Görüş Bildir
Haberler
Ana Olmak! Hayatlarının İlk Evresinde Yavrularını Sırtında Taşıyan 8 Hayvan

Ana Olmak! Hayatlarının İlk Evresinde Yavrularını Sırtında Taşıyan 8 Hayvan

Memeli ya da başka tür... Anne olmak bütün canlılar için oldukça mühim bir mesele. Tabii ki çoğunlukla içgüdüsel. Ancak evrimsel süreçte dişilerin birbirlerinden pek farkı yok gibi. Mesela insan bir anne nasıl ki yavrusunu çoğunlukla kucağında taşıyorsa bazı hayvanlar da yavrularını sırtlarında taşıyorlar.

Kaynak: HBT

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Opossum (Keseli sıçan)

1. Opossum (Keseli sıçan)

Opossumlar 12 ila 13 gün gibi kısa bir gebelik döneminden sonra 4 ila 25 arası “bal arısı büyüklüğünde” yavrular doğurur. Yavrular, önce kendilerini annelerinin kesesine sürükler ve bu yolculuğu ortalama sekiz yavru sağ olarak tamamlar.. Sağ kalanlar ise iki, üç aylık bir süre geliştikten sonra annenin sırtına çıkıp burada da bir iki ay geçirir ve ardından yavaş yavaş daha bağımsız hâle gelir.

2. Boynuzlu keseli kurbağa

2. Boynuzlu keseli kurbağa

Erkek kurbağa, dişinin yumurtalarını dölledikten sonra yumurtaları dişinin kesesine götürür ve embriyolar burada yavru kurbağalara dönüşür. Annenin kesesi sabit bir yapı olsa da üreme sırasında oldukça değişerek her embriyo için ayrı bölmeler oluşur.

3. Kuğu

3. Kuğu

Ortalama 5 ile 7 arasında kardeş olarak dünyaya gelen küçük kuğular genelde 24 saat içinde yüzmeyi öğrenebiliyorlar. Ancak anne kuğu bu süreçte yavruları için tam bir koruma sağlamayı tabii ki ihmal etmiyor.

4. Kurt örümceği

4. Kurt örümceği

Sıkı durun! Bir kurt örümceğinin sırtında 1000'den fazla yavrusu olabiliyor. Yavru örümcekler yumurtadan çıkar çıkmaz annelerinin sırtına tırmanır ve doğaya ayak uydurana kadar iki hafta gibi bir süre orada kalır.

5. Surinam kurbağası

5. Surinam kurbağası

Gri, dilsiz, üçgen kafalı ve yassı olan Surinam karakurbağası erkeği yaklaşık 100 döllenmiş yumurtayı dişinin sırtına çıkarmaya yardım eder ve yumurtaların üzeri deri ile kaplanır. Yumurtalardaki embriyolar 3 veya 4 ay içerisinde iribaşlara dönüşür ve nihayet annenin sırtından yaklaşık 2 santimetrelik kurbağalar olarak çıkarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Akrep

6. Akrep

Doğan yavruların vücudu tıpkı yetişkin bir akrebin minyatür hâline benzer; yumuşak, soluk renklidir. Yavrular, 10 ila 20 gün kadar bir süre sonunda dış iskeletleri sertleşip koyulaşınca annelerinin sırtından iner. Yalnız bir durum var ki... Anne akrep eğer hiç av bulamazsa bir miktar yavru yiyebiliyor.

7. Dev karıncayiyen

7. Dev karıncayiyen

Dev karıncayiyenler genellikle her defasında bir yavru dünyaya getirir ve bu yavru hayatının ilk yılını annesinin sırtında geçirir. Aslında yavrular yaklaşık bir ay içinde annelerinden bağımsız hâle gelse de yine de sık sık annelerinin sırtında gezerler. Memeden kesilmeleri yaklaşık 9 aylıkken gerçekleşen dev karıncayiyenler, cinsel olarak olgunlaştıkları 2. yıllarında annelerini terk ederler.

8. Primatlar

8. Primatlar

En yakın primat akrabamız olan goril, şempanze, cüce şempanze ve orangutan gibi büyük maymunlar yavrularını sırtlarında taşır. Birçok primat türünde yeni doğanlar aynı insanda olduğu gibi yürüyemez ya da kendi başlarının çaresine bakamaz ve bu yüzden korunmaya ihtiyaç duyarlar. Yavru primatların ise annenin kucağından sırtına geçmesi, birkaç aylıkken annelerine sıkıca tutunabildiklerinde gerçekleşiyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
12
10
6
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın