir tweet'te “İşletmecisi ve tüm çalışanları Alevi olduğu için, Noel baba kılığındaki sünni müslümanlar İstanbul'da silahla insanları taradı! Özeti budur” ifadeleri yer alıyordu.

Odatv'ye konuşan Şansal’ın avukatı Efkan Bolaç, Şansal'ın bu tweet'leri kabul etmediğini belirterek, 'Tweet'lerin üretim olduğu çok açık. Barbaros Şansal atmadığı bir tweet üzerine hedef gösterildi” dedi.

Odatv'deki haberde de bu tweet'in sahte olduğu belirtilmiş, paylaşımdaki tutarsızlıklar şöyle açıklanmıştı.

  • Şansal’ın attığı iddia edilen bu tweet İstanbul Türkiye’den atılmıştı. Ancak Şansal o saatlerde Kıbrıs’taydı. 

  • Ekran görüntüsünde tweet'in saati olarak ise 00:51 olarak görülüyor ama Reina katliamı saat 01:15’te gerçekleşti.

Yine Şansal’a ait olduğu söylenen tweet'in ekran görüntüsünde tweet'in atılma saati 15:51, konumu da İstanbul Türkiye olarak görülüyordu.

Yine Şansal’a ait olduğu söylenen tweet'in ekran görüntüsünde tweet'in atılma saati 15:51, konumu da İstanbul Türkiye olarak görülüyordu.

Şansal'ın sınır dışı haberine Twitter ve Ekşi Sözlük'ten tepkiler

Şansal'ın sınır dışı haberine Twitter ve Ekşi Sözlük'ten tepkiler

Ekşi Sözlük'te de farklı görüşler dile getirildi

Ekşi Sözlük'te de farklı görüşler dile getirildi
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ozok

Bu milli duyguları kabaranları doğuda görmeyi çok isterim

Pasif Kullanıcı

Ben de aynı fikirdeyim. 2 kişi olarak Onedio tarafından takılma olasılığımız daha yüksek.

"milli duygularımıza hakim olamadık" siz kadın görünce de başka şeylere de hakim olamıyorsunuzdur

belmaen1

Barbaros Şansal a gösterdiğiniz tepkiyi tecavüzcülere, hirsizlara, teröristlere göstermediniz

Yavuz Can Ergül

offf sen bizi bitirdin ya eminimki hepimiz hrantız hepimiz ermeniyiz diyede bağırmışsındır sen