Görüş Bildir
Dolar 7,26'yı, Euro 8,62'yi Gördü: TL'deki Ciddi Değer Kaybı İçin Ekonomistler Ne Diyor?
Dolar, Türk lirası karşısında uzun bir süredir 6,85 seviyesinde işlem görürken, dün 7 TL'yi, bugünse 7,26 TL'yi geçti ve tarihi zirvesine yaklaştı. Euro ise, 8,62 TL ile tarihi zirvesini gördü.Yaşanan yükseliş, gram altın ve diğer yatırım araçlarında da TL'nin ciddi bir değer kaybı yaşamasına neden oldu. Gram altın 477 TL'yi, çeyrek altının satış fiyatı ise 811 TL'yi geçti. 
Almanya'dan Türkiye'ye Gelen ve 1 Euro'ya 2 Adet Powerade Alınabildiğini Öğrenen Gurbetçilerin Kahkahalı TikTok Videosu
Euro'nun tarihi bir rekor kırıp 8 TL olmasının ardından Almanya'da veya Avrupa'nın herhangi bir yerinden gelen insanların parası Türkiye'de 8 kat daha değerli hala geliyor... Almanya'dan gelen gurbetçilerin de Powerade üzerinden yaptıkları hesap sosyal medyada gündem oldu. 1 Euro'ya 2 adet sporcu içeceği alınabildiğini öğrenen gurbetçilerin kahkaha attıkları o anlar...
Reklam
Medya Dolar ve Euro Rekorlarını Görmedi: 'Bunu Tarih Yazacak'
etiket
ABD'nin yaptırım kararı ve ardından gelen açıklamalar üzerine Türk Lirası dolar ve euro karşısında hızla değer kaybetti. Dün akşam saatlerinde dolar 5.42'yi görürken, euro 6.26'ya kadar yükseldi. Hükümete yakınlığı ile bilinen gazeteler ise Türk lirasının dolar ve euro karşısındaki durumunu bugünkü manşetlerinde ya yer vermedi ya da çok küçük bir yer ayırdı. 
Reklam
Dövizde Çifte Rekor: Euro Tarihte İlk Kez 5 Lira Seviyesini Aştı
Geçen haftanın son işlem gününde önemli para birimleri karşısında rekor düşük seviyeye gerileyen TL'de değer kaybı yeni haftanın ilk işlem gününde de devam etti. Dolar/TL öğle saatlerine doğru 4,07'yi geçerek rekor kırarken, euro/TL 5 liranın üzerini gördü.
Reklam
100 Euro ile Almanya'da Alışveriş Yapmak
Murat Özün isimli abimiz Almanya'da yaşıyor. Kendisi bir Youtuber ve gurbette gördüklerini bizlerle paylaşıyor. Burada izleyeceğiniz videosunda ise eline 100 Euro alan Murat ve eşi alışverişe çıkıyorlar. Bakalım neler almışlar?
Türk Lirası Serbest Düştü: Rekor Yürüyüşünde Dolara Eşlik Eden Euro 4 Lirayı Gördü
etiket
Dolardaki küresel değer kazancı ve devam eden lokal endişelerle dün sert yükselişle tarihi zirveyi gören dolar/TL, yeni günde de rekor yolculuğuna devam etti. Dolar 3,78'i aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü, euro ise ilk kez 4 lirayı geçti. Art arda rekorlar kıran döviz piyasasına Merkez Bankası'ndan müdahale geldi.Analistler, yurt içinde TBMM Genel Kurulu'nda, dün başlayan AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin piyasaların odak noktasında bulunduğunu ifade ediyor. Türk lirası yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 7 eridi. Paramızın euro karşısındaki değer kaybı ise yüzde 8'e yaklaştı. Son dönem sürekli 'tarihi zirveyi' gören dolar ve ona bu rekor yolculuğunda eşlik eden euro Türkiye'nin gündeminde... 
