Görüş Bildir
Haberler
AİHM Perinçek'i Haklı Buldu

AİHM Perinçek'i Haklı Buldu

Onedio Medya
15.10.2015 - 13:03 Son Güncelleme: 15.10.2015 - 16:07

Doğu Perinçek'in 'Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır' sözleri üzerine İsviçre'de aldığı cezaya karşı açtığı davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nihâi kararını verdi. Perinçek'i haklı bulan mahkeme, İsviçre'nin ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine hükmetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 'Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır' açıklaması nedeniyle İsviçre'de ceza alması konusunda verilen ve İsviçre tarafından temyize götürülen ihlâl kararına ilişkin nihai hükmünü açıkladı. Mahkeme, İsviçre'nin itirazını reddetti, Perinçek'i haklı buldu.

AİHM Büyük Dairesi, İsviçre'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde yer alan 'ifade özgürlüğü'nü ihlâl ettiğine karar verdi.

10'a karşı 7 oy

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne olmuştu?

Perinçek, İsviçre'de yaptığı 1915 olaylarına ilişkin soykırım iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle bu ülkede 2007 yılında çeşitli cezalara çarptırılmış ve bunun ardından 2008 yılında AİHM'e başvurmuştu.

AİHM'nin 28 Ocak'ta Strasbourg'da tarafları dinlediği duruşmaya Perinçek ve İsviçre'nin dışında Türkiye ve Ermenistan da müdahil olarak katılmıştı. Perinçek, Ermenistan halkına yönelik ırkçı ifadeler kullanmadığını, 1915 yılında bir katliamın yaşandığını; fakat bunun soykırım olmadığını düşündüğünü söylemişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013'ün Aralık ayında, Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine 2008'de yaptığı başvuruyu karara bağlamış ve Perinçek'i haklı bulmuştu. 

Doğu Perinçek, 2005 yılında, soykırım inkarını yasaklayan İsviçre'de, 'Soykırım uluslararası yalan' demesi üzerine Lozan Mahkemesi tarafından 'ırkçı ayrımcılıktan' suçlu bulunmuştu. Perinçek, kararı 2008 yılında AİHM'ye taşımıştı.

Daha önce eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko ve Wikileaks Editörü Julian Assange gibi isimleri savunmasıyla dikkat çeken, aynı zamanda ünlü aktör George Clooney’nin eşi Avukat Amal Alamuddin Clooney de davaya müdahil olan Ermenistan’ın hukuk ekibinde yer alıyordu.

Temyiz aşamasında Ermenistan ve Fransa hükümetleri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu İsviçre'nin yanında, Türk hükümeti ise Perinçek'in safında müdahil olarak yer almıştı.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
16
4
3
2
2
0