Görüş Bildir
Haberler
Araştırmalara Göre Zeki İnsanların Psikolojik Rahatsızlık Taşıma Riski Normalden Çok Daha Fazla!

etiket Araştırmalara Göre Zeki İnsanların Psikolojik Rahatsızlık Taşıma Riski Normalden Çok Daha Fazla!

dewberry
17.10.2017 - 15:11

'Zeki insan' deyince kafamızda canlanan 'çok akıllı ama bir o kadar da deli(!)' imajı sonunda bir temele dayandırılabilecek! Yapılan yeni bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, Dr. House, Sherlock Holmes, A Beautiful Mind gibi birçok dizi ya da filmde de gördüğümüz psikolojik sıkıntıları olan müthiş beyinler bir klişe olmaktan çok gerçekçi birer betimleme aslında.

Kaynak: http://www.iflscience.com/health-and-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Science Direct'te yayımlanan IQ'su 130'dan fazla olan kişilerle yapılan yeni çalışmaya göre, zekası ortalamadan çok yüksek olan insanlar psikolojik bozukluklar ve fizyolojik hastalıklar için daha büyük bir risk altında.

Mesela bildiğimiz gibi 'Dr. House' karakteri çok yetenekli bir tıp doktoru olmakla beraber şiddetli depresyonla ve hatta 'mesih kompleksi' olarak bilinen rahatsızlıkla savaşır.

Araştırmada, anksiyete bozukluğunun özellikle Amerikan Mensa topluluğunun 3715 üyesi arasında yaygın olduğu bulundu.

Bu üyelerin yüzde 20'sine 'Anksiyete Bozukluğu' tanısı konmuş. Genel popülasyondakinden çok daha yüksek olan bu rakam normalde yüzde 10'un biraz üzerinde seyreder. Aslına bakarsanız, Sherlock Holmes bile problem çözme yeteneği çok yüksekken bir sürü takıntıyla uğraşmak zorunda olan örneklerden biri.

Yüksek IQ'lu insanlardaki farkındalığın giderek artması sebebiyle, çevreden gelen uyarana tepki vermeye daha meyilli olurlar.

Böylece zeki insanların hiperaktif bir merkezi sinir sistemi sergiledikleri hiper beyin/hiper vücut senaryosu ortaya çıkıyor.

Çok küçük uyaranlar, mesela vücudumuza değen bir giysi etiketi veya garip bir ses bile, daha sonra hiper vücut tepkisini aktive eden, düşük seviyeli kronik stresi tetikleyebilirken IQ'su yüksek olanlardaki hassaslığın nedenini anlamak çok daha kolay.

'Eşsiz yoğunlaşmalar ve fazla heyecanlılık hali, bir anda, birçok seviyede hem dikkat çekici hem de etkisiz hale gelebilir. Aşırı heyecan dalgalanmalarının bir sonucu olarak, bu bireylerin önemli bir kısmı için duygusal ve fiziksel bazda acı çekmek sıradan hale gelmiş.' diyor araştırmanın yazarı Dr. Nicole Tetreault.

Bilim insanları bu çalışmayla zeki insanlarla psikolojik rahatsızlıklar arasında nedensellik değil korelasyon bulunduğunun altını çiziyor, bu konunun çok daha derin incelenmesi gerektiğini ısrarla vurguluyorlar.

Halkın bu risk altındaki kesimi hakkında daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunarak yüksek zeka seviyelerine sahip kişilerin zihinsel sağlıklarına daha fazla odaklanmak gerektiğini söylüyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Zeka ile ilgili araştırmalar genellikle bu nadir popülasyonun yarattığı yıldırımlara odaklanırlar, ama asıl yapılması gereken o parlak yıldırımların ardından gelen gökgürültülerini de kabul etmeyi ihmal etmemektir."

Yani araştırmacılar, dünyada sayıları hayli az olan bu insanlara gereken değerin verilmesi ve iyice anlaşılabilmeleri için zeka pırıltılarının arkasında savaştıkları içsel sıkıntılarını görmezden gelmemek gerektiğini düşünüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
380
91
36
27
26
18
18
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Carmen

Keşke içerikte zekilik ile psikolojik rahatsızlıklar arasındaki ilişkinin nedensellik değil korelasyon-orantı olarak algılamayın- olduğu kısmını büyük puntol... Devamını Gör

Tarkan Altaroğlu

Farkında olmak çok kötü birşey, hani zekayla felan ilgisi nedir ama Tanrı nın bir cezası gibi mutlu olmuyorsun ve insanlar seni kibirlisin diye suçluyor, bil... Devamını Gör

Pidgeotto

Şimdiden uyarayım. Zeki insanlar psikolojik rahatsızlık taşıyabilir diyor, psikolojik rahatsızlık taşıyanlar zekidir demiyor. Bende bilmem ne bilmem ne var d... Devamını Gör