Görüş Bildir
Haberler
ABD İncirlik'ten Hava Operasyonlarına Başladı

ABD İncirlik'ten Hava Operasyonlarına Başladı

Deniz Gök
12.08.2015 - 23:11 Son Güncelleme: 13.08.2015 - 09:19
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Savunma Bakanlığı, bugün İncirlik Hava Üssü'nden ilk insanlı uçuşların başladığını ve IŞİD hedeflerinin vurulduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Elissa Smith, ABD ordusunun bugün itibariyle Türkiye'deki İncirlik Hava Üssü'nden insanlı uçuşlara başladığını ve IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Al Jazeera'nin aktardığına göre Smith, 'Bu operasyonlar Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Görev Gücü'nün (CJTF-OIR) bir parçası olacak ve günlük hava saldırıları bilgilendirmelerinde yer alacaktır. Bu gelişme, ABD ve Türkiye'nin IŞİD'e karşı derinleşen işbirliğinin bir parçası olarak, Türkiye'nin geçen ay yaptığı ve ülkedeki askeri üsleri ABD ve koalisyon ülkelerinin IŞİD karşıtı operasyonları için kullanıma açacağını duyurmasından sonra meydana gelmiştir. Koalisyon güçleri bu ayın başında insansız hava uçuşlarına başlamıştı' diye konuştu.

Türkiye ile Amerika arasında varılan İncirlik'in Suriye sahasında IŞİD'e karşı Amerikan uçaklarına açılmasının içeriği ayrıntılı biçimde kamuoyuna açıklanmış değil. Anlaşma sadece ana hatlarıyla biliniyor.

Güvenli bölge ve PYD'nin durumu

Buna göre Türkiye sınırındaki Azez ile Cerablus arasındaki bölge belli bir derinlikte bir tür fiili güvenli bölge haline dönüştürülecek. Güvenli bölge havadan koruma yoluyla oluşturulacak. Bu alan öncelikle IŞİD'den temizlenecek, güvenlik sağlandığında da buraya Türkiye'ye kaçmış olan Suriyeli sığınmacılar dönmeye başlayacak. Amerikan yönetimi bu alanın IŞİD'den temizlenmesini vurgularken, Türkiye, aralarında PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD de dahil bütün “terörist” unsurların bu alandan uzak tutulmasını talep ediyordu.

Amerikan yönetimi terör listesinde tuttuğu PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye IŞİD ile mücadele ettiği gerekçesiyle silah ve lojistik destek veriyor.

Kaynak: Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0