Görüş Bildir
Haberler
ABD'nin Aslında Gelişmemiş Olduğunun 10 Kanıtı

ABD'nin Aslında Gelişmemiş Olduğunun 10 Kanıtı

Ali Emre Buğday
03.02.2015 - 16:57 Son Güncelleme: 05.02.2015 - 19:23

ABD günümüzde çoğu konuda örnek alınan bir ülkedir. Ancak sandığımız kadar da gelişmiş değildir.

Bir ülkenin gücü pek çok konudan incelenebilir. Biz de ABD'nin sosyo-kültürel gücünü inceledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Suç Oranı

1- Suç Oranı

Amerika Birleşik Devletleri'nin suç oranı bir hayli yüksek. Dünyada hapislerin doluluk oranında 1. sıradadır.

2- İdam

2- İdam

Orta Çağ'a özgü bir işkence ve cezalandırma yöntemi olan idam ABD'nin çoğu eyaletinde halen serbest. Dünyada idam edilen kişi sayısından 5. sıradadır.

3- Metrik Sistem

3- Metrik Sistem

Dünyada metrik sisteme geçmeyen 3 ülkeden birisidir ABD. Uzunlukta metre, santimetre, kilometre vb. sıcaklıkta santigrat; kütlede kilogram, gram vb. ölçüler yerine Mil, İnç, Fit gibi ölçüleri kullanmaktadır.

4- Başkanlık Sistemi

4- Başkanlık Sistemi

Parlamenter cumhuriyet rejimi kadar demokratik değildir. Yürütme sistemini başkan elinde tutar. Yasama üzerinde de veto yetkisi vardır. Yasama ve yürütmenin ayrıldığı yönetimlerde suçtan hüküm giymiş mahkum ve suçluları affetme veya cezalarını hafifletme başkanın elindedir.

5- Basın Özgürlüğü

5- Basın Özgürlüğü

ABD,  Basın Özgürlüğü Endeksinde 46.sırada yer

almaktadır. Çok da kötü olmamasına rağmen dünyanın en güçlü ülkelerine göre kötüdür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6- Soykırım

6- Soykırım

ABD kurulduğundan 20. yüzyıla kadar Amerika yerlileri olan kızılderililere soykırım yapmıştır. 20. yüzyıla gelindiğinde oradaki kızılderililerin %95 ölmüştü. Kızılderilileri öldürüyor, işkence ediyor, köle olarak çalıştırıyor ve daha kötülerini yapıyorlardı. ABD ile kızılderili kabileler arasında 40'tan fazla savaş olmuştur ve tüm kabileler yok olmuştur.

7- Irkçılık

7- Irkçılık

18. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar ABD'de siyahilere yönelik aşırı ırkçılık vardı. Siyahileri ''Renkliler'' olarak adlandırıp onların çoğu haklarını ellerinden alıyorlardı. 21. yüzyılda bile ırkçılık bitmedi ve özellikle günümüzde Ferguson'da olaylar oldu.

Michael Brown isimli siyahi bir gencin yok yere beyaz bir polis tarafından öldürülüp serbest bırakılması üzerine eylemler başladı ve büyüyerek devam ediyor. ABD hükümetine göre 7.000.000 gösterici var ancak halka göre bu sayı çok daha büyük. Eylemcilerden resmi kayıtlara göre 17 ölü 2400'den fazla tutuklu ve 2500 kadar yaralı var.

8- Savaşlar

8- Savaşlar

ABD kurulduğu 1776 yılından beri pek çok savaşa katılmıştır. Önemli tarihçilerden Jonathan Caribble:

'' ABD 'Adalet Götürüyoruz' diyerek savaş açıp petrol rezervlerini yağmalıyor.'' demiştir.

9- Sosyal Eşitsizlik

9- Sosyal Eşitsizlik

ABD'de kişi başına düşen milli gelir dağılımını eşit bulmayan halk tarafından pek çok kez grev, yürüyüş, ayaklanma ve hatta isyan çıkmıştır. '' Occupy Wall Street'' olarak bilinen Wall Street olayları buna bir örnektir.

10- Amerika Bizonu

10- Amerika Bizonu

ABD, kızılderili döneminde 30.000.000 olan Amerika Bizonu sayısını 1983'te 50.000'e indirmiştir. ABD yüzünden Amerika Bizonu'nun nesli tükenmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
16
8
7
6
3
3