Tutuklamalar Sonrası Dolar ve Euro Tarihi Zirvede
HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanması ekonomi piyasasını da etkiledi. ABD Doları, Türk Lirası karşısında 3,16 seviyesini aşarak tarihi zirveye ulaştı. Ayrıca Euro da 3,5098'ye kadar yükselerek yeni rekorunu kırdı.
Reklam
Euro Rekorda, Dolar Yine Ateşlendi
Çin öncülüğünde yaşanabilecek bir küresel ekonomik yavaşlama endişesiyle euro/TL 3.4263 ile tarihi zirveyi test ederken, dolar/TL 2.98'i test etti
Dolar Yeniden 2.70'i Gördü, Euro Bu Yılın Rekorunu Kırdı
Dolar/TL ABD ekonomisinde canlanmaya işaret eden Bej Kitap raporu ardından 12 Mayıs'tan bu yana ilk kez 2,70 seviyesinin üzerine çıktı.Piyasalar 7 Haziran'da yapılacak genel seçim sonuçlarını beklerken, ABD ekonomisinde canlanmaya işaret eden Bej Kitap raporu ardından dolar/TL güne yükselişle başladı.
Reklam
Euro 15 Ay Sonra İlk Kez 3 Lirayı Aştı
ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımını Haziran'dan sonraya ötelemesinin etkisiyle küresel piyasalarda yükselen euro, geçen yıl 10 Şubat'tan bu yana ilk kez 3 lirayı aştı.Küresel piyasalarda 1.1248 dolara kadar tırmanarak iki ayın zirvesine çıkan euro, Türkiye'de de 3.0032 liraya kadar yükseldi.Dün ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen faiz kararı sonucunda 2.65 liraya kadar inen dolar, bugün Merkez Bankası Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından tekrar yükselişe geçti.Sabah saatlerinde 2.65 lira düzeyinde olan dolar, öğleden sonra 2.68 liranın üzerine çıktı. Dolar daha sonra 2.67 liranın hemen altında hareket etmeye başladı.DHA'nın sorularını yanıtlayan ING Bank Baş Ekonomisti Muhammet Mercan, 'Dünkü Fed'in açıklaması, artık Haziran ayı içerisinde ABD tarafında bir faiz artışı olmayacağını kesinleştiren bir durum yarattı. Bu da dolar/euro paritesini etkiledi ve 1.12'nin üzerine çıktı. Euro/TL paritesi de yükseldi' dedi.Gülseli Kenarlı / İstanbul (DHA)
Euro, Dolar Karşısında 9 Yılın En Düşüğünü Gördü
Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Mario Draghi'nin Euro Bölgesi'nde yakında parasal genişlemeye gidileceği sinyali vermesinin ardından, Euro Amerikan Doları karşısında son dokuz yılın en düşük seviyesine geriledi.Bir ara 1,18'e gerileyen Euro/Dolar paritesi daha sonra 1,19'a yükseldi. Euro, Mart 2006'dan bu yana Amerikan Doları karşısında bu kadar gerilememişti.Yatırımcıların parasal genişlemeye göre pozisyon almalarının yanı sıra, Yunanistan'da 25 Ocak'ta erken genel seçim yapılacak olmasının yarattığı belirsizlik de Euro'da gözlenen düşüşün bir diğer nedeni.Yunanistan'da yapılan kamuoyu araştırmaları, kemer sıkma politikalarına karşı çıkan Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) seçimlerde ilk sırada yer alacağını gösteriyor.Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, Almanya hükümeti SYRIZA'nın seçimi kazanması halinde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının neredeyse kaçınılmaz olacağı görüşünde.Dergi ayrıca Almanya'nın artık Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasına karşı çıkmayacağını öne sürmüş, Alman hükümet yetkilileri haberi yalanlamıştı.Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise Yunanistan'ın bugüne dek Euro Bölgesi'nde kalmak için çok ağır bir bedel ödediğini söyledi.Fransız Inter Radyosu'na konuşan Hollande, Yunanlıların özgür iradeleriyle Euro Bölgesi'nde kalıp kalmamaya karar vereceklerini vurguladı.
Litvanya Euro'ya Geçti
18 üye ülkenin bulunduğu Euro Bölgesi'ne Litvanya da dahil oldu. Böylece Litvanya, Estonya ve Letonya'nın ardından Euro'ya geçen son Baltık ülkesi oldu.3 milyon nüfuslu Litvanya, bağımsızlığını 1990'da kazandıktan sonra 2004'te AB ve NATO'ya girmişti.Euro'ya geçiş nedeniyle başkent Vilnius'ta bir tören düzenlendi. Başbakan Algirdas Butkevicius, gece yarısı itibariyle ilk Euro banknotlarını bir bankamatikten çekti. Butkevicius, 'Euro, ekonomik ve siyasi güvenliğimizin garantisi olacaktır' dedi. Euro'ya geçiş, havai fişek gösterileriyle kutlandı.Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, Euro Bölgesi üyeliğini, on yıllarca Rusya'ya olan bağımlılığın ardından Batı ile ekonomik ve siyasi bağların güçlendirilmesi sürecinde yeni bir dönüm noktası olarak tanımladı.'Euro Bölgesi istikrar ve cazibesini koruyor'Litvanya Maliye Bakanı Rimantas Sadzius, 'Euro'ya geçiş Litvanya açısından tarihi önemdedir. Böylece gelişme sürecimizde yeni bir aşamaya ulaşmış olduk' dedi. Avrupa Komisyonu'nda Euro'dan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan, eski Litvanya Başbakano Valdis Dombrovskis Brüksel'de yaptığı açıklamada, 'Litvanya'nın Euro'ya geçişi tüm Euro Bölgesi açısından önemli bir andır. Euro Bölgesi yeni üyeler için istikrar ve cazibesini korumaktadır' dedi.AB Komisyonu'nun sağlıktan sorumlu Litvanyalı üyesi Vytenis Andriukaitis, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin de kendilerini örnek alarak Euro Bölgesi'ne girmesini umduğunu söyledi.Euro kullananların sayısı 337 milyona ulaştı2009'daki kriz sırasında ekonomisi yüzde 15 oranında küçülen Litvanya, sıkı bir tasarruf politikasıyla zorlukları aşmayı başarmıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici de açıklamalarında Litvanya'yı başarısından dolayı övdü.Litvanya'nın Euro Bölgesi'ne katılımıyla ortak para birimi Euro'yu kullanan AB vatandaşlarının sayısı 337 milyona ulaştı.Litvanya, Ukrayna krizinden ötürü Rusya'nın olası bir müdahalesinden kaygı duyan eski Sovyet cumhuriyetleri arasında yer alıyor. Vilnius, Euro bölgesi üyeliğinin ekonomik avantajların yanı sıra siyasi güvenliği de pekiştirmesini umuyor.© Deutsche Welle Türkçe
Dolar mı? Altın mı? Euro mu? Hangi Yatırım Daha Karlı?
Dolar mı, altın mı, euro mu sorusu son birkaç senenin en popüler yatırım sorularından birisi. Dolar gibi dünyanın en güçlü para birimine mi, yoksa 12 yıllık boğa piyasası saltanatı süren ve yatırımcılarına sürekli kazandırmış olan altına mı yatırım yapmak gerekiyor? Avrupa Birliği para birimi olan Euro ise ekonomik krizlerden daha ne kadar etkilenir?Genel olarak hemen hepimizin paraya olan ihtiyacı artış gösterdi. Bunun nedeni ise gelişen teknoloji, yükselen yaşam standartları ve bunun dışında kişisel ihtiyaçlarımız gösterilmektedir. Gelecekte daha iyi bir yaşama sahip olmak, çocuklarımıza daha iyi bir eğitim olanağı sunmak, emeklilikte rahat bir yaşam sürmek, kendi işimize, evimize sahip olmak gibi milyonlarca ihtiyacımız var.Paraya olan ihtiyacımıza ek olarak günümüzde parayı daha bilinçli bir şekilde yönettiğimizi de söylemek gerekir. Birikim yapma konusunda herkes çok daha sağlam adımlar atıyor ve geleceğe yönelik yatırım yapıyor. Bu yatırım da çok farklı şekillerde yapılmaktadır. Kimisi gayrimenkul yatırımı yapıyor, kimisi eski yöntemle bankalarda bekletiyor. Kuyumcudan altın alarak yastık altı denilen şekilde paranın değerlendirilmesi ise günümüzde pek tercih edilmiyor ve bankalarda oluşturulan altın hesapları kullanılıyor.Günümüzde yatırım yapma konusunda da daha bilinçli olduğumuzu belirtmek gerekir. Finans piyasalarına duyulan güven artmış durumda ve başarılı yatırımcı sayısında artış gözlenmektedir. Finans piyasalarının eskiye göre daha iyi bir şekilde denetlenmesi, işlem özelliklerinin günümüz teknolojisi ve şartları ile uyumlu hale getirilmesi gibi nedenlerden dolayı yatırımcıların finans piyasalarına olan güveni artmış durumda. Forex ve borsa piyasası günümüzün en yüksek işlem hacmine sahip finans piyasalarıdır ve borsa nasıl oynanır 1 sitesi olarak bu iki finans piyasası hakkında yeni yatırımcılara bilgiler vermeye devam ediyoruz.Altın Yatırımı Karlı mı? Altın 12 yıllık geçmişi boyunca yatırımcılarına sürekli kazanç sunmuştur. Merkez bankalarının elinde her daim rezerv olarak bulunduğu için de güvenli liman olarak değerlendirilmektedir. Dövizlere güvenin azaldığı zamanlarda ilk olarak tercih edilen emtiadır. Bilindiği gibi altın 2013 yılında göstermiş olduğu performans nedeniyle artık güvenli liman olarak görülmüyor ve yatırımcılarına büyük kayıplar yaşattı. 12 yıl boyunca düzenli bir artış gösteren altın 1,800 dolar seviyelerinden 1,180 dolar seviyelerine kadar sert düşüşler gösterdi ve ayı piyasası hakimiyetine girdi. Durum böyle olunca birçok uzman ve ünlü yatırımcı altından uzak durulması gerektiği hakkında uyarılarda bulundu. Altın yatırımları ile ünlü olan Paul Johnson yaşamış olduğu büyük kayıpla gündeme damgasını vuran isim oldu. Dolar Yatırımı Karlı mı? Amerikan doları ise FED’in yapmış olduğu varlık alımlarının sonlandırılacağı haberi ile değer kazandı. USD/TL paritesinin değeri 2 seviyesinin üzerine çıktı ve merkez bankasından müdahale geldi. Doların göstermiş olduğu iyi performans altının değer kaybetmesine neden oldu. Bilindiği gibi dolar ve altın fiyatları arasında ters bir ilişki bulunmaktadır. FED’in yaratmış olduğu spekülasyon nedeniyle altın büyük bir değer kaybı gösterirken, dolar yukarı yönlü hareket etmeye başladı. Durum böyle olduğu için de yatırımcılar, yatırımı dolara mı yapmalı sorularını uzmanlara yöneltmeye başladılar. Altın ve dolar arasındaki ilişki forex piyasasının çift yönlü işlem özelliği ile birleştiği zaman kazançlı yatırımlar yapılabilmektedir. Altın bilindiği gibi Amerikan doları üzerinden işlem görmektedir ve çift yönlü işlem özelliği sayesinde de hem değer kazanan hem de değer kaybeden yatırım aracından kazanç elde edilebilmektedir. Bu durumda; altın değer kaybederken Amerikan doları satın alınıp altın elde çıkarıldığında kazanç elde edilecektir. Aynı şekilde altın değer kazanırken de dolar satılıp altın alımı yapıldığı zaman yatırımdan kar elde edilmiş olur. Euro Yatırımı Karlı mı? Euro Bölgesi’ne bakıldığı zaman 2013 yılının, geçen yıllarda olduğu gibi politik olaylar, ekonomik krizler, spekülasyonlar, enflasyon, artan işsizlik, yüksek faiz oranları gibi olayların yoğun yaşandığı bir yıl olduğu görülmektedir. Almanya ve Fransa’nın birbirine ters düşen görüşleri, Yunanistan’da ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde görülen krizler Euro’yu olumsuz etkiledi. G20 toplantılarına damgası vuran isimlerin başında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi vardı. Euro Bölgesi’nin ve Euro para biriminin geleceği hakkında yapmış olduğu yorumlar tüm dünyada dolandı. 2012 yılında piyasaların kahini olarak bilinen Nouriel Roubini tarafından yapılan Euro’nun iflas edeceği yorumu büyük ses getirmişti. Yatırımcılar Euro’dan uzak dururken, 2013 yılında euroya yatırım yapma konusunda tereddütlüydü. Euro açıklanacak olan makro ekonomik veriler öncesinde genel seyrinden aşağı da bir seyir izledi ama genel anlamda olumlu gelen veriler sonrasında yönünü yukarı çevirmeyi başardı. Hangi Finans Piyasası Daha Karlı? Forex piyasası günümüzün en kazançlı finans piyasası olarak görülmektedir. Tüm dünya üzerinden yönetilen küresel bir finans piyasası olması, her fiyat hareketinden yararlanmayı sağlayan işlem özellikleri, risklerin sınırlandırılabilme özelliği ve internet üzerinden haftanın 5 günü 24 saat boyunca işlem yapabilme özelliği sayesinde en güvenli ve kazançlı yatırımlar forex piyasasında yapılmaktadır. Hangi yatırım daha karlı sorusunun en doğru cevabı olarak işlem yapılan piyasaya ve yatırımcının deneyimine göre değişkenlik gösterdiğini söylemek gerekir. Borsada hisse senetleri kazandırırken, forex piyasasında işlem özellikleri nedeniyle deneyimli yatırımcının kazandığı ortadadır. Bu nedenle bu finans piyasalarında işlem yapacak olan yeni yatırımcıların parasını piyasaya yatırmadan önce iyi bir deneyim kazanması gerekmektedir. Demo hesap olanaklarından faydalanılarak bu deneyimi risk almadan kısa sürede kazanabilirsiniz. Finans piyasalarında ve özellikle forex piyasasında EUR/USD paritesi şeklinde işlem gören euro ve dolar yine en çok işlem hacmine sahip yatırım aracı oldu. Dövizler ve emtialar dışında ise 2013 yılının kazandıran yatırım araçları hisse senetleri oldu. Dövizlerde ve emtialarda görülen düzensiz fiyat hareketleri sonrasında yatırımcılar hisse senedi alım satımı yapmaya yönlediler. Özellikle ABD ve Avrupa hisse senetlerinin göstermiş olduğu iyi performans sayesinde yatırımcılar hisse senetlerinden güvenli kazanç elde etti. Dolar, altın ve euro yatırımı finans piyasalarının en yüksek işlem hacmine sahip yatırımlarıdır. İşlem hacimlerinin yüksek olması kısa vadede yüksek kazançlar elde edebileceğiniz anlamına gelmektedir. Ama bunun için iyi bir deneyime sahip olmanız ve anlık meydana gelen fiyat dalgalanmalarından nasıl faydalanacağınızı bilmeniz gerekmektedir. KAYNAK
Reklam