Görüş Bildir
Haberler
Bambaşka Dünyaların Kapılarını Aralayan Doğu Avrupa Sinemasının Birbirinden Başarılı 9 Filmi

Bambaşka Dünyaların Kapılarını Aralayan Doğu Avrupa Sinemasının Birbirinden Başarılı 9 Filmi

R.G.
10.08.2021 - 10:27

Sıcaktan bunaldığımız bu yaz günlerinde gündüzleri vakit geçirecek bir uğraş bulmak hepimiz için zor olabiliyor. Herkes dizi ve film ikilisine takılarak vaktini verimli değerlendirmeye çalışıyor. Biz de klasik işlerden sıkılanlar için Doğu Avrupa sinemasına bir bakış atmak istedik. 

Siz de çoğu bilindik filmi tükettiyseniz bu başarılı yapımlara bir şans vermek isteyebilirsiniz. İşte Doğu Avrupa sinemasına ait birbirinden iyi 9 film!

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Seven Invisible Men - IMDb: 6.8

9. Seven Invisible Men - IMDb: 6.8

Orijinal ismi 'Septyni nematomi zmones' olan yapımın yönetmen koltuğunda Litvanya'nın seçkin yönetmenleri arasında gösterilen Sharunas Bartas var. Kırım'da ve Eski Sovyetler zamanında geçen filmde kendi dertleriyle mücadele eden 7 kişiyi izliyoruz. Film bir yol hikayesi şeklinde başlıyor ve bu 7 kişinin araba seyahatini ekrana getiriyor. Toplumda tehdit olarak algılanan bu insanlar hayatlarını, hükümet dayatmaları ve toplum baskısı olmadan yürütmeye çalışıyorlar. Peki hayatlarını herkesten ve her şeyden uzak 'görünmez' bir şekilde yaşamaya devam edebilecekler mi? Henüz izlemediyseniz dram türündeki bu ilgi çekici filme bir göz atabilirsiniz.

8. Katyn - IMDb: 7.0

8. Katyn - IMDb: 7.0

İşte izlemeye değer, dehşet dolu, gerçek bir olayı anlatan yapımlardan bir tanesi. Yönetmen koltuğunda Polonya'nın çok saygı duyulan usta yönetmeni Andrzej Wajda var. Film 1939 yılı Polonya'sını anlatıyor. O zamanlar Sovyetler tarafından işgal edilmiş olan ülkedeki 22.000 Polonyalı askerin toplu katliamını ve onların ailelerini izliyoruz. Bu dehşet verici olay Sovyetler tarafından uzun yıllar saklandı. Katyn'de bu yürek acıtıcı tarihi gerçekliğe tüm çıplaklığıyla şahit oluyoruz. Film aynı zamanda 2008 yılında 'Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ına aday oldu.

7. Eastern Plays - IMDb: 7.2

7. Eastern Plays - IMDb: 7.2

Orijinal adı 'Iztochni piesi' olan filmin yönetmeni Bulgar asıllı Kamen Kalev. Filmde uyuşturucu bağımlısı olan ve bu bataktan kurtulmaya çalışan Hristo Hristov'un hikayesini izliyoruz. Ağabeyi ile birlikte yeni bir hayat kurmaya çabalayan Hristov'un hayat mücadelesine şahit oluyoruz. Aynı zamanda dönemin özelliklerini yansıtan filmde soğuk savaş sonrası Sofya'da neler olduğuna hızlıca bir göz atıyoruz. Hristov ve ağabeyinin tanıştığı Türk ailesinin kızı rolünde ise tanıdık bir isim var: Saadet Aksoy! Nefis çekimleri ve gerçekçi anlatımıyla bu filmi izlemenizi tavsiye ederiz.

6. My Happy Family - IMDb: 7.4

6. My Happy Family - IMDb: 7.4

Sıradan bir Gürcü ailesini konu alan filmin yönetmenliğini Nana Ekvtimishvili ve Simon Gross yapıyor. Ataerkil bir toplumda yetişen 52 yaşındaki Manana, 3 kuşağın bir arada bulunduğu evlerinden taşınmaya ve yalnız yaşamaya karar veriyor. Bu karar, geleneksel Gürcü ailesinde çok büyük bir şaşkınlık yaratıyor. Böylece Manana'nın, ailesi ve kocası olmadan, büyük bir bilinmezliğe doğru olan yolculuğu başlıyor. Birçok film festivalinden ödülle ayrılan dram türündeki bu samimi film ataerkil düzene bir başkaldırı içeriyor.

