Görüş Bildir
Haberler
AGİ Nedir? 2022 AGİ Olacak mı? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Son Durum...

AGİ Nedir? 2022 AGİ Olacak mı? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Son Durum...

Asgari ücret zam oranın açıklanmasının akabinde AGİ ne kadar sorusu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Asgari geçim indirimi anlamına gelen AGİ işçinin kendisi ile beraber bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen indirimdir. 2022 yılının ilk AGİ'si Şubat ayında maaşlara yansıyor. Yapılan zam ile birlikte ne kadar AGİ ödemesi alacağını merak eden vatandaşlar, net maaşlarını hesaplamak üzere araştırmalarını sürdürüyor. Peki bununla birlikte AGİ kalktı mı sorusu da vatandaşın aklını kurcalayan sorulardan bir tanesi. İşte sorunun yanıtı haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milyonlarca çalışan, AGİ 2022 ücreti ne kadar oldu sorusuna yanıt arıyor. Asgari ücretin brütüne denk gelen 5004 TL'sinden vergi alınmaması kararlaştırıldı. Bu durum sonrası AGİ'nin kalkması gündeme geldi. Peki AGİ kalktı mı?

AGİ Herkes İçin Kalktı mı?

AGİ Herkes İçin Kalktı mı?

Asgari geçim indirimi çalışanın aylık ücretinden kesilen gelir vergisinden yapılan bir indirim olup bu tutar çalışana ödeniyordu. En yüksek indirim tutarı her yıl ocak ayında aylık asgari ücretten kesilmesi gereken gelir vergisi tutarını aşamıyordu. Asgari ücretten vergi kesintisi kalktığı ve ücretlerin asgari ücrete kadarki kısmı vergiden muaf olduğu için buna bağlı asgari geçim indirimi uygulaması da sona eriyor. AGİ'nin kalkması nedeniyle ücrette bir azalma söz konusu olmayacak.

Bakan Bilgin'in Açıklamaları

Bakan Bilgin'in Açıklamaları

Asgari Ücrete yapılan zam oranıyla birlikte yeni agi ücretleri belli oldu.

Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Tüm dünyayı etkisi altına alan bir pandemi sürecindeyiz. Böyle kötü bir film senaryosu gibi. Bunun dünya ticaret sistemine ve lojistik alanına yansımaları var. Tüm bunların tedavisi, ülkelerin güçleri yettiğince bunun yansımalarını engellemeye çalıştı.

Türkiye bu konuda bir çok yönüyle pozitif ayrıştı. İki açıdan bakalım, sağlık hizmetleri ve pandemiyle mücadele sorunu açısında biz pozitif bir ayrışma yaptık. Sağlık sistemimizin başarısını taşıyanlar var, en gelişmiş ülkelerin sunduğu hizmet ile bizim verdiğimiz hizmete baksınlar. Olağanüstü başarı hikayesi var. Bunun da tabi bir maliyeti var. Tüm süreçte biz çalışanlarımıza destek sağladık. Kısa çalışma desteğiyle, nakdi destekle tüm çalışanlarımıza gayretlerimiz oldu.

Türkiye her şeye rağmen üretim sürecini ayakta tuttu. Sanayi çarkları dönmeye devam etti. En kötü dönemde büyüme gerçekleştiren bir ülke olduk. Sanayide 700 binden fazla insan istihdam etti.

En Fazla Gelir Vergisi İstisnası Ne Kadar?

En Fazla Gelir Vergisi İstisnası Ne Kadar?

Aylık gelir vergisi istisnası en fazla ne kadar olacak?

Asgari ücretliler dışındaki çalışanlara yönelik vergi muafiyeti aylık net asgari ücretin (4253 lira) yüzde 15'i kadar olacak. Gelecek yıl için çalışanlara uygulanacak aylık gelir vergisi istisnası en fazla 638 lirayı bulacak.

Birden fazla işte çalışanlar için vergi istisnası nasıl uygulanacak?

Birden fazla işyerinden ücret alanlar için istisna sadece en yüksek ücrete uygulanacak. Çalışan en yüksek ücreti hangi işverenden alıyorsa muafiyet sadece o işyerinde uygulanacak. Diğer işyerleri için vergi istisnası söz konusu olmayacak.

3-Asgari ücretin üzerindeki kazançlarda damga vergisi istisnası var mı?

Yeni yıldan itibaren damga vergisi muafiyeti aylık brüt asgari ücrete (5004 lira) isabet eden kısım için uygulanacak. Dolayısıyla asgari ücretli çalışanlardan artık damga vergisi kesilmeyecek. Asgari ücretin üzerinde geliri olanlarda her ay bordrodaki o aya ilişkin 5004 lira düşüldükten sonra kalan tutardan binde 7.59 damga vergisi kesilecek.

AGİ Vergi İadesidir

AGİ Vergi İadesidir

Açık bir şekilde açıklayayım. AGİ aslında bir tip vergi iadesidir. Bir çocukluya, 3 çocukluya bir vergi iadesidir. Biz vergiyi kaldırdığımız için vergi iade etmiyoruz diyelim.

2825 liralık bir asgari ücret vardı ve bu AGİ ile birlikteydi. 4250 liranın içerisinde de AGi var. Verdiğimiz asgari ücret içerisinde bu AGİ desteği artık herkese var. Oransal olarak asgari ücrete yansıdı.

Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek. Daha yukarda maaş alanlar için pozitif bir destek olarak değerlendirebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın