Görüş Bildir
Haberler
2030'da Yaşanması Muhtemel Küçük Buz Devri

2030'da Yaşanması Muhtemel Küçük Buz Devri

Cantug Fidan
19.09.2015 - 18:55

Dünya’daki hayat her zaman Güneş’in şartlarına bağlı olmuştur, bu yüzden bilim insanları bu aktiviteyi anlamak için çok vakit harcamışlardır. Solar bilim insanlarından gelen son bildiriye göre Güneş yakında önemli bir azalmış aktivite dönemine girebilir ve 2030 itibariyle küçük bir buz devrine sebep olabilir.

Kaynak: http://www.iflscience.com/environment...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu tahminler Llandudno’daki Ulusal Astronomi Toplanısında bildirildi, araştırmayı değerlendirmek henüz mümkün olmadı. Ancak, The Telegraph’ın raporuna göre, bu iddiayı ileri süren Northumbria Üniversitesi’nden Profesör Valentina Zharkova, bulguların “eşi benzeri olmayan tam tahminler” yapan güneş lekesi bilgisayar modelinden geldiğini iddia ediyor. Bu model güneş lekelerinin geçmiş hareketlerini saptarken, 1976’dan 2008’e solar döngülerin verilerini kullanarak %97 doğruluk gösterdi. Ve eğer bu güvenilirlik devam ederse, bu model gelecek için endişe verici tahminler de yapıyor: 2030larda küçük bir buz devri yaşayabiliriz. Bu bulguları başarmak için bilim insanları Dünya’daki hava döngülerine karşılık gelen 11 yıllık döngüde hareket eden solar akışkanın hareketini saptadı. 2022 yılı civarında (25.döngü olarak etiketlenir) solar aktiviteyi azaltarak Güneş’in Kuzey ve Güney yarım kürelerine bir çift dalga hareket ediyor olacak.

Zharkova: “26. döngüde iki dalga tam olarak birbirini yansıtıyor -aynı anda ama Güneşin zıt yarım küresinde tepeye ulaşıyorlar. Etkileşimleri yıkıcı olacak veya birbirlerini iptal edecekler. Bunun ‘Maunder minimum’ özelliklerine sebep olacağını tahmin etmekteyiz.”

'Maunder minimum' 1645 ve 1715 arasında 70 yıllık bir dönemdi. Güneş nadiren güneş lekesi üretti ve dünya küçük bir buz devri yaşadı. Kuzey Avrupa’nın bazı kısımları ve Amerika Birleşik Devletleri alışılmadık soğuk kışlar yaşadı. Londra’daki Thames Nehri 7 hafta boyunca dondu ve yürüyerek geçilebiliyordu. Yüzey o kadar durgundu ki orada yaşayan insanlar buz üzerinde “buz festivalleri” bile düzenlediler.

Güneş lekeleri, fotoğrafı çekildiğinde daha koyu görünen Güneş üzerindeki nispeten ‘soğuk’ bölgelerdir. Güneş’in geri kalan kısmından daha soğuktur; ama yine de 4200C civarındadır. Güneş’ten yoğun, manyetik bir alanın yoğunlaşmasıyla oluşur. Bu, sıcak maddeyi o bölgeye yönlendirir, yerleştirir ve koyulaştırır- biz buna güneş lekesi diyoruz. 

Güneş lekeleri 1-100 gün arası sürer. Bu sırada Güneş’in etrafında döner ve solar akışkanı takip eder. Akışkan döngünün hareketine dayalı seyreklik ve yoğunluk döngüsünden geçer. Zaman içinde ofset olan iki ana dalga vardır ve maksimum ve minimum solar aktivite dönemleri oluşturur. 

Zharkova: “Etkili bir şekilde, dalgalar hemen hemen faz durumundayken, güçlü etkileşim veya titreşim gösterebilir ve güçlü solar aktivite olabilir. Faz dışı iken, solar minimum olur. Tam faz ayrımı olduğunda, en son 370 yıl önce 'Maunder minimum' sırasında görülen durumları yaşarız.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
1
1
1
1
0