5. Beyond The Hills - IMDb: 7.5

5. Beyond The Hills - IMDb: 7.5

Romen yapımı filmin orijinal ismi Dupa Dealuri. Filmin yönetmen koltuğunda daha önce '4 Months, 3 Weeks and 2 Days' filmiyle Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan Cristian Mungiu var. Filmde bir yetimhanede büyüyen iki kız arkadaşın hikayesi anlatılıyor. Bu iki arkadaşın inançlarının ve aralarındaki dostluğun test edilişine şahit oluyoruz. Birbirlerine sarılarak yaşama tutunan bu iki arkadaşın hikayesinin anlatıldığı 2012 yapımı film dram türünde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Mother, I Love You - IMDb: 7.5

4. Mother, I Love You - IMDb: 7.5

Orijinal ismi 'Mamu, es Tevi Milu' olan Litvanya yapımı film dram türünde. 12 yaşındaki küçük bir çocuğun ve annesinin hikayesinin anlatıldığı filmin yönetmen koltuğunda Janis Nords var. Raimonds, annesi ile birlikte tehlikeden uzak durmaya çalışırken kendisini küçük bir suç dünyasının içinde buluyor. Filmde büyüklerin dünyasında ayakta kalmaya çalışan küçük Raimonds'ın hikayesini izliyoruz. Raimonds'ı canlandıran çocuk aktör Kristofers Konovalovs'un performansı gerçekten de izlemeye değer! Bu bunaltıcı sıcaklarda boş zamanınızı sadece 1 saat 23 dakika süren bu güzel yapım ile değerlendirebilirsiniz.

3. Kolya - IMDb: 7.8

3. Kolya - IMDb: 7.8

Orijinal ismi Kolja olan 1996 yapımı film dram ve komedi türlerinde. Çek yapımı filmin yönetmen koltuğunda Jan Sverâk bulunuyor. Filmde başlarda huysuz bir ihtiyar olan Louka ve minik Kolya'nın hikayesi anlatılıyor. Huysuz Louka'nın Kolya'nın naif dünyasıyla tanıştıktan sonraki dönüşümüne şahit oluyoruz. Bu sıcacık, enfes yapımda bulunan minik detaylar sizi hem düşündürüyor hem de güldürüyor. Aynı zamanda dönemin yapısını çok güzel bir şekilde anlatmayı başaran filmde Prag'ın güzelliğine hayran kalmamak elde değil. Film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı ödülünün de sahibi. Sadece 1 saat 45 dakika süren bu nefis yapıma mutlaka bir şans vermelisiniz.

2. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days - IMDb: 7.9

2. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days - IMDb: 7.9

Orijinal ismi '4 luni, 3 saptamâni si 2 zile' olan Romen yapımı film dram türünde. Birçok film festivalinden ödülle ayrılan film aynı zamanda Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nün de sahibi. Film 1980'lerin Romanya'sında geçiyor. Bir kadının arkadaşı için yasa dışı olan kürtaj işlemini ayarlamasına şahit oluyoruz. Oldukça gerçekçi bir anlatıma sahip olan film, genç kadının mücadelesini tüm çarpıcılığıyla gözler önüne seriyor. 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile için Cristian Mungiu'nun belki de en iyi filmi diyebiliriz. Yönetmenin gözlem gücünü ne kadar iyi kullandığı hissediliyor. Enfes anlatımı ve çarpıcı hikayesiyle '4 luni, 3 saptamâni si 2 zile' kesinlikle izlenecekler listenizde olması gereken bir yapım.

1. A Short Film About Love - IMDb: 8.2

1. A Short Film About Love - IMDb: 8.2

Romantik ve dram türündeki filmin orijinal ismi 'Krôtki film o milosci'. Filmin yönetmen koltuğunda Polonyalı Krzysztof Kieślowski var. Filmde yaşı genç bir erkeğin ve bu gencin aşık olduğu deneyimli bir kadının hikayesi anlatılıyor. Genç çocuk komşusu olan güzel kadını dürbünle gözetliyor ve ona aşık oluyor. Saplantı, çaresizlik ve hayal kırıklığının işlendiği başarılı bir aşk filmi izlemek isterseniz bu yapım tam sizlik!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın