Görüş Bildir
Haberler
Yeni Nesil Zırhlar Grafenle Güçlenecek

Yeni Nesil Zırhlar Grafenle Güçlenecek

Batuhan
01.12.2014 - 11:43
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın en ince ve sağlam maddesi grafen üzerinde yapılan yeni araştırmalar, grafen ile üretilecek zırhların kurşunları çok iyi yavaşlatabileceğine işaret etti.

ABD'nin Rice ve Massachusetts üniversiteleri tarafından yapılan araştırmada, grafen ile üretilecek yeleklerin mermileri durdurma konusunda çelik veya Kevlar'dan daha başarılı olacağı ifade edildi.

Massachusetts Üniversitesi Mekanik ve Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden JHae-Hwang'ın başını çektiği araştırmada, silika kürelerinden oluşan mermiler, ince ve neredeyse şeffaf saf karbon levhalara ateşlendi. Gerçekleştirilen küçük ölçekli balistik denemeler, grafenin mermileri yavaşlatma konusunda çelik ve Kevlar zırhlara kıyasla daha başarılı olacağına işaret etti.

BBC'de yer alan habere göre, deneyde kullanılan yüzeyler petek şeklinde dizilen tek atomlardan meydana geliyor. İnce, dayanıklı esnek olan materyal, aynı zamanda ısıyı ve elektriği etkin bir şekilde iletiyor. Lee ve ekibi, deneylerde lazerler kullanarak 'mikro mermilerin' kalınlığı 10 ila 100 birim arasınde değişen levhalardan geçişini izledi ve ortaya çıkan kinetik enerjileri karşılaştırdı.

Yeni nesil zırhlar üretilebilir

Deneyde, grafenin mermilerin çarpmasının ardından koni şeklini aldığı ve enerjiyi birçok yönde dağıttığı ifade edildi. Lee, çeliğe oranla grafenin enerjiyi 8-10 kat daha iyi emdiğini ancak etki alanının daha fazla olduğunu belirtti.

Science yayımlanan araştırmada, mikro ölçekli mermilerin kullanıldığı deneyde silah namlusu veya barut yer alamayacağı için lazer yöntemine başvuruldu. Silika mermiler, lazer atışlarıyla oluşturulan gazların etkisiyle saatte 3500 km'yi aşan hızlarla grafen levhalara ateşlendi.

Trambolin gibi bir şekil alarak merminin etkisini ters yöne dağıtan grafen, çeliğin yaklaşık 10, mevcut kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan Kevlar'ın ise 2 katı daha iyi direnç gösterdi. Grafenin bu özelliği, materyalin aşırı sert ve aynı zamanda son derece düşük kütleli olmasından kaynaklanıyor. Grafen bu sayede çok hızlı hareket ederek mermi kadar süratli bir nesnenin enerjisini bile yayabiliyor.

Bilim insanları, araştırmaların devamında düşük maliyete çok daha güçlü zırhlar üretilebileceğini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/yen...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0