Görüş Bildir
Haberler
Ayaklarınızı Yerden Kesecek Dünyanın En Özel ve Güzel 9 Teleferik Hattı

Ayaklarınızı Yerden Kesecek Dünyanın En Özel ve Güzel 9 Teleferik Hattı

Birbirinden uzak iki yer arasında, havada gerilmiş olan bir ya da birkaç çelik halat üzerinde bağlanarak yol alan asılı taşıta verilen genel isim diye bir tanım yapınca, hepinizin yüzünüzdeki “Sen ne diyon değişik?” ifadesini görür gibiyiz. 

O halde şöyle dersek daha kolay olacak; kayak merkezinde aşağı kaydıktan sonra bizi tekrar yukarı çıkaran taşıt. Evet, doğru cevap: Teleferik!  

Bu mühendislik harikası taşıtlar tabii ki sadece bu amaç için kullanılmıyor. Bazı insanlar için tutku, bazıları için ise sıradan yaşamın bir parçası olmuş olan teleferiklerin birbirinden farklı versiyonları bulunmakta. Gelin dünyada bulunan en muazzam 9 teleferik hattına beraber bakalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Şehirlerarası teleferik

1. Şehirlerarası teleferik

Bolivya’nın iki büyük şehri La Paz ile El Alto şehirlerini birbirine bağlayan 'Mi Teleferico' isimli teleferik hattı tam 10 km boyuna devam ediyor. Kara yolu ulaşımının biraz elverişsiz olduğu Bolivya’daki teleferik, bu iki şehirdeki ulaşımı biraz rahatlatıyor. Asıl amacı işçi taşımacılığı olan Mi Teleferico’nun toplu taşımadaki yeri oldukça büyük.

2. Londra mı? Hem de kuş bakışı!

2. Londra mı? Hem de kuş bakışı!

2012 yılında hizmete giren teleferik sistemi Thames nehri üzerinden geçiyor ve tüm Londra’yı kuş bakışı görmenizi sağlıyor. Londra Belediye Başkanı ve Emirates Havayolları’nın ortak projesi olan bu teleferik hattı aynı zamanda Londra’daki ilk teleferik olma unvanını taşıyor.

3. 4765 Metre? Akrofobikler dışarı

3. 4765 Metre? Akrofobikler dışarı

4765 metre uzunluğunda bir teleferik hattından bahsetmiyoruz, bu teleferik yerden tam 4765 metre yükseğe tırmanıyor. (Ağrı Dağı 5000m)

'Teleferico de Merida' isimli bu teleferik Venezuela’da bulunuyor ve aynı zamanda dünyanın en uzun ikinci teleferik hattı.

4. Havadar sevenlere üstü açık teleferik: Cabrio

4. Havadar sevenlere üstü açık teleferik: Cabrio

Cabrio araba denince akla üstü açık araba gelir. Evet, İsviçre’de bulunan 'Stanserhon Cabrio' adlı teleferik de tam olarak böyle. Üstü açık teleferik dünyada tek olarak burada bulunuyor ve 2320 metre yükseklikte Alplerin havası ciğerlerinize doluyor.

5. En eskilerden, en yoğun kullanılanlardan...

5. En eskilerden, en yoğun kullanılanlardan...

Her gün 8.30-18.00 arası hizmet veren 'Table Mountain Aerial Cableway' adlı teleferiğin rotası 260 milyon yaşında olan Masa Dağı. 1929 yılında hizmet vermeye başlayan bu hattın bugüne kadar 20 milyonu aşkın kullanıcısı olmuş. Ayrıca eğer doğum gününüz ise, teleferik hattını o gün içerisinde ücretsiz kullanabiliyorsunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Nam-ı diğer Road Runner!

6. Nam-ı diğer Road Runner!

Diğer birçok teleferiğin hızını ikiye katlayan, saatte yaklaşık 13.6 mph / 22 km hızla ulaşan 'Genting Skyways' isimli teleferik Malezya’da bulunuyor ve Güneydoğu Asya ormanlarının o eşsiz manzarasını gözler önüne seriyor.

7. Yerli malı, yurdun malı: Bursa Teleferik

7. Yerli malı, yurdun malı: Bursa Teleferik

Tam olarak 9000 metre ile dünyanın en uzun teleferik hattı olma unvanını taşır Bursa Teleferik. Bursa’nın en alçak kısımlarından 236 m'lik rakımda başlayan yolculuk, yaklaşık 22 dakika sonra 1810 m'lik rakımda sona erer. Bu teleferik aynı zamanda Türkiye'nin ilk teleferiğidir. 

1963 yılında hizmet vermeye başlayan teleferik, 2012 yılında yenilenme sürecine girmiş ve bugün dünyanın en modern teleferikleri arasında kendine yer edinmiştir. Yaşattığı deneyimi “İki güzellik arasında bir hayal yolculuğu” olarak nitelendiren Bursa Teleferik, bizce de bu övgüyü sonuna kadar hak ediyor.

8. Bir ipte iki cambaz: Vanoise Express

8. Bir ipte iki cambaz: Vanoise Express

Fransa’da Alp Dağları’ndaki kayak merkezlerinin ortak kullandığı Vanoise Express, kayakçıların vazgeçilmezi. Bu teleferik hattının asıl ünlenmesi ise 10. yıl kutlamasında Julien Millot ve Tancrede Melet'in ip yürüyüşü ile iki teleferik kabini arasındaki tellerden 186 metrelik boşluğu geçmesi sonucunda oldu.

9. Rio de Jenerio manzaralı teleferik

9. Rio de Jenerio manzaralı teleferik

1912 yılıda yapılan ve her gün ortalama 2500 ziyaretçi taşıyan 'Sugarloaf Cable Car' isimli teleferik hattı, dünyanın en eski üçüncü teleferik hattı olma özelliğine sahip. Her 30 dakikada bir hareket eden vagonlar ziyaretçilere harikulade bir Rio manzarası sunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
7
4
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Bursa teleferiği gerçekten çok güzeldir. Yolculuk sağlam manzara içerir. Bizim Balçova'daki (İzmir) de şirindir ama :)