Görüş Bildir
Haberler
Avustralya'ya Punk'ı Getiren Doktor: Deniz Tek

Avustralya'ya Punk'ı Getiren Doktor: Deniz Tek

Batuhan
02.03.2016 - 16:49

Türk bir baba ve Amerikalı bir annenin çocuğu olarak Michigan’da dünyaya gelen Deniz Tek, MC5, The Stooges ve The Rationals gibi efsanevi grupların konserlerine gider ve onlardan ilham alır. Bir üniversitede profesörlük yapan babası geçici olarak Sydney’de görevlendirildiğinde ailecek Avustralya’ya taşınırlar. Böylece Tek liseyi Amerika’da bitirdikten sonra Avustralya’da tıp eğitimi almaya başlar. Rolling Stones’un Exile turnesinin Avustralya ayağında onları izleme şansını bulan Tek, bununla yetinmeyip Keith Richards’la iletişime geçer ve gitarını Keith Richards’a satar. Bütün bir gece boyunca müzik hakkında konuşurlar; Tek doktorluk kadar müziğin de hayatının büyük bir parçası olacağını hisseder.

Tek, müzik kariyerine TV Jones adlı grupla başlar fakat birçok başarısız albüm kaydı denemesinden sonra grup dağılır. Sonrasında Tek’in adını duyurmasını sağlayan Radio Birdman adlı punk grubu kurulur. Avustralya’ya müzikal anlamda prestij sağlayan en önemli gruplardan biri olarak anılan Radio Birdman, kariyerine başladığında Avustralya müzik endüstrisi tarafından hafife alınır hatta grup konser verebilmek için mekânlara para ödemek zorunda kalır. Olumsuzluklar içlerindeki rock’n roll tutkusunu asla söndürmez; aksine birbirlerine ve yaptıkları müziğe daha çok bağlanırlar.

Zaman geçtikçe Radio Birdman daha çok tanınır ve Avustralya’da yeni bir akımın öncüsü olur. Logolarını arabalardan sörf tahtalarına her yerde görebilirsiniz ve bazı müzik çevrelerince Radio Birdman’i dinliyor olmak Ramones ve The Clash’i dinliyor olmaktan çok daha önemli hale gelir. İlk albümleri “Burn My Eye”ın başarısının sonucunda bir dünya turu düzenlerler. Radio Birdman, 1978 yılında kişisel çatışmalardan dolayı dağılır. Tek 90’larda Deniz Tek Group’u kurarak müziğe devam eder.

Tek, 40 yılı aşkın vokalistlik ve müzisyenlik kariyerine ek olarak Amerikan deniz kuvvetlerinde pilot ve travma cerrahı olarak çalışır. 64 yaşına basan ve yakın bir zamanda donanmadan emekli olan Tek, hem kendi bestelerini hem de Radio Birdman şarkılarını seyircilerle buluşturduğu bir proje çerçevesinde 2014 yılında 8 ülkeyi dolaşarak 29 günde 28 konsere imza attı.

2016 yılı da Deniz Tek için oldukça yoğun geçeceğe benziyor çünkü Radio Birdman ile tekrar bir araya gelerek bir Avustralya ve Avrupa turu düzenleyecekler. Öte yandan, Tek’in eylül ayında altıncı solo albümünü yayımlaması bekleniyor.

Kültür Servisi

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
3
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın