Görüş Bildir
Haberler
Altın İçin Kopuş Haftası Bu Hafta mı Olacak? Altın'ı Kimse Tutamaz Haftası mı?

etiket Altın İçin Kopuş Haftası Bu Hafta mı Olacak? Altın'ı Kimse Tutamaz Haftası mı?

Saadet Büyük
19.03.2023 - 22:11 Son Güncelleme: 20.03.2023 - 10:04

Bu haftayı bu kadar önemli kılan ne diyecek olanlarınız için, bu hafta 22 Mart Çarşamba günü merakla takip ettiğimiz Amerikan Merkez Bankası’nın faiz kararı gelecek. Şurada yirmi gün öncesine kadar faiz artırımının 0.50 puan olabileceğine yönelik beklentiler piyasalarda fiyatlanıyorken bir anda Silikon Valley Bank iflası ve sonrasındaki küresel kriz konuşmaları piyasaları bir anda tersyüz etti ve bambaşka bir fiyatlama noktasına getirdi.

Bu yazı hazırlandığı esnada iflas edecek mi konuşmaları yapılan İsviçre’nin en büyük bankalarından olan Credıt Suisse’nin 2 milyar doların üzerinde bir rakama yine İsviçre’nin en büyüklerinden olan UBS Bank’a satıldığı haberi geldi. Hafta sonu milyarder yatırımcı Warren Buffet’ın da ABD’de yaşanan bankacılık krizi sebebiyle Joe Biden tarafından görüşmeye çağrıldığı haberi yapıldı. Ayrıca ABD de Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) bizdeki TMSF’nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) karşılığı olan kurum da diyebiliriz Amerika’daki orta ölçekli tüm mevduatların iki yıl sigortalanmasını talep ettiği haberlerini de iletmiş olayım. Tüm bunlar bize henüz boyutlarını kestiremediğimiz küresel çapta büyüme ihtimali olabilecek bir bankacılık krizinin öncüleri olarak  pandoranın kutusunun açıldığı sinyalini verdiğinden, önümüzdeki günler sadece Türkiye’de siyasi/seçim  gündem yoğunluğuyla değil, küresel tarafın bilinmezlikler ve hareketli bir gündemi getireceğini de düşündürtüyor.

İşte tüm bu sebeplerle; 22 Mart Çarşamba akşamı 21.30 ‘da Powell’in yapacağı konuşma ve Amerikan Merkez Bankası’nın faiz kararını dikkatle takip etmek gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Powell ne yaparsa piyasa ne tepki verir?

Powell ne yaparsa piyasa ne tepki verir?

Eğer 0.25 puan faiz artırımı yapar ancak konuşmalarında daha yumuşak bir ton kullanırsa Altın’da dengelenme beklerim… Bu seviyeler de 1950 Ons’a doğru ve hatta biraz daha altına sarkma ihtimali 1880 $’a doğru önümüzdeki günlerde gevşeyebilir  

Eğer 0.50 faiz artırımı yaparsa Altın tüm yükselişle aldığını geri verir ve yeniden yükselişe başladığı yerlerden 1810 $ seviyesine gerileme karar sonrası günlerde gevşeme ihtimali olacaktır. (BU İHTİMAL ŞU AN EN DÜŞÜK OLASILIK) 

Eğer faiz artırımı hiç yapmazsa İŞTE O ZAMAN ALTIN ANA HABER BÜLTENLERİNE konu olacak demektir… (Bu ihtimalde piyasada zaten olabileceği beklentisiyle hızla yükseldi ama bu bir de gerçek olursa işte o zaman Altın 2000 $ seviyesinin de üzerine atar) 

Bu sebeple bu 3 olası senaryoya göre ben ne yapmalıyım diyenler okumaya devam etsin.

Altın alım yapmak isteyenler ne yapsın? 

Bir kere daha evvel alım için fırsatlarla dolu hafta diyerek Şubat ayında sizlere kendi Youtube kanalımdan bilgilendirme yapmıştım bakabilirsiniz. 

