Görüş Bildir
Haberler
Asya'da Gerginlik Tırmanıyor: 'Savaş Her An Patlak Verebilir'

etiket Asya'da Gerginlik Tırmanıyor: 'Savaş Her An Patlak Verebilir'

Asya'da Kuzey Kore ile ABD ve müttefikleri arasında yaşanan gerginlik sürüyor. Kuzey Kore'nin nükleer bir deneme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği tartışılırken Çin Dışişleri Bakanı kaygılarını dile getirip savaşın her an patlak verebileceğini söyledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Fransız mevkidaşı Marc Ayrault ile Pekin'de düzenlediği basın toplantısında 'Her an savaş patlak verebilir duygusu yaşanıyor” dedi. 

Savaşın çıkması durumda herkesin kaybedeceğini, kimsenin kazanmayacağını belirten Vang Yi, 'Durum kurtarılamayacak hale gelmeden önce provakasyonlara ve tehditlere son verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Peskov: "Bütün ülkeleri sakin olmaya çağırıyoruz”

Peskov: "Bütün ülkeleri sakin olmaya çağırıyoruz”

Rusya da, ABD ve Kuzey Kore arasında tırmanan gerilimi kaygıyla karşılıyor. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Cuma günü Moskova'da yaptığı açıklamada, 'Bütün ülkeleri sakin olmaya çağırıyoruz” dedi.

Askeri seçenekler masada

Askeri seçenekler masada

NBC TV kanalı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD’nin, Kuzey Kore devleti kurucusu Kim Il Sung'un 105. doğum günü olan 15 Nisan kutlamalarında yapılması planlanan nükleer silah denemesini önlemek amacıyla, Kuzey Kore’nin askeri tesislerine önleyici vuruşta bulunabileceğini açıkladı.

Beyaz Saray'dan bir yetkili de Kuzey Kore'ye yönelik 'askeri seçeneklerin” gözden geçirildiğini söyledi. ABD'li yetkili cuma günü Washington'da yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer deneme yapıp yapmayacağı sorusunu sormadıklarını, 'ne zaman” sorusuna odaklandıklarını ifade etti.

Pentagon, Kuzey Kore’nin nükleer poligonunun 500 kilometre uzağına iki destroyer konuşlandırdı, öncesinde ise Kore yarımadasına Carl Vinson uçak gemisini gönderdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı Herbert McMaster, Washington'un müttefiklerini Kuzey Kore tehdidine karşı korumak için tüm seçenekleri masaya yatırdığını ifade etti.

Kuzey Kore: "Savaşa girmekten çekinmeyiz"

Kuzey Kore: "Savaşa girmekten çekinmeyiz"

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Han Song-ryol Associated Press’e verdiği röportajda, ABD’nin 'akılsızca manevralarına’ karşı Pyongyang’ın sessiz kalmayacağını ve ‘provokasyon’ halinde savaşa girmekten çekinmeyeceğini söylemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trump: "Çin yardım etmezse biz bu sorunu onlarsız çözeriz"

Trump: "Çin yardım etmezse biz bu sorunu onlarsız çözeriz"

ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin 'çözülmesi gereken bir sorun” olduğunu söylemişti. Çin hükümetinden Kuzey Kore'ye nükleer programına son vermesi için nüfuzunu kullanması talebini defalarca tekrarlayan Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da, 'Kuzey Kore belasını arıyor. Çin yardım etmeye karar verirse harika olur. Yardım etmezse biz bu sorunu onlarsız çözeriz.' demişti.

"Nükleer bir saldırıya, nükleer saldırıyla cevap veririz’’

"Nükleer bir saldırıya, nükleer saldırıyla cevap veririz’’

Kuzey Kore, kurucu lideri Kim İl-Sung’un doğumunun kutlandığı 15 Nisan ‘Güneş Günü’ törenlerinde ilk defa balistik füzelerini gösterdi.

Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un’ un da izlediği ve devlet televizyonundan yayınlanan kutlama törenlerinde ağır vasıtaların üzerlerine yerleştirilmiş balistik füzeler tören alanından geçiş yaptılar. Balistik füzelerin denizaltılardan fırlatılan tipte olduğu belirtildi.

Kuzey Kore İşçi Partisi Genel Sekreteri Choe Ryong Hae de devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında ‘‘Topyekün bir savaşa, topyekün bir savaşla karşılık vermeye hazırız. Nükleer bir saldırıya, nükleer saldırıyla cevap veririz.’’ diye konuştu.

"Güneş Günü" nedir?

"Güneş Günü" nedir?

15 Nisan tarihine denk gelen 'Güneş Günü' Kuzey Kore'nin kurucu lideri Kim Il-Sung'un doğum günü. 'Güneş Günü' denilmesinin sebebi ise 'İl Sung'un Korece 'güneşi idrak etmek' anlamına gelmesi.

Ülkenin kurucu liderinin 105. yılının kutlandığı bu 15 Nisan tarihinde Kuzey Kore'nin '6. nükleer denemeyi' yapacağı iddia ediliyordu.

200 civarında yabancı gazeteci de kutlamaları ve olası bir 'denemeyi' takip etmek üzere ülkeye davet edilmişti.

'Güneş Günü”nde nükleer füze denemesi yapılıp yapılmayacağı hâlâ merak konusu.

 'Güneş Günü' olarak adlandırılan bu günde, Kore daha önce de büyük askeri geçit törenlerine ve silah denemelerine sahne olmuştu.

2012 yılında Kuzey Kore'nin şu anki lideri olan Kim Jong Un, yine bir 'Güneş Günü'nde orta menzilli balistik bir füze olan Musudan'ı dünya sahnesine çıkarmıştı.

Kaynaklar: BBC Türkçe, Sputnik, Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
293
171
97
60
54
37
30
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Şerife Kaplan

Kuzey Kore yalnızca abd için değil, tüm dünya için çok ciddi bir tehdittir. bugün hala dümdüz edilmemiş olmasının tek nedeni güney kore'ye doğrultulmuş füzel... Devamını Gör

Şarköylü metalci

Ekşi sözlükten entry çalarak mı yaptın yüksek lisansı bacım? :D https://eksisozluk.com/entry/67293753

Erdoğan Kızgın

Tramp sırf bu işler için seçilmiş bir pezevenk,Hilary seçilseydi farklı mı olacaktı tabiki hayır ama sıfatsız bir maymunun yanında sempatik kalacak,savaş nar... Devamını Gör

barzonidas

topu topu en fazla 70-80 yıl yaşayıp hepimiz ölecez zaten amk ya ne gerek var böyle aksiyonlara

mizantropist

hayat felsefem