Görüş Bildir
Haberler
Yıllarca Formdan Düşmeden İnsanları Bozabilen Adam Picasso'nun Efsane Laf Soktuğu 9 An

etiket Yıllarca Formdan Düşmeden İnsanları Bozabilen Adam Picasso'nun Efsane Laf Soktuğu 9 An

Altay Şengür
08.04.2016 - 19:44 Son Güncelleme: 08.04.2020 - 00:48

Bugün Pablo Picasso'nun ölüm yıl dönümü...

İnsanlarla olan derdi hiçbir zaman bitmemiş, insanlara bir şeyler öğretme çabasından ziyade onlara başka açılardan bakabilmeyi, daha derinleri görebilmeyi öğütlemiş, delilik ile dahilik arasında  uzun bir süre gidip gelmiş bir ressam.

Ortaya çıkardığı eserler nedeniyle  pek çok kez farklı eleştirilere maruz kalmış, her birine ayrı ayrı cevap vermekten, karşısındaki insanı soru sorduğuna pişman etmekten asla yılmamış bir insan.

Çizdiği resimlerden ayrı, söylediği şeyleri ortaya dökmek ve bir nebze de olsun bu ulvi insanın dünyasını anlayabilmek için ne güzel bir gün.

İçeriğin Devamı Aşağıda

#1

#1

Picasso'nun çizdiği balık resmini gören bir adam: Fakat, bu balığa benzemiyor.

Picasso: Zaten o balık değil, resim.

#2

Pablo Picasso, 5-10 dolar gibi ufak ödemeleri olduğunda, ödemeyi çekle yaparmış. Bunun nedeni ise; çeklerin üzerinde imzası olduğu için kimsenin gidip bu çekleri bozdurmadığını fark etmesiymiş.

#3

#3

Picasso'nun Alman ordusunun Guernica'yı bombalamasının anlatıldığı eseri olan Guernica'yı inceleyen Alman general sorar. 

'Bu resmi siz mi yaptınız?' 

Picasso'nun cevabı ise oldukça manidardır:

'Hayır siz yaptınız.'

#4

#4

Bir sergiyi gezdiği esnada yanına yaklaşan ve onun yapıtlarını anlamadığını söyleyerek, Picasso'nun yaptığı işle dalga geçmeye çalışan birkaç kişinin sorularına şöyle cevap veriyor: 

''Bir seyirci benim duyduğum gibi tablomu duyabilir mi hiç ? Bir tablo bana uzaklardan gelir. Ne kadar uzaktan geldiğini kim bilebilir? Ben bunu sezmişimdir, görmüşümdür, yapmışımdır, gene de ertesi günü kendim bile ne yaptığımı anlamamışımdır. Benim düşlerime, içgüdülerime, isteklerime, düşüncelerime nasıl girebilir? Bütün bunlar uzun süreden sonra hazırlanmıştır, gün ışığına çıkmıştır. Özellikle belki de irademe karşın bunları yakalayabilmek için harcadığım çabadan sonra kim girebilir içine?''

#5

#5

Bir yolculuğunda esnasında adamın biri, Picasso'ya ''Neden resimlerinizi gerçekte olduğu gibi yapmıyorsunuz?'' diye bir soru yöneltir. Picasso ''Gerçekte olduğu gibi kısmını açıklayabilir misiniz'' diyerek cevap verir. Adam, cüzdanından eşinin fotoğrafını çıkarıp gösterir. 

Picasso, ''Eşiniz sizce de çok küçük ve biraz yassı görünmüyor mu?''

İçeriğin Devamı Aşağıda

#6

#6

Picasso, Paris'te bir restorana gider. Yemek esnasında Picasso bir şeyler karalar. Garson hesabı getirdiğinde çizimi uzatır garsona. Garson 'imzanızı atmamışsınız efendim' der. Picasso yanıtlar. 'Sadece akşam yemeği yedik, restoranı satın almayacağız.'

#7

#7

Rus sosyalist devrimci ve politikacı olan Lenin'in kendisine vermek istediği nişanı, ''Bu yaşımdan sonra bana bu nişanı vereceksiniz de ne olacak. Bari genç ve yetişmekte olan birisine verin de, önü açılsın.'' diyerek reddetmiştir.

#8

#8

Picasso bir gün bir restorana gider. Restoranda çalışan bir garson 'efendim bana bir şeyler çizip verebilir misiniz anı olarak? Çocuklarıma, torunlarıma göstereyim.' der. Picasso hemen bir şeyler çizer, imzalar ve garsona uzatır. 

Garson: ''Bu benim için öylesine değerli ki'', diye sözüne başlamışken, Picasso lafını keser ve 

- ''Evet, gerçekten öyle. O elindeki çizim tam 100 bin dolar'' der. 

Garson, dehşete kapılmış bir halde, ''Aman efendim, 2 dakika bile sürmedi çiziminiz. Nasıl bu kadar pahalı olabilir?'' diye sorar. 

Picasso hemen o unutulmaz cevabını verir. '' 2 dakika değil. 60 yıl artı 2 dakika...''

#9

#9

Bir dönem Picasso çizdiği kübik resimlerle alakalı gelen pek çok eleştiri alır. Birçok eleştirmen, tek bir soruyu sormaya başlar: ''Sanatla ve bizle derdi ne bu Picasso'nun?'' 

Picasso da şöyle cevaplar:

'Herkes resmi anlamak istiyor. Neden kuşların ötüşünü anlamaya çalışmıyorlar? Gece, çiçek, kişiyi çevreleyen her şey neden anlaşılmağa çalışılmadan sevilir? Ama resme gelince anlamak istiyorlar. Sanatçının gerektiği için çalıştığını anlasınlar özellikle. Açıklamak gereğini duymadığımız ama bizi büyüleyen doğadaki bir çok şeye verilen önemden çok bir önem verilmemesi gerekir sanatçıya, çünkü o da dünyanın en küçük üyelerinden biridir. Bir tabloyu açıklamaya çalışanlar çok zaman yanlış yola saparlar. Bir süre önce Gertrude Stein neşe içinde tablomun neyi göstermek istediğini anladığını söylemişti. Stein’a göre tabloda üç müzikçi varmış. Oysa bir natürmort idi!''

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2498
748
182
149
63
31
19
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?