Görüş Bildir
Haberler
Ertesi Gün Haplarıyla İlgili Yıllardır Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

Ertesi Gün Haplarıyla İlgili Yıllardır Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

Ma Belle
10.03.2023 - 18:03 Son Güncelleme: 04.07.2023 - 14:28

Cinsel ilişki konusunda hem cinsellik yaşamadan önce hem de yaşadıktan sonra dikkatli olmamız gereken birçok konu var. Ertesi gün haplarının kullanımı da en önemli konulardan biri. Temel olarak korunmasız bir şekilde ilişkiye girdikten sonra gebeliği önlemek için ertesi gün hapları kullanılır fakat bu konuda bir bilgi karmaşası söz konusu. Bu içeriğimizde ertesi gün hapları hakkında doğru bilinen yanlışları sıraladık. Keyifli okumalar!

Not: En doğru bilgi için lütfen doktorunuza danışın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Ertesi gün hapları sadece cinsel ilişkiden sonraki gün alınmalıdır."

Ertesi gün haplarının sadece cinsel ilişkiden sonraki gün alınması gerektiği ve takip eden günlerde kullanma zorunluluğu olmadığı bilinir. Fakat bu bilgi tamamen yanlıştır. Ertesi gün hapları cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınmalıdır. Erkenden kullanıldığı zaman hamile kalma riskini %98 oranında azaltır.

2. "Ertesi gün hapı içtikten sonra bir sonraki adet dönemine kadar hamile kalınmaz."

Böyle bir durum ne yazık ki söz konusu değildir. Bu yüzden 'cinsel ilişkiden sonra ertesi gün hapı kullanırım ve korunurum, sonraki adet dönemime kadar etkisine bakarız' düşüncesi de çürümüş olur.

3. "Hapı çok fazla kullanmak kısırlığa yol açar."

Hayır! Ertesi gün haplarının yoğun kullanımında doğurganlığa dair hiçbir negatif etkisinden söz edilemez. Bu düşünce de halk arasında bilinen en yaygın yanlışlardan biridir.

4. "İnsan hayatı boyunca ertesi gün haplarını yalnızca üç kez tüketebilir."

En yaygın doğru bilinen yanlışlardan biri de ertesi gün haplarının yalnızca üç kez kullanılabileceği konusudur. Yapılan araştırmalara göre ertesi gün haplarının doğurganlık ve hastalanma konularında herhangi büyük bir etkisi söz konusu değildir. Bu nedenle her şüpheli cinsel birlikteliklerden sonra 72 saat içerisinde ertesi gün hapı kullanabilirsiniz.

5. "Bu haplar dış gebelik ihtimalini arttırır."

Bu hapların dış gebelik olasılığını arttırdığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Ertesi gün haplarının temel amacı cinsel ilişkiden sonra gebelik riskini en aza indirmek olduğu için dış gebelik ihtimalini de azaltır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Ertesi gün hapı kullanıldıktan sonra tekrar cinsel ilişkiye girilebilir."

Bu haplar sadece kullandığınız günün öncesinde yaşadığınız cinsel ilişkiye karşı sizi korur. Sonrasında korunmasız bir şekilde tekrar cinsel ilişkiye girerseniz halen risk altındasınız demektir. Bu yüzden ertesi gün haplarını korunmasız bir şekilde girdiğiniz her cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde kullanmalısınız.

7. "Bu hapların ciddi yan etkileri vardır."

Ertesi gün haplarını kullandıktan sonra hastalanma olasılığınız düşüktür fakat her fizyoloji birbirinden farklı olduğu için yan etkisini görebilirsiniz. Bu yüzden mutlaka hapın prospektüsünü okuyup doktorunuza danışın.

Cinselliğini özgürce yaşayabilmen için Ertesi Gün Seninle!

Cinselliğini özgürce yaşayabilmen için Ertesi Gün Seninle!

Ertesi gün hapları daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
16
14
9
7
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SaykoTürk

Posta gazetesinde haydar dümen e sorular sorarlardı , her sabah alır okurdum orayıda bi soru vardı , diyordu “hocam kız arkadaşım doğum kontrol hapı kullanma... Devamını Gör

Gözde Ata

Ertes72 👍🏻

Samet Azap

Affedersiniz nerede gülecektik söyleyin boşa gitmesin. Buna güle insan varsa ki insan olduğu da tartışılır bu arada umarım hiç bir zaman karşılaşmayız.