Görüş Bildir
Haberler
Avustralya Hükümeti 14 Milyon Dolar Karşılığı Aborjin Bayrağını 'Özgürleştirdi'

Avustralya Hükümeti 14 Milyon Dolar Karşılığı Aborjin Bayrağını 'Özgürleştirdi'

Avustralya hükümeti 14 milyon Amerikan dolar karşılığında Aborjin bayrağının telif hakkını satın aldı. Anlaşma bayrağın kamusal alanda kullanımıyla ilgili uzun süredir devam eden tartışmaları sona erdirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Telif hakkı anlaşması, bayrağın tasarımcısı Harlod Thomas ile Avustralya hükümeti arasındaki müzakereler sonucunda ortaya çıktı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison bu anlaşma ile 'Avustralyalılar için Aborjin bayrağını özgürleştirdiklerini' belirtti.

Euronews Türkçe'nin haberine göre anlaşma sayesinde Aborjin bayrağının giyim ürünlerinde, spor alanlarında, sanat ürünlerinde ve başka herhangi bir mecrada izin ve ücret ödemeksizin kullanımı mümkün olabilecek. Anlaşma kapsamında ayrıca Avustralya hükümeti tarafından Thomas onuruna yerli öğrenciler için 100 bin Amerikan dolarına varan tutarda burs sunulacak.

Kamusal alanda kullanım sorunu nereden kaynaklanıyor?

Kamusal alanda kullanım sorunu nereden kaynaklanıyor?

Aborjin sanatçı Harold Thomas tarafından 1971'de tasarlanan bayrak son 50 yıldır Avustralya'da yaşayan yerli halkın protesto ve kutlamalarında önemli bir sembolü olarak kullanılıyor. Ancak Thomas'ın tasarımın kullanımı için telif hakkını bazı firmalara vermesi bayrağın kamusal alanda kullanımıyla ilgili tartışmalara yol açmıştı.

Thomas'ın telif hakkı verdiği giyim firmalarından WAM, tasarımı izinsiz kullandığı gerekçesiyle Avustralya Futbol Ligi gibi organizasyonlara ihtarname göndermişti.

Thomas 'Umarım bu anlaşma Aborjin halkı ve Avustralyalıların bayrağın değişmeden, gururla ve kısıtlama olmaksızın kullanım rahatlığı getirir' dedi ve sanatının bu kadar takdir edilmesinden ve bu kadar güçlü bir şeyi temsil etmesinden dolayı minnettar olduğunu ifade etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın