Görüş Bildir
Haberler
Anzaklar'ın Torunları Şafak Ayini'nde Buluştu

Anzaklar'ın Torunları Şafak Ayini'nde Buluştu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anzak Koyu'nda binlerce kişinin katılımıyla ‘Şafak Ayini' yapıldı. Törenler kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığınca düzenlenen ‘57. Alaya Vefa Yürüyüşü' de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı anma törenleri kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda 'Şafak Ayini' düzenlendi.

Gece Çanakkale'den Gelibolu'ya geçen on binden fazla Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, uyku tulumları ve battaniyeler içinde, tören alanına kurulan dev ekranlarda Çanakkale Savaşı'na ilişkin belgesel, film, röportaj ve çeşitli şehirlerdeki Anzak Günü törenlerini izleyerek ayinin başlamasını bekledi.

Saat 05.30'da alana katafalkın konulmasıyla başlayan tören bir saat sürdü.

Törene, Birleşik Krallık Galler Prensi ve oğlu Henry, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelenda Başbakanı John Key, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve İrlanda Devlet Başkanı Michael Higgins'in yanı sıra çeşitli ülkelerin devlet büyükleri ve büyükelçileri katıldı.

Törende konuşan Yeni Zelanda Başbakanı Key, Gelibolu çıkarmasının ve Çanakkale savaşının Yeni Zelenda için anlam ve öneminden bahsetti.

Anzak Koyu'nda 'Şafak Ayini'

Anzak Koyu'nda 'Şafak Ayini'

Türkiye'nin her yıl Avustralyalı ve Yeni Zelandalılara gösterdiği cömertliğin ve misafirperverliğin, Gelibolu'nun iyileştirici gücü, affediciliği ve diplomasiyi de sembolize edişini gösterdiğine işaret eden Key, Türk halkına ve Türk hükümetine minnettarlığını dile getirdi.

Avustralya Başbakanı Abbott ise Çanakkale savaşının modern Türkiye'yi olduğu kadar Avustralya ve Yeni Zelanda'yı da şekillendirdiğini belirtti. Abbott, 'Gelibolu'da savaşanlar gönüllü askerlerden çok daha fazlası, modern Avustralya'nın kurucu kahramanları oldular' dedi.

Törende, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektubu da okundu.

Tören, saygı duruşunun ardından Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunması ve alana çelenklerin konulmasıyla sona erdi.

Öte yandan etkinlikler kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca düzenlenen ‘57. Alaya Vefa Yürüyüşü' de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

‘57. Alaya Vefa Yürüyüşü'

‘57. Alaya Vefa Yürüyüşü'

Çanakkale Kara Savaşları'nda destan yazan 57. Alay'ın, Yarbay Mustafa Kemal'in, 'Ben size taarruz etmeyi emretmeyi değil ölmeyi emrediyorum' sözüyle Conkbayırı'na kadar olan yürüyüşü temsilen canlandırıldı.

Yürüyüşün başladığı Kocadere köyü kırsalında kurulan kamp alanında Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile binlerce kişi bir araya geldi.

Burada ‘çifte ezan' ve Yasin-i Şerif okunmasının ardından kalabalık sabah namazında saf tuttu. Ardından yürüyüş başladı.

Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüşe, Balkan ülkelerinden gelen gençler, öğrenciler ve izci grupları ile vatandaşlar katıldı.

Parkurdaki bazı noktalarda dönemin asker kıyafetlerini giyen ve temsili canlandırmalar yapan Mehmetçikler görev yaptı.

Yürüyüş, Conkbayırı'ndaki noktada tamamlandı.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0