Görüş Bildir
Haberler
AB, Türkiye’yi ‘Güvenli’ Bulmadı

AB, Türkiye’yi ‘Güvenli’ Bulmadı

FreiGeist
16.09.2015 - 13:42 Son Güncelleme: 16.09.2015 - 16:18

Türkiye, Avrupa Birliği Komisyonu’nun önerisine rağmen mülteciler açısından güvenli kaynak ülkeler listesine dahil edilmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AB içişleri bakanları toplantısında Türkiye ülkedeki ‘terör ve çatışmalar’ gerekçesiyle ‘güvenli ülkeler listesi’ne alınmadı. Türkiye’nin güvenli ülke listesine alınmasını AB Komisyonu’nun önerdiği, ancak üye ülkelerin yaşanan çatışmalar nedeniyle karşı çıktığı belirtiliyor.

Hürriyet Brüksel muhabiri Güven Özalp'in verdiği bilgiye göre, AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un önceki gün düzenlenen AB İçişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’de son günlerde yaşanan gelişmeler ve çatışma ortamı nedeniyle olumsuz görüş bildiren yaklaşımı, üye ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından benimsendi. 

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Şu aşamada ülkedeki iç durum ve Kürtlerle yaşananlar nedeniyle Türkiye mülteciler açısından güvenli kaynak ülke olarak değerlendirilmeyecek” dedi. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye konusunda daha fazla tartışılması gerektiğini belirtirken, İrlanda Adalet Bakanı Frances Fitzgerald kararın Türkiye’deki iç durumla ilgili olduğunun altını çizdi.

Hilal Köylü'nün DW'de yer alan haberine göre, güvenli ülke listesine girmek Türk vatandaşı sığınmacıları ilgilendiriyor. Türkiye bu listeye girmeyince AB ülkeleri, sığınmacı başvurusu yapan Türk vatandaşlarına kolaylık sağlıyor.

Bu kararın PKK'lıların işine geleceğini kaydeden Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği'nden PKK ile mücadelede destek bekledikleri mesajını verdi. Türkiye'nin önümüzdeki günlerde Brüksel'de bu konuda diplomatik girişimlerini yoğunlaştırması bekleniyor.

Kaynaklar: Hürriyet ve Deutsche Welle

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0