O fırsat kaçtı evet, yeni alım yapmak isteyenler ise şu aşamada gram altın alımı için 1200’ler üzerinden alım yapmak yerine gramın 1170 ve biraz daha 1150’lere doğru düzeltme beklemeleri kendileri için doğru bir karar olacaktır. Ancak bütün bu yazdıklarımın benim kişisel görüşüm olduğunu ve ben dayanamıyorum daha da yükselecek ben ille gidip alacağım diye duygularının esiri olarak düşünenleri kendi kararlarıyla elbette baş başa bırakıyorum…

Alım için eğer 0.50 puan faiz artırımı yaparsa 1850 ons dolara doğru geri çekilme Altın da yeniden alım fırsatı seviyelerini doğuracaktır. Ama şu aşamada faiz hiç artırmayacak ile 0.50 puan artıracak da iki taraflı uç senaryoları yukarıda izah ettiğim gibi farklı fiyatlamalarıyla beraber getirecek.

Alım için değil ancak satım için diyelim ki 15 gün -1 ay içerisinde bir yere ödeme yapacaksınız ihtiyaç sebebiyle bozmanız gerekiyorsa bu yükseliş fırsatını çarşamba akşamına kadar değerlendirin. Kademeli olarak satış yapmanız ise en doğrusu olur. Şu anda çok iyi yükseldi ancak faiz artırımı hiç yapmazsa uçuşa geçeceği için yükselişin devamı gelir ve sizde tüh çarşamba niye sattım diye üzülebilirsiniz. Bu ihtimal düşük olsa da küresel bir bankacılık krizi geliyor diye FED hiç faiz artırımı yapmayacak diyenler de epey fazla. Ama benim de beklediğim gibi faiz artırımını 0.25 yaparsa işte o zaman ons bazında Altın biraz gevşeyeceği için kademeli olarak (yani paranızın tamamına aynı fiyat seviyesinden değil bölerek yapmanız) iyi ki sattım diyebilirsiniz. Bu sebeple böyle dönemlerde ihtiyacınız varsa satmanız gerekiyorsa muhakkak parçalı olarak satın ki eğer çarşamba günü hiç faiz artırımı olmaz da Altın yükselişine devam ederse hâlâ satabilecek miktarınız elinizde olsun… 

Uzun soluklu Altın yatırımcıları sizler beklemede kalmalısınız. Zira küresel tarafı anlattık ama 14 Mayıs seçim sürecine giderken dolar kurunun ne olacağını zaten önüne gelen konuşuyor. Siz yine de işi bu olan profesyonellerden öğrenmeye takip etmeye bakın derim ve 23 Mart Perşembe günü Merkez Bankası’nın bir faiz indirimi kararı daha vererek %8.50 faizi aşağı çekebilme ihtimalini de unutmayın. Diyeceksiniz ki Saadet Hanım Merkez Bankası’nı önemsizleştiren ve bundan mutlu olan bir ekonomi yönetimi anlayışı varken faizin inmesinin veya bu seviyede kalmasının ne kadar önemi var? Derim ki ocağın altındaki kaynayan ve kapağı iyice sıkıştırılmış düdüklü tencerenin altındaki ateşin harı faiz indirimi gelirse daha da artırılmış olacak.

Kriptolar için de aynı şekilde FED’in faiz artırımı hiç yapmaması yükselişin 30 binlere doğru olma potansiyelini önümüze getirecektir. Zaten beni Twitter’dan da takip ediyorsanız 25 bin dolarlar üzerindeki kapanış yaptığı anda teknik olarak da 30.000 $ seviyesinin önü açılmış oldu diyerek bunu da önceden duyurmuştum. Oldukça hareketli bir haftaya başlamışken hepinize saadet dolu iyi bir hafta olmasını dilerim.

Instagram

Twitter

Facebook

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Ulaşmış olduğunuz bu site kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın