Görüş Bildir
Haberler
AYM Kararı: Yeni Akit'in Müjdat Gezen'e 'Pezevenk' Demesi 'Eleştiri' Sayıldı

etiket AYM Kararı: Yeni Akit'in Müjdat Gezen'e 'Pezevenk' Demesi 'Eleştiri' Sayıldı

Anayasa Mahkemesi, Yeni Akit gazetesinin oyuncu Müjdat Gezen'e yönelik 'pezevenk' ifadesinin 'ifade ve basın özgürlüğü' kapsamında olduğuna hükmetti. Yeni Akit'in küfür etmesinin Gezen'den kaynaklandığı savunuldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

2015 yılında Uğur Dündar’ın sunduğu programda Müjdat Gezen ve ilahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk konuk olmuş, haklarında 'ezana saygısızlık yapıyor' iddiası hakkında konuşması geçmiş, programda iktidara yakın basının kapalı bardaklarda içki içtikleri iddia edilmişti. 

Söz konusu programa ilişkin Yeni Akit ertesi gün, 'Pezevenk’ Müjdat ve ‘Küfürbaz' Yaşar’a tepki yağıyor” başlıklı imzasız haberle; “Halk TV’de 'Sol kırması' Uğur Dündar’ın sunduğu Halk Arenası adlı program rezilliklerine bir yenisini daha ekledi. Programın bu haftaki bölümüne katılan ‘Pezevenk’ Müjdat Gezen ve ‘Küfürbaz’ Yaşar Nuri Öztürk, canlı yayında küfürler yağdırırken, vatandaşlar bu edepsizliğe büyük tepki gösterdi” spotuyla yine küfürlerin yazılı olduğu bir haberle cevap vermişti.

3 kuruşluk tazminat

3 kuruşluk tazminat

Artı Gerçek'ten İsa Uğur Erdoğan'ın aktardığı bilgiye göre,yayınlanan haberin kişilik haklarını zedelediği gerekçesiyle 3 kuruşluk manevi tazminat talebiyle  mahkemeye başvuran Gezen’e, Bakırköy 2. Asliye Hukuk Mahkemesi ‘ne başvuruda hak vermiş ve Yeni Akit’i 3 kuruşluk manevi tazminata mahkum etmişti.

"Gazetecilik tekniği" savunması

"Gazetecilik tekniği" savunması
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kararı AYM’ye taşıyan Yeni Akit başvurusunda, ‘pezevenk’ sözcüğünü tırnak içerisinde vererek gazetecilik tekniği olarak kullandığını ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ifade etti.

AYM, Anayasa’nın ifade ve basın özgürlüğünü düzenleyen 26. ve 28. maddesine atıfta bulunarak söz konusu manevi tazminat davasının basına müdahale olarak gördü.

"Eleştiri amaçlı"

"Eleştiri amaçlı"

AYM söz konusu küfürlerin eleştiri amacıyla kullanıldığını belirterek 'İlk derece mahkemesi haberi yayımlandığı bağlamdan ve haber içerisinde geçen bir kelimeyi bütünselliğinden ayrı değerlendirdiğini' vurguladı.

Yüksek Mahkeme aynı zamanda, Gezen’in kullandığı ifadelerin, 'Kendisine yönelik olarak kullanılmasının şeref ve itibarını hedef aldığı açıktır” dedi. AYM, haberin izleyicinin tepkisini dile getirmek amacıyla yayınlandığını belirterek, “Haberin bütünlüğüne bakıldığında Yeni Akit’in doğrudan ve keyfi biçimde hedef aldığı söylenemez” dedi. AYM, 'Söz konusu sert söylemin bir ölçüde Gezen’in davranışından kaynaklandığı kabul edilmelidir' ifadelerine yer verdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
446
150
46
38
14
14
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mahmut şen

Orospu çocukları. Not : eleştri amaçlıdır.

seyyidonbaşı

Senin için eleştiri olabilir ama , karşı tarafa iltifat ediyorsun broo

eurus

Bundan binlerce kat azını söyleyip de sırf mevcut hükümeti eleştirdiği için tutuklanan onlarca gazeteci var. Birisine bu hakareti etmek eleştiri ve basın ifa... Devamını Gör

O halde sıradaki pezevenk lafı tüm kabineye gelsin desek düşünce özgürlüğü sınırları içerisinde kalmış oluruz değil mi? Yoksa diyemiyor muyuz?