Görüş Bildir
Haberler
Ankara'daki Yüksek Hızlı Tren Faciasında 'Sinyalizasyon Sistemi Yoktu' İddiası

etiket Ankara'daki Yüksek Hızlı Tren Faciasında 'Sinyalizasyon Sistemi Yoktu' İddiası

Batuhan
13.12.2018 - 13:25 Son Güncelleme: 13.12.2018 - 15:26

Türkiye bugün korkunç bir kazayla güne uyandı. Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, aynı güzergâhta görevli kılavuz lokomotif ile çarpıştı. Üçü makinist 9 kişi can verdi, 86 kişi ise yaralandı.  BTS Başkanı Hasan Bektaş, hattın sinyalizasyon sistemi hazır olmadan ulaşıma açılmış olduğunu iddia etti.  Kazanın iletişimsizlikten kaynaklandığını düşündüklerini ifade eden Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise 'Bildiğimiz kadarıyla Ankara - Sincan arasında sinyalizasyon hattı hala inşa aşamasında' ifadelerini kullandı. DHA’ya konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir TCDD yetkilisi ise  “Sinyalizasyon sisteminin olmaması, manuel sistemle kontrol edilmesi kazayı getirdi' dedi ve ekledi: 'Çünkü ölü bölge, sinyal yok, geleni göremiyorlar.'

Gazete Duvar'dan Özlem Akarsu Çelik'in haberine göreAnkara’da 9 yolcunun yaşamını yitirdiği yüksek hızlı trenin yaptığı kazayı değerlendiren Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Başkanı Hasan Bektaş “Bu hatta sinyal sistemi olsaydı bu kaza yaşanmazdı” dedi. Kazanın iletişimsizlikten kaynaklandığını düşündüklerini ifade eden Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise  'Şu an kesin şey söylemek mümkün değil, bildiğimiz kadarıyla Ankara - Sincan arasında sinyalizasyon hattı hala inşa aşamasında' açıklamasında bulundu.

"İlkel bir yöntem olan telsizlerle anlaşma sağlanınca sonuç bu oldu"

"İlkel bir yöntem olan telsizlerle anlaşma sağlanınca sonuç bu oldu"

Bektaş, “Bu hat, Kayaş-Sincan arası banliyö güzergâhının da bulunduğu, aynı zamanda yüksek hızlı trenin de kullandığı hat. Burada sinyalizasyon sistemi hazır olmadan hat ulaşıma açıldı. Buradaki tren işletmeciliği, sinyal yetişmediği için telsizlerle yapılıyor. İlkel bir yöntem olan telsizlerle anlaşma sağlanınca sonuç bu oldu. Bir yanlış anlama nedeniyle bu kaza meydana gelmiş. Bu hatta sinyal sistemi olsaydı, böyle bir kaza yaşanmazdı” açıklaması yaptı.

"Hat tamamlanmadan neden ulaşıma açılıyor?"

"Hat tamamlanmadan neden ulaşıma açılıyor?"

Üst üste gelen ölümcül kazaların özelleştirmenin sonucu olduğunu belirten BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, “Hat tamamlanmadan neden ulaşıma açılıyor?” sorusuna ise “Tıpkı Pamukova’da yaşanan kaza gibi. Açtık demek için açıyorlar. Demiryolları özelleştirme nedeniyle ikiye ayrıldı. Bu kazalar özelleştirmenin ve şov amaçlı iş yapmanın en açık yansımasıdır” yanıtını verdi.

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı: "Bildiğimiz kadarıyla Ankara - Sincan arasında sinyalizasyon hattı hala inşa aşamasında"

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı: "Bildiğimiz kadarıyla Ankara - Sincan arasında sinyalizasyon hattı hala inşa aşamasında"

Saat 10:30 civarında Habertürk canlı yayınına bağlanan Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise  'Şu an kesin şey söylemek mümkün değil, bildiğimiz kadarıyla Ankara - Sincan arasında sinyalizasyon hattı hala inşa aşamasında. Yolun devamında, yani Sincan'dan itibaren sinyalizasyon sözkonusu, iki trenin karşı karşıya gelmesi mümkün değil.' dedi. 

Yener, spikerin' Yani kazanın olduğu istasyonda sinyalizasyon eksikliği ihtimali düşük mü diyorsunuz?' sorusuna ''Yüksek, yani sinyalizasyon yok neredeyse. Banliyö hattı yenilendiği için sinyalizasyon kurulma aşamasında diye biliyoruz. Bizim tahminimiz o yönde. Makinistlerin telefon yoluyla haberleşmesi söz konusu olabiliyor. Hatlardaki herhangi bir kopukluk, kazaya zemin hazırlayabiliyor.' dedi ve kaza nedenini iletişimsizlikten kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti.

TCDD yetkilisi: "Orası ölü bölge, sinyal yok. Geleni göremiyorlar"

TCDD yetkilisi: "Orası ölü bölge, sinyal yok. Geleni göremiyorlar"

DHA’dan Özkan Arslan’a konuşan devlet yetkilisi, isminin ve görevinin açıklanmasını istemedi.

Yetkili şunları söyledi: “Sinyalizasyon sisteminin olmaması, manuel sistemle kontrol edilmesi kazayı getirdi. Elle yapılan kontroller olduğu için iletişimde sıkıntı olmuş olabilir. Yanlış makas yönlendirilmesinden kaynaklanabilir. Kumanda merkezinde uçaklar nasıl izlenirse trenler de izlenir. Kumanda merkezindeki görevli karşıdan gelen treni görmüyor. Çünkü ölü bölge, sinyal yok, geleni göremiyorlar. Sinyal olsa kumanda merkezinde görevli düğmeye basar, önündeki ışığı kırmızı yapar, durur veya makasın yönünü değiştirir, trenin yolu değişir. O da yok.”

Ortaya atılan iddialara sosyal medyadan da tepkiler geldi...

Ortaya atılan iddialara sosyal medyadan da tepkiler geldi...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
393
152
50
14
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ersin İdmanyurdu

araştırılsın diye önerge verilir. (A)mına (K)oduğumun (P)artisi'nin oylarıyla reddedilir. mehter marşı ve kapanış

M CAN

Hızlı tren ile normal banliyö tren hattını bile ayırmayan, ikisini ortak kullandıran, bu hatta bir sinyalizasyon sistemi bile kurmayıp makinistleri telsiz ir... Devamını Gör

Salih Üner

oy kazanacaz diye büyük şov yaparak tamamlanmamış bir sistem bu sadece bir örneği onlarca işletme var insan hayatını oy için harcıyorlar vefat edenlere allah... Devamını Gör